Koti-Kajaani

Eihän Kainuussa töitä ole – Näin luuli 16 vuotta sitten Tampereelle lähtenyt, kunnes tarkisti Kajaanin avoimet työpaikat

Mielikuva Kainuun korkeasta työttömyydestä elää sitkeänä, vaikka maakunta painii pahassa työvoimapulassa. Teknologiayhtiö Etteplan ottaisi töihin heti viisi insinööriä ja houkuttelee Kajaaniin muun muassa paluumuuttajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eihän Kainuussa töitä ole.

Näin oletti suomussalmelaislähtöinen Jouni Juntunen , kun puheeksi tuli paluumuutto kotikonnuille. Kainuu toki houkutteli 16 vuotta sitten Tampereelle päätynyttä miestä, mutta töitä hän ei uskonut kotikonnuilta saavansa. Jostain syystä käsitys työpaikan mahdottomuudesta vain vahvistui sen jälkeen, kun hän valmistui insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Juntunen uskoi, että juuri korkeakoulutettujen on vaikea työllistyä Kainuussa. Mielikuva korkean työttömyyden maakunnasta kumpusi jostakin nuoruuden 90-luvun laman ajoilta, Juntunen arvelee.

Sitten hän vilkaisi kainuulaista työpaikkatarjontaa, ja kappas, teknologiapalveluyhtiö Etteplan haki Kajaaniin mekaniikkasuunnittelijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juntunen soitti Etteplanin tiiminvetäjälle Mika Korhoselle maaliskuussa, työhaastattelu järjestettiin etänä ja valinta varmistui parissa viikossa: työ Kajaanissa alkaisi toukokuussa.

"Lähtö tuli nopeasti. Hyvä, kun kerkesin tavarat pakata", Juntunen naurahtaa.

Asunto Kajaanista löytyi onneksi helposti ja lapsuudenystävä Suomussalmelta tuli pakettiautolla hakemaan.

Noin 500 kilometriä myöhemmin Juntusesta tuli taas kainuulainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etteplan on kasvanut voimakkaasti yritysostoilla

Pörssiyhtiö Etteplan Oyj tarjoaa yritysasiakkaille ja teollisuuteen suunnittelu- ja teknologiaratkaisuja. Yrityksen perusti vuonna 1983 neljä insinööriä Hollolaan. Ette-nimi tulee heidän etunimistään: Ensio, Tero, Tapani ja Esko. Yhtiö on kasvanut hurjaa tahtia yritysostojen kautta ja toimii nyt kolmella mantereella kahdeksassa maassa lähes kaikilla insinöörialoilla rakennussuunnittelu- ja arkkitehtialaa lukuun ottamatta. Etteplan työllistää noin 3 600 henkilöä, joista 15 toimii Kajaanissa.

Kajaanissa Etteplan aloitti vuonna 2015 SAV Oy:n yrityskaupan myötä. Myöhemmin yhtiö osti myös sotkamolaisen Mikoplan Oy:n, jossa Korhonen oli yrittäjänä.

Korhonen kertoo, että Kajaanin toimisto on perinteisesti tarjonnut kone-, laite- ja mekaniikkasuunnittelua, mutta tänä vuonna palvelut laajenivat elektroniikka- ja ohjelmistosuunniteluun, jonka tiiminvetäjänä aloitti hiljattain Jussi Rytilahti .

Etteplan muutti lokakuussa Betonitieltä teknologiakeskukseen Kehräämöntielle remontoituihin tiloihin. Uudet tilat ovat aiempaa isommat ja entistä keskeisemmällä paikalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Se oli muuton yksi tarkoitus, että oltaisiin paremmin näkyvillä", Korhonen perustelee.

Yrityksellä on Kajaanissa avoinna peräti viisi työpaikkaa sähköautomaatio-, mekaniikka-, elektroniikka- sekä ohjelmistosuunnitteluun suuntautuneille insinööreille. Töihin pääsisi heti, ja Etteplan on hakenut työntekijöitä rekryilmoituksilla ja suoralla haulla.

Kiinnostuneita on ollut, mutta työsopimuksia ei vielä ole syntynyt, Korhonen kertoo. Insinööreistä on pulaa ympäri maan.

Korhosen mukaan mekaniikkasuunnittelijoita on tähän saakka saanut Kajaanissa melko kivutta, sillä alan osaajia valmistuu Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Sen sijaan muualla koulutettavat automaatioalan ammattilaiset ovat kiven alla.

"Aika iso osa meidän työntekijöistä on valmistunut Kajaanista", Korhonen sanoo.

Jussi Rytilahti (vas.), Jouni Juntunen ja Mika Korhonen työnsä äärellä. Kuva: Juha Neuvonen.

Ammattikorkeakoulu tuottaa osaajia Kainuuseen

Kajaanin ammattikorkeakoulusta on valmistunut vuosittain 390–420 opiskelijaa, joista 75–90 on insinöörejä. Opiskelijoista 30 prosenttia on kainuulaistaustaisia, 70 prosenttia tulee muualta.

Ammattikorkeakoulun mukaan valmistuneista 65–75 prosenttia jää opintojen jälkeen Kainuuseen.

Koulutusjohtaja Jari Kähkönen kertoo, että ammattikorkeakoulu pyrkii auttamaan alueen yrityksiä rekrytoinnissa jatkuvalla vuoropuhelulla, projektitoimeksiannoilla, harjoittelujaksoilla sekä uran ensimmäiseen työpaikkaan usein tähtäävillä opinnäytetöillä.

Ensi vuonna oppilaitos ottaa käyttöönsä palvelualustaan perustuvan urapalvelun, KAMK Kauran, jossa työnantajat voivat ilmoittaa työ-, harjoittelu-, opinnäytetyö- sekä projektimahdollisuuksista ja opiskelijat puolestaan osaajaprofiilinsa. Tällöin tekoäly antaa opiskelijoille ehdotuksia sopivista työpaikoista.

Käynnissä on lisäksi Talents for Kainuu -hanke, jossa ammattikorkeakoulu edistää kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä Kainuuseen.

Mutta työvoimaa on saatava koulunpenkin lisäksi muualtakin, varsinkin jos alueen oppilaitos ei opeta alalle suoraan.

Juntusen myötä Etteplanin Kajaanin väen toiveet kääntyivät entistä vahvemmin paluumuuttajiin: miten heitä voisi houkutella?

Vakitöissä oleva entinen kainuulainen ei välttämättä tule ajatelleeksi takaisinmuuttoa, jos joku ei herättele. Tässä Korhonen ja Rytilahti toivovat yhteistä hännännostoa. Kainuun kannattaisi markkinoida työpaikkojaan ja vapaa-ajanmahdollisuuksiaan entistä ponnekkaammin yhdessä.

"Täällä on niin hyvät puitteet vaikkapa luontomatkailuun ja retkeilyyn, ettei sitä oikein itsekään huomaa", Korhonen sanoo.

Rytilahti huomauttaa, että suurta osaa Etteplanin työstä voi tehdä mistä vain. Etenkin ohjelmistosuunnittelu, jossa asiakkaita voi palvella virtuaalisesti, onnistuu hyvin myös etänä.

"Meillä työskentelevän ei tarvitse olla kajaanilainen, voi olla ihan yhtä hyvin Kuhmossa tai Suomussalmella, kunhan nettipiuha toimii", Rytilahti sanoo.

"Ei pidä sanoa, ettei koskaan, mutta en minä täältä varmaan enää lähde."

Juntunen kertoo kotiutuneensa hyvin. Tampereelle ei jäänyt mitään ikävöitävää, ja kuusivuotiaasta asti tutut ystävät ja vanhat harrastukset ovat taas lähellä. "Olen päässyt takaisin kalastuksen ja metsästyksen pariin", Juntunen iloitsee.

Äkkiseltään ehkä hämmentävää, mutta harrastukset ovat nimenomaan lisääntyneet Kainuussa. Uutena Juntunen aloitti maastopyöräilyn.

Tampereen tutut ovat ihmetelleet miehen muuttoa ja kyselleet, milloin hän oikein aikoo palata.

"Ei pidä sanoa, ettei koskaan, mutta en minä täältä varmaan enää lähde."

Ennätyksellinen työvoiman kysyntä

Kainuun työttömyysaste oli marraskuun lopussa 9,5 %, mikä oli ely-keskusalueista seitsemänneksi matalin. Koko maan työttömyysaste oli 9,6 %. Työvoiman kysyntä on ollut tänä vuonna Kainuussa ennätyksellistä.

Kainuussa oli marraskuun lopussa 2 944 työnhakijaa, mikä on 392 henkeä vähemmän (-12 %) kuin vuotta aiemmin. Poikkeustilannetta edeltävään marraskuun 2019 loppuun verrattuna työttömiä oli 100 henkeä vähemmän (-3 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli viidenneksi suurinta koko maassa. Useilla muilla ely-keskusalueilla työttömyys kasvoi.

Lähde: Työnvälitystilastot.

Tiiminvetäjäjät Jussi Rytilahti (vas.) ja Mika Korhonen (oik.) kertovat, että Etteplan palkkaisi heti viisi insinööriä Kajaaniin. Jouni Juntunen (kesk.) aloitti mekaniikkasuunnittelijana toukokuussa.
Jussi Rytilahti, Jouni Juntunen ja Mika Korhonen työnsä äärellä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä