Ulkomaat

Iranin ydinohjelman oletettu johtaja tapettiin väijytyksessä Teheranin liepeillä perjantaina – luvassa on jännitteitä Yhdysvaltojen ja Iranin välille Trumpin viimeisinä virkaviikkoina

Iran on vihjaillut Israelin olevan iskun takana Yhdysvaltojen siunauksella. Kumpikaan valtio ei ole kommentoinut iskua.

Iranilainen ydintutkija Mohsen Fakhrizadeh , jota muun muassa länsimaat ovat epäilleet Iranin ydinohjelman johtajaksi, tapettiin väijytyksessä lähellä Teherania perjantaina. Tapauksen pelätään kiristävän jännitteitä Iranin ja sen vihollisten välillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkakauden viimeisinä viikkoina.

Iranin valtionmedia kertoo Fakhrizadehin kuolleen sairaalassa sen jälkeen, kun aseistetut henkilöt ampuivat hänet autoonsa. Puolivirallinen uutistoimisto Tasnim sanoo, että "terroristit räjäyttivät toisen auton" ennen kuin avasivat tulen kohti autoa, jossa Fakhrizadeh ja tämän henkivartijat olivat.

Iran on osoitellut sormellaan Israelia antaen ymmärtää, että iskulla olisi ollut presidentti Trumpin siunaus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iranin ulkoministeri Javad Zarif tviittasi "vakavasta viitteestä Israelin osallisuudesta" ja vaati länsimaita "lopettamaan häpeällisen kaksoisstandardinsa ja tuomitsemaan tämän valtionterroriteon".

Iranin hengellisen johtajan Ajatollah Ali Khamenein sotilasneuvonantaja Hossein Dehghan vannoi tviitissään "iskevänsä ukkosen lailla tämän alistetun marttyyrin tappajia kohti".

Israel tai Yhdysvaltojen hallinnon eri osastot tai Joe Bidenin transitiotiimi eivät ole kommentoineet tapausta.

Länsimaiden ja Israelin tiedustelupalvelut ovat kuvailleet Fakhrizadehia jo vuosia Iranin salaisen ydinaseohjelman johtajaksi. Ohjelma jäädytettiin vuonna 2003, ja Yhdysvallat ja Israel ovat syyttäneet Irania yrityksistä käynnistää se uudelleen salassa. Iran on pitkään kiistänyt pyrkivänsä rikastaa uraania asekäyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jännitteet kasvavat

Riippumatta siitä, kuka iskusta on vastuussa, Iranin ja Yhdysvaltojen jännitteet tulevat eskaloitumaan Trumpin viimeisillä virkaviikoilla.

Trump, jonka virkakausi päättyy 20. tammikuuta, veti Yhdysvallat edellisen presidentin Barack Obaman kaudella solmitusta Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksen myötä Yhdysvallat luopui Iranille asettamistaan talouspakotteista ja Iran sitoutui ydinohjelmansa supistamiseen.

Marraskuun 3. päivän presidentinvaalit voittanut Joe Biden on sanonut haluavansa palauttaa sopimuksen voimaan. Asiantuntijoiden mukaan tämä tuskin tapahtuu yhdessä yössä, sillä molemmat osapuolet vaativat luultavasti lisää vakuuksia.

Yhdysvaltalaisviranomainen vahvisti aiemmin tässä kuussa, että Trump oli pyytänyt sotilasneuvonantajiaan suunnittelemaan mahdollisen iskun Iraniin. Trump lopulta luopui ajatuksesta, sillä riskinä olisi ollut sytyttää laajempi konflikti Lähi-itään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tammikuussa Trump määräsi Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ilmaiskun, jolla tapettiin Iranin vaikutusvaltaisin armeijan komentaja Qassem Suleimani . Iran teki kostoiskun ampumalla ohjuksia Yhdysvaltojen tukikohtaan Irakissa. Eskaloituminen oli lähimpänä sodan puhkeamista vuosikymmeniin.

"Muistakaa se nimi"

Fakhrizadeh oli ainoa Iranilainen tutkija, joka oli nimettynä Kansainvälisen atomienergiajärjestön vuoden 2015 lopullisessa Iranin ydinaseohjelman arvioinnissa. Järjestön loppuraportin mukaan Fakhrizadeh valvoi toimintaa, joka "tuki mahdollista aseellista ulottuvuutta (Iranin) ydinohjelmassa).

Hän oli keskeinen henkilö Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun vuoden 2018 syytöksissä Iranin ydinaseiden tavoittelemisen jatkamisesta.

– Muistakaa se nimi, Fakhrizadeh, Netanjahu sanoi.

Iranin valtiontelevision julkaisema kuva paikasta, jossa ydintutkija Mohsen Fakhrizadeh tapettiin väijytyksessä Damavandissa Teheranin pohjoispuolella.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä