Paikallisuutiset

Alle 40-vuotiaiden rokotekattavuus ei ole yhtä korkea kuin vanhemmilla ikäryhmillä - Koukkari: "Tätä rokotustahtia emme tule ikinä saamaan rokotteiden antamaa laumasuojaa"

Ilmaantuvuusluku on nyt 153 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Se on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin.

Kajaanissa on kymmeniä vapaita rokotusaikoja on torstaille ja perjantaille. Alle 40-vuotiaiden rokotekattavuus ei ole yhtä korkea kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

– Tätä rokotustahtia emme tule ikinä saamaan rokotteiden antamaa laumasuojaa, lausuu pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari

Koukkari toivoo, että jokainen ymmärtäisi, että hallitus luopuu rajoitustoimista vasta sitten, kun rokotuskattavuus on noussut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkari toteaa, että nuorten ja nuorten aikuisten ympärillä on paljon haavoittuvaisia ihmisiä, jotka eivät saa täyttä suojaa rokotteista.

– Jokainen, joka jättää rokotteen ottamatta tekee tietoisesti hallaa koko yhteiskunnalle sen lisäksi, että hän vaarantaa oman terveytensä.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut

Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut suurten tapausmäärien ja kontaktien runsauden vuoksi. Tällä hetkellä vain puolet tartunnoista voidaan selvittää. Myös testitulosten saamisessa on viivettä.

Kainuun soten koronajäljitysyksikköä johtava palveluesimies Raija Riekki kertoo, että tartunnanjäljitykseen on saatu lisää työntekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siitä huolimatta meillä on ruuhkaa. Kontaktoitavia henkilöitä on satoja päivässä.

Riekki kertoo, että kaikki tartunnanjäljityksen kontaktoimat henkilöt eivät joudu karanteeniin. Tartunnanjäljittäjät haastattelevat mahdollisesti altistuneet henkilöt. Sen jälkeen tartunnanjäljittäjät tarkistavat, että täyttyvätkö altistumisen kriteerit.

Tartunnanjäljityksessä voi olla välillä pitkiä päiviä.

– Meillä on täällä aidosti hyvä työporukka. Meillä on uusia työntekijöitä sekä konkareita. He osaavat tämän asian (jäljityksen).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riekin mielestä mieliala tartunnanjäljityksessä on erittäin hyvä suuresta työtaakasta huolimatta.

– Toki me olemme huolissamme tästä (korona)tilanteesta, mutta tämä on työtä jota me teemme ja jota me haluamme tehdä.

Kainuussa 15 uutta koronatartuntaa

Tiistaina uusia koronatartuntoja todettiin yhteensä Kainuussa 15. Koronatartuntoja todettiin 12 Kajaanissa, kaksi Sotkamossa ja yksi maahantulotestissä. Karanteeniin määrättyjä henkilöitä on 107.

Kajaanin Seminaarin koulussa yhdessä opetusryhmässä oppilaalla on todettu koronatartunta. Opetusryhmässä on voinut altistua tartunnalle 16.8.-17.8. Tapaukseen liittyvät henkilöt on tavoitettu ja alle kymmenen henkilöä on asetettu karanteeniin.

Ilmaantuvuusluku korkeampi kuin koskaan aikaisemmin.

Kainuun ilmaantuvuus on nyt 153 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Alueella oleskelevien ulkomaalaisten tartunnat kirjautuvat käytännössä testipaikkakunnille, joten näiden tartuntojen osuus nostaa edelleen maakunnan ilmaantuvuuslukua.

Osa marjanpoimijoista on todettu terveeksi

Kainuuseen siirtyneistä koronaan sairastuneista ulkomaalaisista marjanpoimijoista 22 on todettu terveeksi ja eristysperuste päättyneeksi. Eristykseen jää edelleen 29 henkilöä.

Koronaviestintää suunnataan nuorille ja ulkomailta Kainuuseen muuttaneille

Sote tiedottaa, että tällä hetkellä enemmistö koronatartunnoista todetaan pääosin nuorilla sekä nuorilla aikuisilla tai ulkomailta Kainuuseen muuttaneilla. Kainuun sote suuntaa yhteistyössä kuntien kanssa näille ryhmille koronaohjeita sekä -rokotuksia koskevaa viestintää.

Ulkomaalaiset marjanpoimijat sekä heidän toimeksiantajansa ovat saaneet yksityiskohtaiset ohjeet ja velvoittavat määräykset tartuntojen ehkäisemiseksi jo aiemmin esimerkiksi TE-toimistoista. Materiaalia on käännettynä myös eri kielille.

Nuorten koronarokotukset käynnissä

Nuorten 12 vuotta täyttäneiden kainuulaisten rokotukset ovat käynnistyneet. Ne jatkuvat lähiviikkojen aikana.

– Toteutamme koulujen kanssa erilaisia infoja ja tarjoamme materiaalia käyttöön, joiden tavoitteena on lisätä faktatietoa koronasta ja rokotuksista. Perättömän tiedon levittäminen on todellinen ongelma ja erilaiset uskomukset ja kuulopuheet leviävät vauhdilla, erityisesti rokotuksiin liittyen. Viranomaisten tehtävänä on tarjota luotettavaa tietoa, joten jatkamme työtä myös sillä saralla, kertoo Terho Pekkala Kainuun soten viestinnästä soten tiedotteessa.

Kainuun soten neuvoloiden sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon henkilöstö on sitoutunut rokotuksiin erityisesti nyt nuorten vuoron käynnistyessä. Tämän vuoksi esimerkiksi puheluihin tai viesteihin vastaamisessa voi olla merkittävää viivettä.

Edit.: klo 11.23 lisätty tieto Kajaanin Seminaarin koulun tartunnasta. Klo 14.40 lisätty Raija Riekin kommentit. Klo 19.10 lisätty Olli-Pekka Koukkarin kommentit.

Käsidesit ja kasvomaskit ovat edelleen tarpeen, sillä viruksen uhka ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä