Kolumnit

Eduskunnasta: Pohjoinen teollisuusinvestointien kärkipaikalle

Perinteinen teollisuutemme on saanut uutta nostetta muuttuvan maailman tuulista.

Viime vuonna Venäjä aloitti julman sotansa Ukrainassa ja muun maailman kiristämisen fossiilienergialla. Jouduimme kaikki hakemaan nopealla vauhdilla uusia tapoja toimia.

Olemme tukeneet monin tavoin itsenäistä Ukrainaa ja hakeneet keinoja helpottaa Venäjän masinoiman energiakriisin vaikutusta suomalaisten arkeen. Samalla haemme pitkän aikavälin ratkaisuja, sillä paluuta Venäjän fossiilienergiaan ei ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän brutaalin toiminnan vauhdittama vihreä siirtymä tuo edetessään ratkaisun energiariippuvuuden vähentämiseen ja energiaturvaan.

On lisättävä omavaraisuutta ja huoltovarmuutta puhtaan energian osalta.

Maailman siirtyminen kestävän energian ja kestävän tuotannon aikaan näyttää poikineen myös meillä teollisten investointien buumin. Kyseessä on globaali trendi, jota tukevat myös pääministeri Marinin hallituksen toimet.

"Uusi pohjoinen talousmaantiede antaa suunnan kehitykselle."

Tässä kehityskulussa Suomella ja erityisesti pohjoisella Suomella on tärkeä rooli. Sijaintimme erityispiirteet, kuten maaperämme rikkaudet, ovat keinoja turvata huoltovarmuutta ja vähentää vahingollisia riippuvuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meillä on myös paljon valmista osaamista ja uutta potentiaalia Euroopan teollisuuden rakentamisessa. Tärkeää on myös asenteemme: katsomme rohkeasti ajan tuomia mahdollisuuksia ja uskallamme tarttua niihin.

Uusi pohjoinen talousmaantiede antaa suunnan kehitykselle. Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä seuraan tarkoin pohjoisen valtio-omisteisten yhtiöiden kehitystä.

Oulun Stora Enson paperikoneiden konvertoinnit kertovat muuttuneista markkinoista. Ilmiöt kuten verkkokaupan kasvu, kotiin tilaaminen ja muovipakkausten korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla ovat tukeneet uusiutuvien pakkausmateriaalien kysyntää.

Yöjunamatkustamisen suosion paluusta kertonee osaltaan VR:n joulukuussa julkistama päätös hankkia uutta yöjunakalustoa Transtechilta Kajaanin Otanmäestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"On tärkeää, että tulevalla hallituskaudella Suomessa jatketaan työtä tämän myönteisen kierteen vahvistamiseksi."

Vanha teollisuus etsii uusia tuulia ja olemalla muutoksessa etunenässä luomme Suomeen uutta työtä ja uutta, maailmalla kaivattua osaamista.

SSAB:n uraauurtava työ hiilineutraalin teräksen valmistamisessa sekä Terrafamen rooli akkuteollisuuden kehittämisessä ovat esimerkkejä tästä.

On tärkeää, että tulevalla hallituskaudella Suomessa jatketaan työtä tämän myönteisen kierteen vahvistamiseksi.

Suomi tarvitsee työtä ja hyvinvointia ja huoltovarmuuden tuomaa turvaa.

Kirjoittaja on sdp:n oululainen kansanedustaja ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä