Kolumnit

Eduskunnasta: Kuntavaaleista

Tätä kolumnia kirjoittaessani kuntavaaleihin on vain muutama päivä aikaa ja ennakkoäänestys on päättynyt menneenä tiistaina. Kainuussa ennakkoon kävi äänestämässä 30,3 prosenttia.

Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna ennakkoäänestysprosentti oli nyt hieman suurempi. Kuntavertailun osalta Kainuun kunnista erottui äänestysaktiivisuudessa Puolanka.

Nyt on varsinaisen vaalipäivän aikana saatava äänestysprosenttia nostetuksi yli 60 prosenttia. Jos äänestysprosentti jää alhaiseksi, silloin ne, jotka eivät äänestä antavat vallan niille, jotka ovat äänestäneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvin perustellusti voidaan sanoa, ettei demokratia toteudu, jos äänestäneiden määrä jää alhaiseksi.

Demokratian toimivuuden kannalta äänestämisellä on suuri merkitys, jotta valtuustojen kokoonpano vastaisi kaupungissa asuvien kuntalaisten erilaisia näkemyksiä kunnan järjestämistä ja tuottamista palveluista. Sillä on myös vaikutusta siihen, miten nähdään kaupungin kehittäminen entistä halutummaksi asua, yrittää ja tehdä työtä.

Ennakkoäänestysaikaa pidennettiin koronaepidemian takia, millä pyrittiin ruuhkien välttämiseen äänestyspaikoilla. Siinä on onnistuttu hyvin, eikä tiedossa ole äänestämisen yhteydessä tapahtuneita tartuntoja. Koronaepidemian selkäranka on taittumassa hyvää vauhtia, minkä takia hallitus löysää ravintolarajoituksia. Kainuussa ravintolat voivat olla auki 9.6.alkaen kello 05-02.

Kainuussa on keskusteltu kuluvalla valtuustokaudella kuntien yhteistyön puutteesta. Kainuun hallintokokeilun aikaan kuntien yhteinen tekeminen ja ajattelu kulki hyvään suuntaan. Nyt näyttää siltä, että kunnat ajautuvat entistä etäämmälle yhteisten asioiden ääreltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asukasmäärältään pienenä maakuntana Kainuun kuntien yhteistyö on erityisen arvokasta talouden ja kehittämisen kannalta. Tulevien valtuutettujen tulee ottaa aktiivinen ote kuntayhteistyön kehittämiseksi. Kajaani on Kainuun veturi ja siksi sen tekemä kehittämistyö nousee entistä suurempaan arvoon.

Kuluneella valtuustokaudella kunnat ovat eri puolilla Suomea ulkoistaneet tiettyjä kunnallisia palveluita. Ulkoistuksen kärjessä näyttää olevan ruoka-, siivous- sekä tietohallintopalvelut.

Tulevien valtuustojen tulee olla tarkkana kilpailutuksissa, ettei kilpailutuksen hyötyjä oteta työntekijöiden selkänahasta tes-kikkailun avulla. Eikä siinäkään ole järkeä, jos ulkoistettuna tuotettu palvelu on kalliimpaa kuin omana työnä tuotettuna. Näinkin on käynyt.

Kansalaisille tehdyssä kyselyssä nousi palvelujen terävimpään kärkeen terveyspalvelut. Toisella sijalla on ikäihmisten palvelut. Kunnissa tuotettavien terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua pitää nostaa, koska sillä voimme vähentää kalliiden erikoissairaanhoidon palveluiden käyttöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tähän tulee vastaamaan sosiaali- ja terveyshoidon uudistus. Sote-uudistus on edennyt eduskuntakäsittelyssä loppusuoralle. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on Sote-uudistuksen mietintö valmistumassa lähiaikoina.

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kajaanista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä