Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Katse johtajuuteen

Kainuun kehityksen tämän hetken suurin haaste on käytännössä osaavan työvoiman saanti. Kymmenkunta vuotta sitten ollut muutamien erikoisalojen työvoimapula on nykyisellään todellisuutta jo lähes kaikilla toimialoilla.

Osaavan työvoiman saanti on myös yksi sote-palveluiden järjestämisen ja uuden hyvinvointialueen suurimmista haasteita. Tämän – pohjimmiltaan toki positiivisen ongelman – taklaamiseksi on tehtävä ja tehtävissä useita eri asioita, mutta haluan nostaa keskusteluun yhden, josta ei juuri ole puhuttu. Nimittäin hyvän johtamisen merkityksen.

Vuosikymmenten työttömyysmaakuntatodellisuuden myötä Kainuussa oli selvät työnantajan markkinat. Ovea pystyi tarvittaessa näyttämään. Toinen työntekijä löytyi tilalle. Nyt tilanne on keikahtanut toiseen suuntaan, eikä oven takana ei olekaan jonoa. Työntekijöitä ei välttämättä löydy ja osaajilla on vara valita työpaikkansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä muuttunut tilanne ei vielä ole päätynyt ihan jokaisen johtoportaan ja esihenkilön selkärankaan. Turhanpäiväisiä hierarkioita, mikromanagerointia, osaajien pompottelua, työntekijöiden asiantuntemuksen ohittamista, klikkiytymisen mahdollistamista, oven näyttämistä, rekrytoinnin kanssa jahkailua, työhakemuksiin vastaamattomuutta…

Esimerkkejä huonosta johtamisesta löytyy harmillisen paljon. Jokainen niistä karkottaa osaajia omasta organisaatiosta, ja pahimmillaan koko Kainuusta. Luottamukseen, avoimuuteen, vuoropuheluun ja ihmisten arvostamiseen perustuva johtaminen on tätä päivää. Se luo hyvän pohjan organisaation toiminnalle ja parantaa työn tekemisen tehoa sekä siihen sitoutumista. Tätäkin onneksi löytyy.

Nyt kun Kainuussakin ruvetaan rakentamaan uutta hyvinvointialuetta sote- ja pelastustoimen suhteen, on hyvään johtajuuteen äärimmäisen tärkeä kiinnittää huomiota. Sote-alan ammattilaiset ansaitsevat hyvää johtamista. Lisäksi se on yksi keino saada ja etenkin pitää kiinni osaavasta työvoimasta.

Se on myös hyvän työilmapiirin, pienempien sairauspoissaolojen, jaksamisen ja myös työn ulkopuoliseen elämän hyvinvoinnin tae.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silja Keränen

diplomi-insinööri

aluevaaliehdokas (vihr.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä