Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Hyvällä yhteistyöllä teemme toimivat lähipalvelut kaikille kainuulaisille

Uudella hyvinvointialueella luodaan vankka pohja kainuulaisten peruspalveluille. Ei ole itsestäänselvyys pääseekö lapsi neuvolaan, ikäihminen hoiva-asumiseen taikka tuleeko ensihoito tai pelastuslaitos ajoissa paikalle. Nyt on aika ajatella asioita uudelta pohjalta ja luoda kaikkien kainuulaisten tarpeita vastaavat lähipalvelut.

Asiat eivät tapahdu itsestään. Se jos jokin on asia, jonka olen vuosien varrella oppinut: ei ole mitään yhteistä hyvää, joka huolehtisi meistä kaikista. Meidän on itse uudistettava palvelumme, jotta jokainen kainuulainen saa tarvitsemansa hoidon ja turvan.

On yhdistettävä nykyisten toimintatapojen hyvät puolet, vertailtava muihin ja uskallettava tehdä tarvittavat muutokset ajoissa. Jos jokin asia ei toimi, ei päätään kannata seinään kovin kauan takoa vaan on tehtävä korjausliikkeet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutoksen johtaminen, jos mikä on vaativaa. Siihen tarvitaan kykyä nähdä kauemmas, mutta myös rohkeutta tehdä päätöksiä. Aina ei voi olla sataprosenttisen varma toimiiko muutos täydellisesti, mutta se, ettei uskalla kokeilla, johtaa varmasti toimimattomaan palveluun.

Terveys- ja hoivapalvelut kuten myös pelastustoimi ovat meitä kainuulaisia varten. Palvelut täytyy järjestää meidän, asiakkaiden lähtökohdista käsin. Ei asiakasta kiinnosta, mikä on palveluntuottajan organisaatiorakenne tai nimi. Olennaista on, että avun tarvitsija saa nopeasti tarvitsemansa palvelun mahdollisimman läheltä ja helposti.

Elämisen on oltava mahdollista kaikkialla Kainuussa, on kohtuutonta, jos vaikkapa ikäihmisen puoliso sijoitetaan hoivakotiin sadan kilometrin päähän tai vanhemman koko työpäivä kuluu lapsen puolen tunnin lääkärikäyntiin.

Helposti ajatellaan, että vain keskittämällä on tulevaisuudessa varaa tuottaa meille palveluja. On huomioitava myös, mikä kustannus yhteiskunnalle aiheutuu menetetystä työajasta ja turhasta matkustamisesta palvelujen perässä. Palvelut pystytään tuottamaan tehokkaasti myös lähellä käyttäjiä, tarpeita vastaavasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosien kokemuksella pystyn sanomaan, että ihmisten elämänlaatu paranee ja kokonaiskustannukset pitemmällä tähtäimellä ovat pienemmät, kun palvelut tuotetaan ihmisten eikä organisaation ehdoilla.

"Panostaminen perusterveydenhuollon ja hoivan toimiviin lähipalveluihin sekä tarvittaessa pääsy nopeasti erikoissairaanhoidon palveluihin, ei siis jonoon, on myös taloudellisesti paras ratkaisu."

Minun näkemykseni mukaan panostaminen perusterveydenhuollon ja hoivan toimiviin lähipalveluihin sekä tarvittaessa pääsy nopeasti erikoissairaanhoidon palveluihin, ei siis jonoon, on myös taloudellisesti paras ratkaisu.

Matalan kynnyksen asiakaslähtöiset ja oikein kohdennetut sosiaalipalvelut, joissa huomioidaan kokonaisvaltainen palvelutarve, ovat myös tarpeen. Jokainen myös tietää mikä merkitys on sillä, että onnettomuuden tai sairauskohtauksen kohdatessa on apu nopeasti paikalla. Varallaolo maksaa, mutta ihmishengen menetys maksaa aina enemmän.

Olen ollut kymmenkunta vuotta mukana järjestämässä lähipalveluja ihmisille niin terveydenhuollon kuin hoivapalvelujenkin osalta. Ratkaisut eivät aina ole olleet yksinkertaisia tai helppoja, mutta loppujen lopuksi päätöksenteossa ei ole ollut mitään vaikeutta, kun on koko ajan pitänyt kirkkaana mielessä sen kenelle ja miksi palveluja tuotetaan, alueen asukkaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palaute palveluista on pysynyt koko tuon ajan erittäin korkealla tasolla. Uskon, että palvelun käyttäjät eivät voi olla väärässä.

Yhteistyöllä, vastuunkannolla ja osaamisemme yhdistämällä pystymme rakentamaan kainuulaisille uusiutuvat ja toimivat palvelut pitkälle tulevaisuuteen.

Harri Peltola

pormestari

aluevaaliehdokas (kesk.)

Puolanka

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä