Paikallisuutiset

Kainuun koronatilanne on hiljalleen helpottumassa – sairaalassa on yksittäisiä hoitoa tarvitsevia koronapotilaita

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus.

Viikolla 15 Kainuussa todettiin 543 koronatartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli noin seitsemänsataa. Kainuun soten testiasemilla testejä otettiin viime viikolla 1586, joista positiivisia oli 34,2 prosenttia. Viikolla 14 testejä otettiin yhteensä 1956, joista positiivisia oli 36,3 prosenttia.

– Tiedossa on toki vain osa tartunnoista. Epidemia jatkuu aktiivisena ja tartuntariski on korkea, mutta testausmäärien ja sairaalakuormituksen perusteella arvioiden tilanne on tasaantunut tai mahdollisesti hitaasti rauhoittumaan päin, toteaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun soten keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Koronarokotukset jatkuvat ja kohdentuvat erityisesti yli 80-vuotiaiden neljänsiin rokotuksiin. Suomessa suositellaan neljättä rokoteannosta 80 vuotta täyttäneille, ikääntyneiden hoivakodeissa asuville sekä vaikeasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tehosteannoksen voi antaa kolme kuukautta kolmannen rokotuksen jälkeen. Paikkakuntakohtaiset rokotusajat ilmoitetaan Kainuun soten verkkosivuilla sekä paikallislehdissä.

Hoitolaitoksissa ja soten yksiköissä todetaan tartuntoja ja altistumisia niin henkilöstöllä kuin asiakkaillakin. Kainuun keskussairaalassa on yksittäisiä sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita.

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus. Julkisessa terveydenhuollossa koronatestit on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (mukaan lukien raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä.

Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan työstä poissaolotodistuksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille .

Suositukset

Kainuussa ovat voimassa seuraavat suositukset:

Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa (ei kouluissa) ja liikennevälineissä tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa

Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

Suositellaan etä- ja lähityön yhdistämistä terveysturvallisuusohjeet huomioiden.

Yleisesti suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita esim. yksityistilaisuuksia järjestettäessä ja ryhmäharrastustoiminnassa.

Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Jos asut yhdessä sairastuneen kanssa tai olet ollut lähikontaktissa häneen: Vältä ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, 5 vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin maskia käyttäen. Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä