Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Hyvinvointialuevaalin tärkeitä teemoja

Nyt tammikuussa valitaan valtuusto hoitamaan koko Kainuun sosiaali- ja terveysasioita sekä pelastustointa. Pidän tärkeänä, että valittava hyvinvointialuevaltuusto huolehtii siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan lähipalveluina Kainuun kaikissa kunnissa.

Näin ollen Kainuun joka kunnassa tulee olla terveysasema, jossa vuodeosasto.

Tähän tarvitaan valtakunnallinen palvelulupaus, jolla varmistetaan, että palvelut eivät keskity liikaa maakuntakeskuksiin kuten Kajaaniin. Lisäksi haluan ajaa kaikille kansalaisille kattavaa omalääkäri-omahoitajapalvelua sekä asuinpaikasta riippumatonta yhdenvertaista valinnanvapautta jatkohoitopalveluissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä tarkoittaa esim. sitä, että kainuulaisten tulee päästä riittävän nopeasti myös suppean spesialiteetin erikoislääkäreiden (kuten esim. neurokirurgi) vastaanotolle. Siksi pidän tärkeänä, että Kainuun hyvinvointialueella olisi tarjolla myös yliopistollisen sairaalan palvelut. Näin ollen Kainuun tulee aloittaa neuvottelut Oulun hyvinvointialueen kanssa yhteistyön järjestämisestä.

Palvelusetelien kautta tulee varmistaa, että koko Kainuun alueella kansalaiset voivat mennä yksityislääkäriin hakemaan palveluja, jos niitä ei paikallinen terveysasema voi sillä hetkellä tarjota.

Koska matkat kehyskunnista Kajaaniin ovat pitkiä, tulee palvelusetelien kautta varmistaa, että koko Kainuun alueella kansalaiset voivat mennä yksityislääkäriin hakemaan palveluja, jos niitä ei paikallinen terveysasema voi sillä hetkellä tarjota.

Tärkeä asia on myös se, että synnytykset saavat jatkua Kajaanin keskussairaalassa. Merkittävä on myös uudistus, jossa omaishoitajien palkkiot yhtenäistetään koko maassa ja omaishoitajille tarjotaan mahdollisuus virkistymiseen, kuntoutukseen, kotipalveluun sekä terveystarkastuksiin.

Jos valtuustossa nämä uudistukset saavat riittävää kannatusta, niin ne voivat toteutua, koska valtio kantaa päävastuun terveydenhuollon kustannuksista. On siis mahdollista, että kaikkien kainuulaisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut paranevat hyvinvointialueuudistuksen myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaakko Mikkola

psykologi, sairaanhoitaja

aluevaaliehdokas (kd.)

Kuhmo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä