Kotimaa

Entinen pääministeri ryhtyy palauttamaan luottamusta perustuslakivaliokuntaan – varapuhemieheksi nousee kansanedustaja Tarja Filatov

Eduskunnan varapuhemiehen nimeäminen ei mennyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Sdp:n eduskuntaryhmä valitsi torstaina ehdokkaakseen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi varapuhemies Antti Rinteen (sd.). Tämän tilalle eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi sdp:n ryhmä esittää kansanedustaja Tarja Filatovia (sd.). Päätökset olivat yksimielisiä.

Valinnat tehtiin perustuslakivaliokunnan nykyisen puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) sairausloman ajaksi. Hän jää ensi viikolla sairauslomalle, koska häneltä leikataan aivokasvain.

Entisen pääministerin Antti Rinteen tehtäväksi tulee yrittää palauttaa luottamus perustuslakivaliokuntaan sen uskottavuutta koetelleen Haavisto-jupakan jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uskottavuus koki pahan kolauksen, kun valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) oli yrittänyt sähköpostilla taivutella valiokunnan hallituspuolueiden jäseniä lievemmmän kannan taakse suhtautumisessa Haaviston lainvastaiseen menettelyyn. Valiokunta ei päässyt mietinnöstä yksimielisyyteen.

Lindtman ei suostunut varapuhemieheksi

Eduskunnan varapuhemiehen nimeäminen ei sujunut mutkitta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi keskiviikkoaamuna, että sdp esittää Rinteen seuraajaksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania . Tämä kuitenkin ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei ole käytettävissä.

– Jos varapuhemiehen paikka vapautuu, niin tähän arvokkaaseen tehtävään löytyy eduskuntaryhmästä minua kokeneempia, hän kirjoitti Twitterissä.

Lindtman sanoi pitävänsä tärkeänä, että on sdp:n eduskuntaryhmän johtajana saattamassa maaliin eduskunnan käsittelyssä olevia asioista ja sinne mahdollisesti myös istuntotauon aikana tulevia uusia kiireellisiä asioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antti Lindtman oli vuosi sitten ehdolla pääministeriksi Antti Rinteen jouduttua eroamaan paikalta menetettyään keskustan luottamuksen. Sanna Marin voitti Lindmanin silloin puoluevaltuuston tiukassa äänestyksessä 32–29.

Lindtmanin kieltäytymisen on arvioitu kertovan eduskuntaryhmän "heinäluomalaisten" huonoista väleistä pääministeri Mariniin.

Marinin pieleen menneen operaation on epäilty olleen yritys syrjäyttää Lindtman keskeiseltä ja vaikutusvaltaiselta politiikan paikalta, vaikka varapuhemiehen palkkio onkin kansanedustajaa parempi ja käytössä on virka-auto kuljettajineen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Marin olisi halunnut eduskuntaryhmän johtoon hyvän ystävänsä, tamperelaisen kansanedustajan Ilmari Nurmisen . Sitäkään ei ole ryhmässä tiettävästi katseltu kovin suopeasti, koska valintaa ei tee puolueen puheenjohtaja, vaan eduskuntaryhmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marinin lähipiiriin kuuluva Nurminen kuvasi Aamulehden haastattelussa hiljattain itseään Sanna Marinin oikeaksi kädeksi. Nurminen oli myös niitä harvoja sdp:n kansanedustajia, jotka oli kutsuttu Marinin häihin viime kesänä.

Eduskunnan varapuhemies Antti Rinne siirtyy perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi.
Pääministeri Sanna Marinin operaatio saada Antti Lindtman siirtymään eduskunnan varapuhemieheksi ei onnistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä