Paikallisuutiset

Kainuuseen siirrettiin yli sata koronaan sairastunutta ja altistunutta ulkomaalaista poimijaa – pandemiapäällikön mukaan siirto on perusteltu ja hyväksyttävissä

Kainuuseen siirrettiin viime viikonloppuna koronalle altistuneita sekä koronaan sairastuneita ulkomaalaisia marjanpoimijoita. Poimijat siirrettiin Lapista.

Kainuun soten mukaan Ristijärvellä ja Sotkamossa on yhteensä 83 karanteeniin määrättyä henkilöä. Lisäksi Sotkamossa on majoittuneena 51 koronaan sairastunutta ja eristykseen määrättyä marjanpoimijaa. Kyse on Arctic Internationalin ja suurimmaksi osaksi Polarican poimijoista.

Ulkomaalaiset poimijat on määrätty karanteeniin tai eristykseen Rovaniemellä. Kainuun soten pandemiapäällikön Olli-Pekka Koukkarin mukaan siirrosta ei ollut ennakkotietoa, vaan ensimmäinen tieto tuli sunnuntaina ja tilannekuva kirkastui maanantaina aamupäivällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas näki Ylen maanantaisessa uutisessa, että siirrossa rikottiin karanteenimääräysohjetta ja toimittiin tartuntatautilain vastaisesti. Koukkarin mukaan asia ei ole aivan yksioikoinen.

– Asiahan on sillä tavalla, että jos ihmiselle on tehty henkilökohtainen karanteeni- tai eristysmääräys, jossa on osoitettu karanteeni- tai eristyspaikka, ja siitä poiketaan, niin silloin rikotaan viranomaismääräystä. Jos on annettu pelkästään yksilöimätön mahtikäsky, niin se ei ole juridisesti samalla tavalla sitova, Koukkari sanoo.

Hänen mukaansa kysymys kuuluu, onko henkilökohtaisia määräyksiä annettu vai ei.

– Minä en ole itse nähnyt vielä ensimmäistäkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiassa on huomioitava Koukkarin mukaan myös se, että siirtoon oli kuitenkin annettu lupa.

– Heille on käsittääkseni tullut lupa Rovaniemen kaupungin taholta yksittäisen työntekijän suulla, hän kertoo.

Rikosilmoitus ei ole soten harkinnassa eikä Koukkari näe muutenkaan tarvetta jälkiseuraamuksille, sillä esitetyillä perusteilla siirto on täysin hyväksyttävissä. Ennakkotiedolla ja -neuvottelulla siirto olisi hoitunut ilman kohua ja kuohuntaa.

– Yrittäjä on kysynyt Rovaniemen kaupungin suunnalta, että saavatko siirtää, koska Kainuussa heillä on paremmat tilat suhteessa niihin vaatimuksiin mitä heille on esitetty. He ovat saaneet luvan ja näin ollen en minä voi sanoa, että he olisivat varsinaisesti toimineet toisin kuin on ohjeistettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkari korostaa, että oleellisinta on poimijoiden hyvinvointi.

– Minua kiinnostaa juuri se, että nämä ihmiset toipuvat ja tauti ei leviä.

Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki ja Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo vahvistavat Koukkarin käsityksen siirtoluvasta sekä siirron perusteista.

Naapangin mukaan perjantaina esitettyjen ehtojen mukaista majoitusta ei ollut mahdollista järjestää Rovaniemellä annetussa aikataulussa. Tarjotuissa tiloissa ei ollut edes sänkyjä. Niin ikään ruoka- ja muun huollon järjestäminen on Kainuussa helpompaa.

– Näin ymmärrettiin, että ei ole estettä. Meille tuli ihan puun takaa, että me oltaisiin tehty jotain väärin, hän kertoo ja jatkaa, että Arctic siirsi pelkästään altistuneita poimijoita.

Kriston mukaan Polarica teki poimijasiirtoja luvan kanssa jo ennen viikonloppua.

Siirretyt poimijat on sijoitettu karanteeni- ja eristysmääräysten mukaisesti. Karanteeniin määrätyt testataan Kainuun soten toimesta karanteeniaikana, ja terveydenhuollon ammattilaiset tarkastavat sairastuneiden terveydentilan päivittäin.

Soten mukaan vaaraa tartuntojen leviämisestä ulkopuolisiin ei ole, sillä siirretyt poimijat eivät työskentele karanteeni- tai eristysaikanaan. Normaalin käytännön mukaisesti he eivät saa liikkua esimerkiksi kaupoissa.

Siirrettyjen poimijoiden työskentelemättömyys perustuu Lapissa tehtyyn linjaukseen. Kainuun soten linjaus poimijoiden työskentelystä on ennallaan, minkä myötä työskentely ja sen turvallisuus puntaroidaan tapauskohtaisesti.

– Meillä on tälläkin hetkellä karanteenissa olevia poimijoita poimimassa muualla Kainuussa. Yrittäjän kanssa on käyty menettelyt läpi ja on varmistuttu siinä määrin kuin on mahdollista, että se on turvallista. Turvavälien säilyttäminen on metsässä tunnetusti hyvin helppoa. Poimitun marjan välityksellä tauti ei tartu.

Kustannuksista Koukkari toteaa, että johonkin päin Suomea ne syntyvät ja valtio kattaa niitä ainakin jossain määrin.

Edit: juttua täydennetty klo 21.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä