Kolumnit

Eduskunnasta: Oikeistohallitus tekee oikeistolaista politiikkaa

Enemmistö suomalaisista halusi oikeistolaisen hallituksen, joten ei pitäisi tulla yllätyksenä, että hallitus myös ajaa oikeistolaista politiikkaa.

Poliittisissa puolueissa on eroja, edelleen.

Osa puolueista ajattelee aidosti, että työttömyys on ihmisen omaa tekoa. Itse rakennettu ongelma, johon pitää puuttua kovin toimin, asettaen taloudellisia sanktioita muistutellen, että ”laiskuus on kaiken taustalla ja laiskuutta pitää kovin ottein karsia.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se ei käy välttämättä mielessäkään, että työttömyyden ytimessä voi olla vuosikymmenten terveysongelmat, jotka eivät korjaannu, vaikka kuinka kepillä löisi.

Tai, että lääkärikansanedustajien Claes Anderssonin (vas.) ja Ilkka Taipaleen (sd.), aikanaan ajama malli pitkäaikaistyöttömien tilanteen laajemmasta kartoituksesta jäi kesken ja että edelleen työttömänä on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka eivät millään toimin ole työmarkkinoiden käytettävissä, vaan eläke olisi ainoa inhimillinen ja kestävä ratkaisu.

Suomessa ainakin harvempaan asutuilla alueilla moni on tehnyt myös palkkatuettua työtä, joka tähän saakka on kerryttänyt työssäoloehtoa. Eli joskus on ollut mahdollisuus päästä myös ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle.

Jatkossa tämä oikeus tullaan poistamaan, koska ilmeisesti palkkatuettu työ halutaan karsia pois ja ainakin kaikkein vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevilta halutaan mahdollisuus ansisidonnaiseen työttömyysturvaan kokonaan pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mahtaisi kohentua myös valtion talous paremmin, jos suomalaisten mielenterveyshaasteet saataisiin selätettyä.

On vaikeaa tunnustaa, että ”onnellisten Suomi”, käyttää saman verran rahaa mielenterveyden ongelmien hoitoon kuin se otti ”kovasti parjattua” valtionvelkaa viime vuonna. Siis toistakymmentä miljardia.

Jos mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevien ihmisten kohtaama ratkaisu on köyhyyden syventyminen tai asunnottomuus, niin ongelmat ei ainakaan tule poistumaan.

Mahtaisi kohentua myös valtion talous paremmin, jos suomalaisten mielenterveyshaasteet saataisiin selätettyä ja yli 11 miljardia mielenterveyspalveluihin ja sairastamiseen käytetystä rahasta säästyisi.

Mutta ei mielenterveysvelka tunnu huolettavan lainkaan yhtä paljon kuin valtionvelka. Ei sittenkään, vaikka yksi suurimmista työkyvyttömyyden aiheuttajista on juuri mielenterveydessä ja töihin kaikki halutaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Surullinen tosia-asia on, että oikeistohallitus kasvattaa tuloeroja ja eriarvoisuus Suomessa syvenee.

Hallitusohjelmassa on toki perusteltuja ja järkeviäkin linjauksia, mutta surullinen tosia-asia on, että oikeistohallitus kasvattaa tuloeroja ja eriarvoisuus Suomessa syvenee.

Ulkoisten riskien kasvaessa rajojemme ulkopuolella voi kysyä, onko se järkevää kansakunnan yhtenäisyyden näkökulmasta.

Eriarvoistuva Suomi lisää myös sisäisen turvallisuuden riskejä ja se tässä maailmantilanteessa ei ole mitenkään toivottava kehitys.

Merja Kyllönen

Kirjoittaja on vasemmistoliiton suomussalmelainen kansanedustaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä