Ulkomaat

Euroopan maat ja Yhdysvallat vaativat Venäjää vapauttamaan Navalnyin

Venäjän ulkoministeriö kommentoi kiinniottoa Twitterissä kehottaen ulkovaltoja sekaantumasta sen asioihin.

Useat Euroopan maat sekä Yhdysvallat kehottavat Venäjää vapauttamaan sunnuntai-iltana kiinniotetun venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin , kertoivat Reuters ja BBC.

Esimerkiksi Saksan ulkoministeri Heiko Maas kehotti Venäjää maanantaina aamulla noudattamaan lakia ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia "myös Aleksei Navalnyin kohdalla".

Venäjän ulkoministeriö julkaisi Twitter-tilillään tiedottajansa Maria Zaharovan tviitin, jossa tämä kertoi, että hänellä on viesti Yhdysvaltojen tulevan presidentin Joe Bidenin turvallisuusneuvonantajalle Jake Sullivanille ja muille tahoille, jotka "ovat rynnänneet kommentoimaan asiaa".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kunnioittakaa kansainvälistä lainsäädäntöä ja älkää sekaantuko muiden valtioiden lakiin. Hoitakaa omat kotimaanne ongelmat, hän kirjoitti.

70 ihmistä telkien taa

Navalnyi, 44, joutui poliisin kiinniottamaksi Moskovassa sunnuntai-iltana pian sen jälkeen, kun hän oli saapunut maahan Saksasta.

Navalnyin asianajajat kertoivat maanantaina, että he eivät ole saaneet olla yhteydessä Navalnyiin kiinnioton jälkeen ja että Navalnyin voinnista ei ole tietoa.

Noin 70 ihmistä pidätettiin Navalnyin paluun yhteydessä. Verukkeena kiinniottoon on käytetty pykäliä virkavallan vastustamisesta, korotetun valmiustilan vastustamisesta ja osallistumista luvattomaan mielenilmaukseen, josta on haittaa infrastruktuurille, kertoo venäläinen uutispalvelu Newsru.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Navalnyi palasi kotimaahansa viiden kuukauden Saksassa oleskelun jälkeen. Hän toipui Saksassa hermomyrkytyksestä.

Esimerkiksi kansalaisjournalistien yhteisö Bellingcat on esittänyt todisteita, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB myrkytti Navalnyin. Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallitus kiistää asian.

Tiukka viesti useilta mailta

Navalnyi on Venäjän tunnetuimpia oppositiopoliitikkoja. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Venäjän hallitus yrittää hiljentää kriitikkonsa ja vaati Navalnyin välitöntä vapauttamista.

– Luottavainen poliittinen johtaja ei pelkää kriittisiä ääniä eikä hänen tarvitse pidättää vastustajiaan väärin perustein, sanoi Pompeo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvaltojen tulevan presidentin Bidenin turvallisuusneuvonantaja Sullivanin kommentointi kirvoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Zaharovan Twitter-kirjoituksen.

– Kremlin hyökkäys Navalnyia kohtaan ei ole ainoastaa ihmisoikeusloukkaus, vaan hyökkäys myös Venäjän kansalaisia kohtaan, jotka haluavat tulla kuulluiksi, Sullivan sanoi.

Navalnyin vapauttamista vaativat myös Ranska, Italia, ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel .

Britannia vaati Venäjän hallitusta tutkintaa myrkytyksessä käytetystä kemiallisesta aseesta.

Kello 9.45: Lisätty kohta Navalnyin asianajajista.

Poliisi pidätti Aleksein Navalnyin sunnuntai-iltana lentokentällä Moskovassa sen jälkeen, kun hän lensi Saksasta Venäjälle. Julia-vaimo halasi häntä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä