Urheilu
Kajaanin Juntan SM-kisahaaveet siirtyvät kauas syksyyn – korona on puraissut painia kipeästi: ''Tilanne on sekava''
Juntta ei järjestä nuorten SM-paineja vielä huhtikuussa. Kilpailuja on muutenkin ollut lajissa tarjolla todella vähän viimeisen vuoden aikana.
Paini
Koronavirus on puraissut painia kipeästi.
Virallisia kilpailuja on järjestetty viime maaliskuusta lähtien Suomessa todella vähän, yhteensä vain neljät. Epidemiatilanteen takia myös lajin harrastus- ja leiritystoiminta ovat olleet pysähdyksissä eri puolilla maata pitkiäkin jaksoja.
Painin perusolemuksesta johtuen turvavälejä ei ole mahdollista pitää, lähikontakteja kertyy, eikä koronasuojana ole varusteitakaan.
Nyt peruttujen ja siirrettyjen tapahtumien listalle on tullut lisäys Kainuusta. Kajaanin Juntan hallitus päätti, että U15- ja U20-ikäluokkien kreikkalais-roomalaisen painin SM-kisoja ei järjestetä Kajaanissa 10. huhtikuuta. Seura perustelee ratkaisua koronatilanteella, joka näyttää eri puolilla Suomea riskialttiilta kevättäkin ajatellen.
– Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari otti asiaan kantaa toteamalla, että "ei kilpailun järjestämistä ole kriminalisoitu, mutta täysin järjetöntä se kyllä olisi", Juntan puheenjohtaja Pekka Moliis kertoo SM-tapahtumaan viitaten.
Juntta oli jo aiemmin varannut Kajaanihallin varmuuden vuoksi myös lauantaille 4. syyskuuta. Seura toivoo koronatilanteen tuolloin sallivan nuorten SM-painien järjestämisen.
– Painiliitolta ei ole vielä tullut lopullista vahvistusta kisojen uudesta ajankohdasta, mutta alustavasti sieltä sanottiin, että tämä (4. syyskuuta) on hyvä ratkaisu, Moliis taustoittaa.
Vaikka SM-painit olisi väännetty ilman yleisöä, kuten suunnitelmissa oli, paikalle Kajaanihalliin olisi Moliisin mukaan tullut vähintään 200 henkilöä. Kyseinen porukka koostuu kilpailijoista ja näiden taustajoukoista sekä tuomareista ja talkooväestä.
– Onhan tuollaisessa aina riskinsä.
Normaalisti Juntan toiminnassa on ollut vuodenvaihteen tienoilla mukana noin 70 – 80 harrastajaa. Korona-aikana seuran painijaporukasta on pudonnut neljäsosa pois, Moliis kertoo.
Syksyllä Juntan oli tarkoitus perustaa tyttöjen oma harrastajaryhmä parin vuoden tauon jälkeen, mutta se ei toteutunut.
SM-tapahtuman hakemista Kajaaniin vauhditti Moliisin mukaan merkittävästi se, että kotikisoihin on osallistumassa puolenkymmentä seuran omaa painijaa.
– Ja kun tähtäin on SM-kisoissa, se sitouttaa porukkaa harjoittelemaan ja myös jatkamaan lajin parissa. Meidän urheilijat ovatkin paiskineet hommia hyvin.
Moliis muistuttaa, että painin harrastajamäärä Suomessa oli jo ennen koronaa verrattain pieni. "Särkymävaraa" ei ole ollut.
Kilpaileminen on Moliisin mukaan painissa korostuneen tärkeässä asemassa, ja nykyisessä pattitilanteessa riskinä on, että etenkin pienimmät harrastajat hakeutuvat muiden lajien pariin.
– Eniten kuitenkin pelkään, miten korona ja sen tuoma epävarmuus vaikuttaa niihin painijoihin, jotka ovat viimeisillä juniorivuosillaan tai vaihtamassa senioreihin. Monilla tavoitteet ovat siirtyneet kisojen peruuntumisen takia, eikä kaikkialla Suomessa pääse kunnolla treenaamaankaan.
– Tulee varmasti helposti mieleen, pitäisikö alkaa satsata vaikka opintoihin.
Leiritystoiminta pyörii tälläkin hetkellä painin valtakunnallisessa valmennuskeskuksessa Kuortaneella, mutta muualla maassa on hiljaista, Moliis kertoo. Hän kuvailee lajin tilannetta "sekavaksi".
– Monilla alueilla, myös isoissa painikeskuksissa, on ollut lappu luukulla harjoittelunkin suhteen pitkiä aikoja.
– Mikään seura ei uskalla järjestää kisoja tällä hetkellä. Ihmettelenkin suunnattomasti, jos tänä keväänä painitaan Suomessa kilpaa.
Juntta on pitänyt kotisalillaan tiukasti kiinni terveysturvallisuudesta.
– Olemme painottaneet, ettei harjoituksiin tulla yskimään, pärskimään tai toipilaana. Tätä ohjeistusta onkin noudatettu hienosti, Moliis kiittelee.