Paikallisuutiset

Kainuussa ollut hellekesänä paljon sinilevähavaintoja –  leväkukintoja voi vielä esiintyä, mikäli sää poutaantuu

Leväesiintymiä on ollut alkukesän aikana Kainuussa paljon aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kainuun ely-keskuksen tiedotteen mukaan levähaittahavaintoja on tähän mennessä tehty kuusitoista.

Sinilevää on havaittu tähän mennessä ainakin seuraavissa järvissä: Iso-Kiimanen, Nuasjärvi Karankalahti, Särkinen, Sotkamojärvi, Oulujärvi Paltaselkä, Sokajärvi, Iijärvi, Vimpelinlampi, Korpijärvi, Rokuanjärvi, Puolankajärvi, Kiantajärvi ja Pirttijärvi (Suomussalmi), Haatajanjärvi sekä Iso-Sintiö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmoitetuissa leväkukinnoissa levämäärät ovat olleet suurimmassa osassa kohtalaisen vähäisiä.

Sinilevän ja viherlevän erottaminen toisistaan ei ole aina silmämääräisesti helppoa.

Viherlevä on lähes aina kiinnittyneenä kasveihin, rantakiviin tai laiturirakennelmiin.

Sinilevä puolestaan on yleensä hiutalemaisesti vapaana kelluvaa ja lauttaantuu tuulella rannoille. Kuivuessaan rannalla se muodostaa turkoosin sinisen vyön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä voi myös kokeilla kastelemalla höyläämätöntä laudanpätkää levävedessä. Myös tässä tapauksessa kuivuessaan levä vaihtaa väriä turkoosin siniseksi.

Sinilevät voivat olla hermo- tai maksatoksisia ja sama laji voi olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa taas myrkytön. Levän myrkyllisyyttä ei voi erottaa silmämääräisesti.

Järviveden leväisyyden voi tarkastaa ottamalla sitä kirkkaaseen lasipurkkiin. Jos vedessä on selvästi näkyvissä vihreitä levähippuja, tulee sen käyttöä eritoten löylyvedeksi välttää.

Sinileväkukinnan aikana järvivettä ei tulisi käyttää myöskään kasvimaan kasteluvetenä. Samoin lasten ja lemmikkieläinten uimista levävedessä tulisi välttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leväisessä vedessä uimisen jälkeen tulisi käydä suihkussa. Levämyrkyt aiheuttavat päänsärkyä, huimausta, nuhaa, kuumetta ja pahoinvointia.

Kainuun ely-keskuksen tiedotteessa todetaan, että leväkukintoja voi esiintyä tulevina viikkoina useassa Kainuun järvessä, mikäli säätyyppi vaihtuu poutaiseksi ja jatkuu pitempään tuulettomana.

Ilmatieteenlaitoksen sääennusteen mukaan sää on poutaantumassa Kainuussa loppuviikosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä