Kotimaa

Puoluekokous kukitti Antti Lindtmanin sdp:n johtoon – voitti Krista Kiurun 78–22: ”Marin sai puolueen taakse uuden polven, ja tätä työtä haluan jatkaa”

Sdp:n puoluekokous Jyväskylässä jää historiaan puheenjohtajavaihdoksesta. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi nousi sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman äänivyöryllä.

Lindtman voitti vastaehdokkaansa Krista Kiurun neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tuella. Hän sai 77,8 prosenttia äänistä, kun Kiurulle meni vain 22,2 prosenttia.

– Olihan tämä melkoinen tulos. Tämä oli paljon enemmän kuin uskalsin tai osasin kuvitella, Lindtman sanoi kokousväelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sdp:n historiassa, kun puolueen puheenjohtajasta järjestettiin jäsenäänestys. Äänestysprosentti oli varsin korkea. Noin 59,6 prosenttia puolueen jäsenistä antoi äänensä.

– Krista, kiitos sinulle reilusta kisasta. Meillä oli hyvä kiertue. Krista, hopea ei ole häpeä, minäkin tulin valituksi vasta toisella kierroksella, Lindtman sanoi jäsenäänestyksen tuloksen ratkettua.

Sdp hyvässä iskussa?

Lindtman saa johtoonsa ainakin näennäisesti hyvässä vedossa olevan puolueen. Sdp:n kannatus on noussut kesän aikana eri kannatusmittauksissa selvästi. Tällä hetkellä sdp on näissä mittauksissa Suomen suosituin puolue.

Sdp:n kannatus on noussut mittauksissa, vaikka sdp ei ole harjoittanut aktiivista oppositiopolitiikkaa kesän aikana. Puolue on ollut varsin hiljaa ja nuollut eduskuntavaalien haavojaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sdp:n kannatus on kesän aikana noussut sitä mukaa, kun hallituspuolueiden kannatus on kesän rasismikohun myötä laskenut. Hallituksen syksyn budjettiriihi nostanee sdp:n kannatusta lisää, koska se tarjoaa demareilla paljon iskun paikkoja etenkin perussuomalaisia vastaan.

Perussuomalaiset ja sdp kilpailevat osin samoista äänestäjistä, eli pieni- ja keskiluokkaisen "duunariväestön" äänistä. Sdp:n iskun paikat löytyvät etenkin hallituksen budjettipolitiikasta, joka kiristää sosiaaliturvaa ja työttömyysturvaa.

Kiuru luopui kisasta

Jo ennen kokousta oli tiedossa, että mikäli jompikumpi ehdokas saa selvästi vähemmän ääniä kuin toinen, vähemmän ääniä saanut luopuu ehdokkuudesta, jotta puoluekokouksen ei aikaa säästääkseen tarvitse pitää äänestystä.

Askelmerkit menivät tämän suunnitelman mukaan. Krista Kiuru luopui kokouksessa puheenjohtajaehdokkuudesta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt on vaalit käyty. Onnittelen lämpimästi sinua Antti valinnastasi puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Sinulla on koko puolueen ja minun täysi tuki. Omien parissa ja sydän vasemmalla on helppo jatkaa työtä yhteisten tavoitteiden eteen heti huomenna, Kiuru sanoi.

Muuttuuko sdp:n linja?

Valinnan jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Lindtman toi esille, että hänen valintansa myötä sdp:n linja ei merkittävästi muutu. Tätä Lindtman todennäköisesti myös toivoo, koska sitä, mikä näyttää toimivan, ei yleensä kannata korjata.

Lindtman toi myös valinnan jälkeen tiedotustilaisuudessaan esille, että haluaa jatkaa Sanna Marinin viittoittamalla tiellä.

– Sanna sai puolueen taakse uuden nuoren polven, ja tätä työtä haluan jatkaa, Lindtman sanoi.

Sdp keräsi edellisen puheenjohtajansa Marinin pääministerikauden jälkeen ennätyssuuren kannatuksen eduskuntavaaleissa, mutta jäi siitä huolimatta kauas kärkisijasta häviten kokoomukselle.

Politiikassa kopiointi onnistuu yleensä heikosti. Lindtmanin valinnan myötä sdp vääjäämättä muuttuu, vaikka ei ehkä haluaisikaan. Lindtman on tyyliltään hyvin erilainen kuin räväkkänä ja temperamenttisenakin tunnettu Marin, joka kuuluu selvästi sdp:n vasemmistolaisempaan siipeen.

Jo 2000-luvun alussa, kun sdp:n puheenjohtajana toimi Eero Heinäluoma, Lindtmania tituleerattiin Hakaniemessä Heinäluoman perintöprinssiksi.

Lindtman on noussut sdp:n poliitikoksi Heinäluoman urapolkua pitkin SAK:n asiantuntija- ja johtotehtävien kautta. Väliin on vain mahtunut pari muuta sdp: puheenjohtajaa eli Jutta Urpiainen, Antti Rinne ja Sanna Marin.

Osin ay-taustansa takia Lindtman on yleisesti nähty enemmän ”oikeistodemarina” kuin ”vasemmistodemarina”. Ero oikeistodemarin ja vasemmistodemarin välillä on usein se, että oikeistodemari kykenee rakentavaan vuoropuheluun elinkeinoelämän ja kokoomuksen edustajien kanssa ­­– vasemmistodemari ei välttämättä.

Politiikan analyyseissa on usein todettu, että Lindtmanin valinta tekee mahdolliseksi hallitusyhteistyön myös kokoomuksen ja sdp:n välillä, mikä Marinin johdolla olisi ollut vaikeampaa tai mahdotonta.

Sanna Marin heilautti puoluekokousväelle heipat. Tulevaisuudensuunnitelmistaan hän totesi puheessaan, että aikoo "palata riviin".

Marin jätti kitkerät jäähyväiset

Vaalitappio suhteessa kokoomukseen tuntuu kaivertavan Sanna Marinia rajusti edelleen. Tästä kielii muun muassa se, että Marin perui tiedotustilaisuutensa, jossa hänen oli tarkoitus kertoa medialle tuntojansa puheenjohtajuuden päättymiseen.

Syytä kieltäytymiselle ei Marin perjantaina antanut.

Paikalle Jyväskylään kerääntyneet toimittajat kokivat tämän keskisormen näyttämisenä medialle. Tilanne aiheutti aitoa haittaa toimituksille, jotka olivat valmistautuneet tekemän tilaisuudesta live-lähetyksen verkkoon, radioon tai televisioon.

Taustalla vaikuttanee se, että pääministerikautensa loppupuolella Marin ajautui ”bilekohuun”, joka saattoi olla keskeinen vaikutin sille, että Marin ei voittanut vaaleissa kokoomusta.

Sanna Marin kiirehti onnittelemaan seuraajaansa Antti Lindtmania.

Useat media yrittivät saada Marinilta myös henkilökohtaista nopeaa haastattelua, mutta myös näihin Marin vastasi systemaattisesti ”ei”.

Tunteikkaassa puoluekokousväelle antamassaan puheessa Marin kertoi, että hän ”palaa takaisin riviin”. Kun Lindtman voittopuheessaan kiitti voimallisesti Marinia, nähtiin ilmiselvästi vaikuttunut ja liikuttunut väistyvä puheenjohtaja.

Urpilainen esiintyi kuin presidenttiehdokas

Puoluekokouksessa puhui myös EU-komissaari ja mahdollinen presidenttiehdokas Jutta Urpilainen.

Sdp pyysi Urpilaista sdp:n presidenttiehdokkaaksi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa elokuussa. Hän ilmoitti tuolloin, että ei vielä ilmoita, onko käytettävissä presidenttiehdokkaaksi ja ilmoittaa kantansa ehdokkuuteen vasta marraskuuhun mennessä.

Jutta Urpilainen esiintyi sdp:n puoluekokouksessa presidenttiehdokkaan elkein, vaikka ei vielä kertonut, vastaako sdp:n elokuussa esittämään pyyntöön lähteä presidenttiehdokkaaksi. Antti Lindtman ja Jutta Urpilainen innostuivat ottamaan selfien.

Urpilainen ei puoluekokouspuheessaan antanut kuulijoilleen uutista, onko hän suostumassa ehdolle. Urpilainen kuitenkin puhui kokousväelle kuin hän olisi jo sdp:n presidenttiehdokas.

Hän kertoi muun muassa kiertäneen kesän aikana kaikki Suomen maakunnat ja tavanneensa kansaa, mikä voitaneen pitää varsin erikoisena kesäviettotapana, jollei olisi asettumalla ehdolle presidenttikisaan.

Urpilaisen viivyttely voidaan nähdä ennen kaikkea taktisena vetona. Myöhään kisaan lähteminen voi tuoda hänelle pienen edun. Kun muut ehdokkaat ovat jo syksyllä kiertäneet itsensä uuvuksiin turuilla ja toreilla, pääsee Urpilainen suoraan presidenttikisan kiihdytysvaiheeseen.

Puoluesihteeristä aito kisa

Puoluekokouksen seuraavat henkilövalinnat tehdään lauantaina. Avoinna ovat puoluesihteerin tehtävä, puolueen varapuheenjohtajan tehtävät sekä puoluehallituksen ja -valtuuston jäsenten paikat.

Antti Lindtman korosti valintansa jälkeen, että hän seuraa puheenjohtajana Marinin viitoittamalla tiellä.

Puoluesihteerikisasta ennakoidaan tiukkaa. Ehdolla ovat Hanna Kuntsi, Matti Niemi, Mikkel Näkkäläjärvi ja Kaisa Vatanen.

Puoluesihteerin valinta ratkeaa klo 9.30 lauantaiaamuna.

Fakta

Antti Lindtman

Nykyinen työ: Sdp:n puheenjohtaja.

Koulutus: Valtiotieteen kandidaatti, Helsingin yliopisto (2016).

Tehtävät sdp:n eduskuntaryhmässä: Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2015–, sdp:n eduskuntaryhmän työvaliokunnan puheenjohtaja 2015–.

Aiempi työura: SAK:n nuorisosihteeri 2007–2011, SAK:n projektisihteeri 2003–2007, betoniauton kuljettaja 2001–2003.

Antti Lindtman keräsi äänivyöryn puolueen historian ensimmäisessä puheenjohtajasta järjestetyssä jäsenäänestyksessä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä