Kotimaa

Kokoomukselta ankaraa arvostelua hallituksen sote-uudistukselle: "Maakuntaverostakin jyrättiin linjaus ohi parlamentaarisen valmistelun"

Kokoomus etenisi sote-palvelujen uudistuksessa palvelut edellä kuntien yhteistyön avulla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syyttää Sanna Marinin (sd.) hallitusta lehmänkaupoista sote-uudistuksessa.

– Demarit ovat saaneet sen, että yksityinen ja kolmas sektori työnnetään ideologisista syistä pieneen rooliin tuotannossa, ja kepu saa maakuntaveronsa, Orpo sanoi perjantaina.

Orpo ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ihmettelevät sitä, että hallitus linjasi kesken parlamentaarisen komiteavalmistelun, että maakuntaverosta säädetään tällä vaalikaudella ja että se tulee voimaan viimeistään 2026.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hämmästyttää, että hallitus jyräsi ohi yhteisen valmistelun tällaisen linjauksen. Me näemme siinä isoja riskejä kokonaisveroasteen nousuun, Ikonen sanoi.

Orpon mielestä hallituksen maakuntamalliin perustuva sote-uudistus ei paranna hoitoon pääsyä eikä ratkaise sote-palvelujen rahoitukseen liittyviä ongelmia.

Paras-laille kiitosta

Kokoomus esitteli perjantaina oman keskusteluavauksensa sote-uudistuksesta. Se perustuu siihen, että palvelujen järjestämisestä vastaavat kunnat yhteistyömalleineen.

– Sillä olisi mahdollisuus päästä nopeasti hyviin ratkaisuihin ilman valtavaa hallinnon uudistusta, Orpo sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikosen mukaan taannoiset Paras-lain velvoitteet yhteistoiminta-alueineen saivat aikaan hyvää liikettä kuntakentässä.

– Sen pohjalta on tapahtunut minisote-uudistuksia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi meillä Pirkanmaalla kunnat ovat tehneet erittäin hyvää yhteistyötä. On myös selkeä näkemys, miten asioita voitaisiin yhdessä ratkoa.

Kokoomuksen mielestä tällaista vapaaehtoista kehitystä pitää voimistaa luomalla sille taloudellista kannustetta ja väestöpohjaan perustuvia velvoitetta. Kriisikuntakriteerejä voitaisiin kiristää.

Sote-palvelut kokoomus rahoittaisi jatkossakin etupäässä kuntaveron ja valtionosuusjärjestelmän kautta. Kuntayhtymien omistajaohjaukseen pitäisi kuitenkin hakea uusia keinoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken vaativimman erikoissairaanhoidon siirtämistä valtion suoraan rahoittamaksi kokoomus ehdottaa pohdittavaksi.

Nopeammin hoitoon

Ikosen mukaan hallituksen sote-malli romuttaa enemmän kuin rakentaa. Nykymuotoinen kuntajärjestelmä romuttuisi, kun niiden tehtävistä suuri osa lähtisi maakunnille.

– Huonoa uudistusta ei kannata lähteä tekemään vain siksi, että on vakiintunut mantra, että hallinnon uudistus on tehtävä.

Kokoomus haluaa uudistuksen keskiöön nopeamman hoitoon pääsyn ja ihmisten yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaamisen.

Jos palveluihin pääsy uhkaa venyä, asiakkaalle olisi myönnettävä palveluseteli, jolla palvelun voi hankkia yksityiseltä. Puolue uskoo myös teknologian kehittämiseen sairauksien ennaltaehkäisyssä ja palvelujen parantamisessa.

– Digiloikan on oltava sote-palveluiden uudistamisen yksi keskeinen muutosvoima, Ikonen sanoi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen sanoi, että sote-uudistuksessa puhutaan aivan liikaa hallinnosta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä