Kajaanissa ruodittiin ennätysmäärä suomalaisten nimihakemuksia ja tiedettiin, mitkä nimet menevät läpi – hakemusten todisteeksi oli liitetty jopa kuvia paidan silityksestä
Julkaistu: 26.12.2022 klo 10:06Kajaanin maistraatti päätti vuonna 2019 tuhansien ihmisen nimihakemuksista. Muutoksissa näkyi yhä enemmän kansainvälistyminen ja sukupuolineutraalius.
Juttu on julkaistu Kainuun Sanomissa ensimmäisen kerran marraskuussa 2019.
Kajaanin Lönnrotinkadun virastotalon viileydessä ei hevin uskoisi, että käytävän varrella päätetään mitä tunteellisimmista, herkimmistä ja henkilökohtaisimmista asioista. Etu- ja sukunimistä.
Kajaanin maistraatissa käsitellään eniten nimihakemuksia Suomessa, vuonna 2019 määrä noussee 6 000:een.
– Tuntuu, ettei koskaan ole kahta samanlaista päivää, kuvailee alkuvuodesta lakimiehenä aloittanut Katja Mäkeläinen .
– Uudesta hakemuksesta ei koskaan tiedä, onko tapaus helppo, vai vaatiiko se enemmän selvittelyä. Niihin uppoutuu, kertoo tarkastaja Jaana Polvinen , joka käsitellyt nimihakemuksia vuodesta 2007 saakka.
Tuolloin Kajaaniin siirrettiin Uudenmaan hakemusten käsittelyä. Niiden määrä on koko ajan kasvanut, ja tänä vuonna uusi sähköinen etunimen muutospalvelu sekä uusi etu- ja sukunimilaki ovat vilkastuttaneet paperityötä. Kajaanin yksikössä nimiasioita hoitaa jo yhdeksän ihmistä.
Mäkeläinen arvioi monen olettavan, että uuden nimen saa ilmoitusasiana.
– He eivät tiedä, että täällä on vastassa koneisto, joka tarkistaa, että nimi on hyväksyttävä. He eivät tiedä, kuinka paljon on lain edellyttämää taustatyötä.
Lapsen etu ohjaa vahvasti sopivia nimiä
Uusi etu- ja sukunimilaki lisäsi maistraatin päätäntävaltaa. Nimenmuutoksista ei enää aina pyydetä lausuntoa nimilautakunnalta epäselvissä tapauksissa.
Ennen maistraatti saattoi ikään kuin siirtää vastuun nimilautakunnalle, vaikka päättikin asiasta itse. Nyt hylkäävissä päätöksissä se ottaa itse kantaa ja ratkaisee asian. Mäkeläinen sanoo, että asiakkaan kuuleminen on hyvin tärkeää.
– Ja jos tulee palautetta, miksi ette hyväksyneet, ei auta muu kuin pyytää tekemään uusi hakemus tai valitus hallinto-oikeuteen.
Mäkeläinen vastaa kaikista hylkäävistä päätöksistä. Hän on tehnyt niitä vajaat 200, ja hallinto-oikeuteen on edennyt viitisen tapausta. Hän sanoo, että hyvällä neuvonnalla voidaan vähentää hylkääviä päätöksiä ja uusi Digi- ja väestötietovirasto alkaakin parantaa neuvontaa.
Aivan uusista sukunimistä pyydetään lausunto nimilautakunnalta. Mäkeläiselle on tuttu Iltalehden lokakuussa 2019 julkaisema lista, jossa olivat uuden etu- ja sukunimilain aikana haetut nimet, joita lautakunta ei ollut puoltanut. Niihin kuuluvat esimerkiksi Jalofina , Aurinkoinen ja Sukka . Alaikäisten lasten osalta harkintaa ohjaa vahvasti lapsen etu.
Tiedossa on oltava jopa eri heimojen nimiperinne
Asiantuntemus Kajaanin yksikössä on kasvanut uuden lain tuoman päätäntävallan mukana. On syvennyttävä kansainvälisyyteen ja nimikulttuureihin, jopa eri heimojen perinteisiin. Vuoden aikana tutuksi on tullut esimerkiksi somalialainen nimikulttuuri.
Tarkastaja Jaana Polvinen ja lakimies Katja Mäkeläinen vuonna 2019 Kajaanin silloisessa maistraatissa. Arkistokuva: Juha Neuvonen
Tukea saa eniten Ruotsin, Norjan ja Viron nimitilastoista. Ruotsin ja Suomen nimilait ovat samantyyppisiä, ja Ruotsissa on Suomea enemmän maahanmuuttajia. Sikäläiset nimikäytännöt antavat suuntaa meidän päätöksillemme.
– Pohdimme porukassa, mutta itse on sisäistettävä asiat, Polvinen kuvaa.
Kansainvälisyys korostuu Uudeltamaalta tulevissa hakemuksissa. Epäselviin tapauksiin apua saa viikoittain kokoontuvalta nimiraadilta.
Emilia Johannes on jo mahdollista nimeksi kaikille
Kun etunimen haluaa muuttaa sukupuoli-identiteetin perusteella, todisteeksi ei enää tarvita lääkärin lausuntoa, vaan oma kertomus sukupuoli-identiteetistä riittää. Lisäksi monelle on helpotus hakemuksen teko sähköisesti.
Laki edistää sukupuolineutraalia nimijärjestelmää. Jos etunimi on jo yli viidellä elossa olevalla naisella ja yli viidellä miehellä, sen voi antaa kenelle tahansa. Emilia Johannes on jo mahdollista kaikille mutta Ritva Teemu ei. Muutos tapahtuu pikku hiljaa, ja raja hämärtyy vähitellen.
Etunimiä voi olla neljä; vastaan tosin voivat tulla lomakkeiden koot.
Avoliiton todisteena on tullut paidan silityskuvia
Avoliitossa asuvat voivat saada yhteisen sukunimen, jos he ovat asuneet yhdessä viisi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi.
– Avoliiton määrittely ei ole helppoa. Meille tulee tapauksia, joissa ei ole sama osoite tai on polyamoriaa, joka ei täytä lain edellyttämää avoliiton määritelmää. Ja tulee kuvia, joissa silitetään puolison paitaa. Pyydämme aina lisäselvityksiä, Mäkeläinen kertoo.
Lapselle tai koko perheelle voidaan hakea periytyvää sukunimiyhdistelmää. Taustalla on ajatus tasa-arvosta.
Kokonaan uusi sukunimi on niin ikään mahdollinen. Uudissukunimestä on kuitenkin pyydettävä nimilautakunnan lausunto. Maistraatin verkkosivuilla ilmoitetaan haetuista uudissukunimistä muistutusten varalta. Nyt ilmoitetaan esimerkiksi nimistä Helmenkajo , Vuolaslempi , Kivikkoinen ja Talaskangas .
Etunimen haku onnistuu sähköisesti
Vuoden 2019 tilanne:
Kajaanin maistraatti käsittelee eniten nimihakemuksia Suomessa. Kun vuonna 2018 se teki reilut 4 000 päätöstä, vuonna 2019 määrä noussee lähes 6 000:een. Seuraavaksi tulevat Turun ja Seinäjoen yksiköt, joissa päätösten määrä on vuosittain noin 1 000.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hakemusten lisäksi Kajaaniin on vuodesta 2007 alkaen keskitetty Uudenmaan maistraattiin tulevien hakemusten käsittely.
Kajaanissa käsitellään myös koko Suomen etunimihakemuksia, jotka tulevat uuden sähköisen etunimen muutospalvelun kautta. Sähköinen palvelu on laajenemassa sukunimiin, käytännössä aiemman sukunimen hakemiseen.
Kajaanissa nimiasioita käsittelee 9 työntekijää.
Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin-yksikkö on vuoden 2020 alusta alkaen osa uutta valtakunnallista Digi- ja väestötietovirastoa. Sen kyltin alla säilyy edelleen maistraatin nimi, samoin vihkiasioissa.
Laki muuttui vuoden 2019 alussa
Uusi etu- ja sukunimilaki tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Laissa edetään kohti kansainvälisempää, yksilöllisempää ja sukupuolineutraalia nimistöä.
Se mahdollistaa neljä etunimeä sekä sukunimiyhdistelmän, joka kirjoitetaan joko erikseen tai yhdysviivan kanssa. Koko perhe voi saada saman periytyvän sukunimiyhdistelmän.
Myös avopuolisot voivat saada yhteisen sukunimen, jos he ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteinen lapsi.
On myös mahdollista hakea uudissukunimeä.
Tänä vuonna etunimen muutoksen käsittelymaksu on 45 ja sukunimen 100–120 euroa. Sähköisessä palvelussa voi summan maksaa heti.