Paikallisuutiset

Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä keräsi 50 000 kannatusilmoitusta – Etenee eduskuntaan

Aloitteessa ehdotetaan kansallista suunnitelmaa turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla.

Turkistarhauksen kieltämistä esittävä kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämisestä etenee eduskuntaan. Aloite keräsi 50 000 kannatusilmoitusta maanantaina samana päivänä, jona aloite oli päivätty.

Turkistarhaus historiaan -kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään lainvalmisteluun turkistarhauksen kieltämiseksi oikeudenmukaisella tavalla.

Aloitteessa ehdotetaan, että siirtymä turkistarhattomaan Suomeen toteutetaan laatimalla kansallinen suunnitelma turkistuotannon lakkauttamiseksi kohtuullisella siirtymäajalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi alan harjoittamisesta luopuville tarhaajille luotaisiin aloitteessa luopumistukijärjestelmä.

Aloitteen perusteluissa todetaan, että turkistarhojen eläimet joutuvat viettämään elämänsä pienissä häkeissä, jotka estävät lähes kaikkien lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisen.

– Suomi kuuluu nykyisen lainsäädäntönsä johdosta Venäjän ja Kiinan ohella yhä harvalukuisempaan joukkoon maita, joissa turkistarhauksen harjoittaminen on edelleen sallittua, perusteluissa kirjoitetaan.

Turkistarhauksen kieltämistä vaativaan kansalaisaloitteeseen alettiin kerätä kannatusilmoituksia maanantaina 4. syyskuuta, eli tarvittavat kannatusilmoitukset saatiin kerättyä alle vuorokauden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn, kun se on kerännyt 50 000 kannatusilmoitusta kuudessa kuukaudessa. Aloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun kannatusilmoitusten määrä on tarkistettu ja hyväksytty.

Yle on selvittänyt kansanedustajan kantoja turkistarhaukseen. Kyselyyn vastasi 112 kansanedustajaa, joista 56 kannatti ja 50 vastusti turkistarhauksen kieltämistä. Kuusi ei osannut sanoa kantaansa.

Hallituspuolueiden kansanedustajista kieltoa kannatti 12 ja vastusti 38 vastaajaa. Yli puolet jätti vastaamatta. Oppositiossa 44 oli kiellon kannalla ja 12 sitä vastaan.

Oulun vaalipiirissä kaksi kansanedustajaa kannatti ja seitsemän vastusti turkistarhauksesta luopumista. Puolet edustajista jätti vastaamatta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä