Paikallisuutiset

Pekka Naumasen esittämä reissupoika Jussi ikävöi vanhempiaan. Kuva: Martti Pesämaa

Jokijärven kyläseuran kesäteatterissa nähdään tragikoominen näytelmä suomalaisesta reissupojasta – tarinaa kuljettavat eteenpäin Mikko Alatalon hitit

Jokijärven kyläseuran kesäteatterin näytelmän ohjaaja Elsa Ruokangas odottaa mielenkiinnolla ja jännityksellä kesää.

Jokijärven kyläseuran Pölkky-teatterilla nähdään tänä kesänä Mikko Alatalon ja Harri Rinteen musiikkiin pohjautuva näytelmä Ihmisen ikävä toisen luo. Näytelmän on käsikirjoittanut Ville Virkkunen ja ohjannut Elsa Ruokangas.

Ruokangas on toiminut ohjaajana Pölkky-teatterilla jo 15 vuotta. Ennen sitä hän ollut ohjaajana myös Kosto-Inkeen näytelmäryhmässä ja Taivalkosken kirkonkylän näyttämöllä.

Ihmisen ikävä toisen luo on tragikoominen tarina suomalaisesta reissupojasta Jussista, joka palaa vuosien jälkeen kotipitäjään tekemään tilit selviksi menneisyytensä kanssa. Tarinaa kuljettavat eteenpäin Mikko Alatalon hitit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sanoisin, että näytelmässä on ennen kaikkea mieleenpainuva ja ajatuksia herättävä tarina. Siinä kuultavien Alatalon laulujen sanoma on ajankohtainen vielä tänäkin päivänä, kommentoi näytelmän ohjaaja Elsa Ruokangas.

Näyttelijöinä näytelmässä nähdään Ritva Räisänen, Marja Vettenranta, Sirkka Lohilahti, Pasi Kivimäki, Pekka Naumanen, Martti Pesämaa ja Teuvo Räisänen. Kaikilla heistä on jo aiempaa kokemusta näyttelemisestä useammalta vuodelta.

– Yksi näyttelijöistä on aiemmin ollut Kosto-Inkeen näytelmäryhmässä, ja muut ovat olleet Jokijärven kyläseuran Pölkky-teatterilla jo pitkään. Kaikki ovat ottaneet hienosti roolit haltuun, ja on ollut hienoa seurata heidän työskentelyään.

Näytelmän työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran lukemaan näytelmää läpi alkuvuodesta. Sen jälkeen työryhmällä on ehtinyt olla jo useampia harjoituksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aluksi harjoiteltiin kylätalolla. Toukokuun puolenvälin tienoilla on siirrytty harjoittelemaan Pölkky-teatterille, jossa näytelmä tullaan esittämään.

Jolsa (Pasi Kivimäki) ja Jussi ovat ajautuneet tappeluun. Minna (Ritva Räisänen) seuraa vierestä. Kuva: Martti Pesämaa

Ruokankaan mielestä kesän näytelmän tekeminen on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin.

– Tänä kesänä näytelmän tekeminen on tuntunut ehkä aiempaa helpommalta, kun iso osa näytelmän tapahtumista sijoittuu yhteen paikkaan, joten ei ole tarvinnut miettiä niin paljoa siirtymisiä. Sekin on helpottanut, että kaikilla näyttelijöillä on jo aiempaa kokemusta näyttelemisestä.

Ruokangas kertoo kuitenkin toivovansa kovasti, että kyläseuran teatteritoimintaan saataisiin mukaan enemmän uusia ja nuoria harrastajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jokaisessa näytelmässä lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä, joten mitään aiempaa kokemusta näyttelystä ei vaadita.

Jokijärven kyläseuran kesäteatteri pyörii täysin talkoovoimin.

– Paljon tehdään näyttelijäporukan kanssa. Lisäksi mukana on muutamia sellaisia henkilöitä, jotka ovat aiemmin olleet näyttelemässä Pölkky-teatterissa, mutta sittemmin jääneet siitä pois.

Ruokankaan mukaan tänä kesänä esimerkiksi puvustus ja lavastus ovat sellaisten henkilöiden vastuulla, jotka ovat aiemmin olleet näyttelijöinä.

– Tekniikkaa on hoitanut jo pitkään sama henkilö näyttelijäporukasta, ja nyt hänen lisäkseen kaksi muutakin näyttelijää on erikoistunut tekniikkaan. Yksi näyttelijärouva korjailee ja ompelee aina vaatteita, jos tarvitsee.

Ruokankaan mukaan valtaosa heidän kesäteatterinsa katsojista tulee sellaisilta paikkakunnilta, joista pääsee helposti tekemään päiväreissun Taivalkoskelle.

– Katsojia tulee ympäri Pohjois-Suomea. Myös paikallisia käy aina jonkin verran.

Ruokangas arvelee, että Pölkky-teatterin kävijämäärät ovat pyörineet noin 2500–3000 välillä kesää kohden. Tämän kesän teatterinäytöksiin on tullut hänen mukaansa jo hyvin varauksia.

– Aina tässä ensi-illan lähestyessä alkaa jännitys kasvamaan ja miettii, että miten yleisö näytelmän ottaa. Odotan mielenkiinnolla ja jännityksellä kesää.

Kesäteatteri

Ihmisen ikävä toisen luo

Käsikirjoittaja: Ville Virkkunen

Ohjaaja: Elsa Ruokangas

Ensi-ilta 30. kesäkuuta ja viimeinen esitys 30. heinäkuuta. Yhteensä 13 esitystä.

Esityspaikka: Pölkky-teatteri, Hilturannantie 2, 93400 Taivalkoski

Erityistä: Pölkky-teatteri sijaitsee hienolla paikalla Jokijärvellä vastapäätä Kallioniemeä, kirjailija Kalle Päätalon lapsuudenkotia. Teatteri on katettu, joten esityksistä voi nauttia huonommallakin säällä.

Ilmoita asiavirheestä