Ulkomaat

Ruotsi ei suunnittele koronapotilaiden lähettämistä Suomeen – sairaalat ovat sinnitelleet henkilökunnan ylitöillä

Ruotsissa tehohoidosta vastaava lääkäri Sten Rubertsson sanoo, että sairaaloissa henkilökuntaa on sairastunut koronavirukseen. Toistaiseksi muiden Pohjoismaiden apua ei tarvita, mutta valmius on olemassa.

Koronavirustilanne Ruotsissa on vaikea. Koronaan liittyviä kuolemia on jo yli 10 000 pandemian aikana.

Ruotsi ei kuitenkaan ole pyytänyt apua muilta Pohjoismailta. Ruotsin sosiaalihallituksessa tehohoidosta vastaava lääkäri Sten Rubertsson kertoo Lännen Medialle, ettei sellaisia suunnitelmia ole.

– Emme ole vielä siinä tilanteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rubertssonin mukaan sopimus on kuitenkin tehty Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa avun antamisesta ja vastaanottamisesta tarvittaessa.

– Ruotsista ei ole tuotu yhtään koronapotilasta hoitoon Suomeen. Erinäisiä epävirallisia tiedusteluita on tehty, mutta varsinaisesti nämä eivät ole konkretisoituneet, toteaa puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Suomessa.

Sairaaloissa hankala tilanne

Rubertsson kuvailee Ruotsin koronavirustilannetta kriittiseksi.

Viime päivinä potilaiden määrä on kuitenkin hienoisesti laskenut niin sairaaloiden vuodeosastoilla kuin tehohoidossakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Joillakin alueilla potilaiden määrä yhä lisääntyy, Rubertsson toteaa.

Lisävaikeutta tilanteeseen on tuonut se, että myös hoitohenkilökuntaa on sairaslomalla koronavirustartuntojen takia.

– Osa on karanteenissa ja osa sairaslomalla. Ratkaisuna on lisätty muiden työtunteja.

Suuri tehohoidon tarve on heijastunut siihen, että osa muista kiireellisistä leikkauksista on jäänyt tekemättä. Näitä ovat erityisesti syöpäleikkaukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos apua Suomesta tarvitaan, Rubertssonin käsitys on se, että Suomi ottaa mieluiten vastaan ruotsalaisia koronaviruspotilaita. Ruotsi on valmis siihenkin vaihtoehtoon, että Suomi lähettää hoitohenkilökuntaa Ruotsiin.

Suomessakin omat vaikeutensa

Vaikka sairaalahoidon tarve koronaviruksen vuoksi on laskenut Suomessa, ylimääräisten potilaiden hoito vaikuttaa muuhun terveydenhuoltoon.

Lisäksi tällä hetkellä hallitus pitää uhkana Britanniasta saapuneen herkästi leviävän muuntoviruksen vaikutuksia.

– Ylimääräistä vapaata kapasiteettia ei ole, vaan jo suomalaisten potilaiden määrän todennäköinen kasvu vaatii erityistoimenpiteitä sairaaloilta, sanoi kansallista tehohoidon Covid-19-koordinaatioryhmää johtava professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta joulukuussa.

Keväällä valmistauduttiin siihen, että koronavirus voi aiheuttaa valtavasti tehohoidon tarvetta Suomessa. Silloin tehohoitopaikkoja oli käytössä jopa 500.

Nyt samanlaista kapasiteettia ei ole, vaan hoitohenkilöstö lyhentää Suomessa muita hoitojonoja.

Tehohoitopaikkoja lisätään, jos koronaviruksen leviäminen sitä vaatii.

Ruotsissa on ensisijaisesti siirretty potilaita maan sisällä hoitoon sinne, missä on vapaata tilaa. Hoitohenkilökuntaa ei mielellään siirretä.

Helpotus lentokieltoon

Ruotsi tekee Britannian lentokieltoon yhden poikkeuksen.

Alle 18-vuotiaat lapset saavat matkustaa vanhempiensa luokse Britanniasta.

Sama poikkeus pätee myös matkustuskieltoon Tanskasta.

Tausta

Ruotsin vaikea koronatilanne

Ruotsissa on jo yli 500 000 todettua koronavirustartuntaa.

Enimmillään uusia tartuntoja on raportoitu viikossa yli 30 000. Suomessa tartuntoja on todettu vuoden aikana yhteensä 40 000.

Kuolleita on Ruotsissa yli 10 000.

Torstaina koronavirukseen kirjattiin kuolleeksi 351 ruotsalaista. Yhden päivän saldo on yli puolet siitä, mitä Suomessa on kuollut tautiin koko koronavirusepidemian aikana.

Ruotsissa koronaepidemiaa yritetään hillitä viime perjantaina hyväksytyllä pandemialailla, jolla kauppoja voidaan sulkea ja niiden aukioloa rajoittaa. Asiakasmääriä voidaan myös rajoittaa. Aiemmin kyse on Ruotsissa ollut suosituksista. Lakia rikkovia voidaan sakottaa.

Åren laskettelukeskus Pohjois-Ruotsissa oli suosittu uudenvuoden tienoilla. Jouluna Ruotsin epidemiatilanne paheni entisestään.
Tukholman metroissa liikkuu arkisin paljon väkeä. Maassa on jo 10 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä