Kotimaa

Petteri Orpon (kok.) hallitus kuvattiin Säätytalon portailla, kuten aiemmatkin hallitukset. Orpon hallitus aloittaa varsinaisen työnsä heti keskiviikkona. Kuva: Fanni Uusitalo / Valtioneuvoston kanslia

Kokoomuksen piiripomot uskovat hallituksen toimintaedellytyksiin – "Hyvä hallitusohjelma ja rasismin kitkeminen eivät sulje toisiaan pois"

Lännen Media kysyi jokaiselta 13 kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtajalta, onko Suomen hallitus toistuvista rasismikohuista huolimatta toimintakykyinen. Kyselyyn vastasi yli puolet. Kainuun kokoomuksen puheenjohtaja Jyri Saastamoinen ihmettelee perussuomalaisten kirjoituksista nousseita kohuja, koska kirjoitukset ovat olleet koko ajan näkyvissä internetissä.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus joutui lähes välittömästi nimittämisensä jälkeen myrskyn silmään perussuomalaisten ministerivalintojen vuoksi.

Elinkeinoministeriksi alun perin valittu Vilhelm Junnila erosi heinäkuun alkupuolella natsiviittausten vuoksi, valtiovarainministeri Riikka Purra on joutunut jo kerran pyytämään anteeksi vanhoja rasistisia kirjoituksiaan ja sisäministeri Mari Rantasta on haastettu hänen väestönvaihtoteoriaan viittaavien sanomistensa vuoksi.

Hallituskumppani rkp on pohtinut moneen otteeseen sitä, voiko liberaali puolue olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Toistuvat kohut panevat kysymään, onko Suomen hallitus toimintakykyinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska hallitusta johtaa pääministeripuolue kokoomus, Lännen Media lähetti jokaiselle 13:lle kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtajalle kolme kysymystä hallituksen toimintakyvystä ja hallitusyhteistyön mahdollisuuksista.

Kyselyyn vastasi määräajassa seitsemän piirihallituksen puheenjohtajaa.

Sitoutuminen yhteisiin arvoihin tärkeää

Jokainen vastanneista uskoo siihen, että Orpon hallitus pystyy kyllä työskentelemään. Hajontaa tulee lähinnä siitä, mitä toimia pitäisi nyt tehdä.

Keski-Suomen kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtaja Lotta Ahola penää hallituksen yhteisten pelisääntöjen ja hallitusohjelman noudattamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallitusyhteistyölle on edelleen edellytykset, mikäli kaikki hallituspuolueet sitoutuvat noudattamaan sopimiaan pelisääntöjä ja yhdessä laatimaansa hallitusohjelmaa, Ahola vastaa.

Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) muodostavat hallituksen johtonelikon. Hallituksen ensimmäisten viikkojen ajan nelikko on joutunut keskustelemaan pelisäännöistä, joilla hallitusyhteistyö saadaan toimimaan. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Hän pitää tärkeänä, että perussuomalaiset ovat pyytäneet anteeksi aiempia kirjoituksiaan, joita Ahola kuvaa järkyttäviksi.

– Anteeksipyytäminen oli ensi askel, mutta lisäksi edellytän tulevien tekojen ja puheiden tukevan anteeksipyynnön aitoutta.

Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jesse Luhtala pitää tärkeänä, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet yhteiseen ohjelmaan. Samalla Luhtala muistuttaa, että perussuomalaistenkin ääntä pitää kuulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikissa hallituksissa puolueilla on erilaisia arvoja, mutta on tärkeää, että kaikki sitoutuvat hallitusohjelman yhteisiin arvoihin. Kokoomus ei hyväksy rasismia tai syrjintää missään muodossa, ja vaikka perussuomalaisten mukaan ottamiseen liittyi riskejä, on tärkeää, että heidän äänensä kuullaan ja he oppivat vastuunkantamisen taidon, Luhtala kirjoittaa vastauksessaan.

Katseiden toivotaan siirtyvän talouteen

Varsinais-Suomen kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Valkonen muistuttaa Luhtalan tavoin, että kokoomus tuomitsee kaiken rasismin. Samalla Valkonen painottaa silti sitä, että perussuomalaiset ja kukin poliitikko vastaavat itse aiemmista mielipiteistään.

Valkosen mukaan hallitusohjelma on kokonaisuutena hyvä.

– Erityisesti Suomen talous täytyy laittaa kuntoon, jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa, Valkonen kommentoi sähköpostitse.

Samaa mieltä on Kaakkois-Suomen kokoomuksen puheenjohtaja Jussi Virsunen.

Virsusen mukaan vanhat asiat on hyvä käydä läpi, mutta sen jälkeen katse pitää suunnata Suomen asioiden kuntoon laittamiseen.

Riikka Purra korosti vastauksissaan, että hänen anteeksipyyntönsä kirjoituksiaan koskien oli aito anteeksipyyntö. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Kainuun kokoomuksen puheenjohtaja Jyri Saastamoinen ihmettelee perussuomalaisten kirjoituksista nousseita kohuja, koska kirjoitukset ovat olleet koko ajan näkyvissä internetissä.

– En hyväksy rasistisia kirjoituksia ja kommentteja, mutta mielestäni tekstit eivät voi olla uusia juttuja kenellekään. Perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelman toteuttamiseen ja uskon heidän siihen myös pystyvän, Saastamoinen toteaa.

Toimia rasismin kitkemiseksi

Kokoomuksen sisälläkin käydään pohdintoja siitä, kuinka paljon hallituskumppanilta tai -kumppaneilta voidaan sietää. Toisin sanoen, missä menee raja, ettei hyväkään hallitusohjelma ole enää kaiken muiden puolueita erottavien tekijöiden arvoinen.

Kaikki kyselyyn vastanneet piirihallitusten puheenjohtajat ovat sitä mieltä, ettei hyvää hallitusohjelmaa ja rasismin vastaista työtä pidä laittaa vastakkain.

– Onneksi ei tarvitse valita näiden väliltä. Hallitusohjelman mukaan syrjintää ei suvaita ja yhdenvertaisuutta edistetään, huomauttaa Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja Mika Järvinen.

Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Riitta Savukoski pitää hallitusohjelman ja rasismin vastaisen työn rinnastamista asiattomana.

– Hallitusohjelman ja rasismin kitkemisen rinnastaminen tai niiden tärkeyden nostamisen toisen edelle on asiatonta ja nostaa vain edelleen esille yhteiskunnan riitaisuutta ja haittaa Suomen ja suomalaisten asioiden hoitamista. Meidän kaikkien tulee nyt muistaa, että meidän tulee tehdä yhteistyötä, ei tarkoituksella hakea eripuraa ja väärinymmärrystä, tärkeää on hoitaa Suomen asiat kuntoon, joita vain muutamia mainitakseni on talouden tasapainottaminen, työllisyyteen ja koulutukseen panostaminen sekä yrittäjyyden edellytysten parantaminen nostaminen, Savukoski kommentoi.

Keski-Suomen Aholan mukaan nyt olisi syytä päästä toteuttamaan neljän hallituspuolueen yhdessä laatimaa hallitusohjelmaa.

– Tämän ohella kaikki toimet rasismin ja vihapuheen kitkemiseksi sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi, on tehtävä.

Samoilla linjoilla on Pohjanmaan Luhtala.

– Hyvä hallitusohjelma on tärkeä Suomen hyvinvoinnin ja vakauden kannalta, mutta samanaikaisesti on tärkeää tehdä työtä rasismin kitkemiseksi. Nämä eivät ole ristiriitaisia tavoitteita, vaan päinvastoin, hän muistuttaa.

Riikka Purra (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) poistumassa yhdessä heinäkuun puolivälin tiedotustilaisuudesta, jossa Purra pyysi anteeksi vanhoja kirjoituksiaan. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Orpo saa tukea

Kainuun Saastamoinen pohtii, että mikään ei tunnu riittävän hallituksen arvostelijoille. Siksi on vaikea arvioida sitä, mitä hallituksen pitäisi nyt tehdä työn jatkamiseksi.

– Minusta hallituksen tulee vain jatkaa niin kauan työtään kuin se on järkevää ja tuloksia saadaan aikaan. Uskon, että syksyn tullen nämäkin kohut laantuvat ja pääsemme arkeen. Petterin pääministeriuran alku on kyllä ollut hyvin vaikea, toivotan hänelle jaksamista, Saastamoinen kirjoittaa.

Myös Hämeen Järvinen kannustaa Orpoa.

– Petteri Orpo on pääministerinä hoitanut erinomaisesti tilannetta. Varsinaiset työtkin on tullut hoidettua EU- ja Yhdysvaltain presidentin tapaamisineen, hän kommentoi.

Varsinais-Suomen Valkonen odottaa hallituksen jäseniltä asiallista ja rakentavaa käytöstä. Hän painottaa, että hallituksen tulee nyt toteuttaa ohjelmaansa.

– Suomessa on vahva edustuksellinen demokratia ja oikeusvaltio sekä selkeät vallankäytön pelisäännöt. Hallitus on vaalivoittajien hallitus. Päähallituspuolueet saivat suuren luottamuksen suomalaisilta, jotka äänestivät muutosta. Kokoomusta äänesti yli 644 000 ja perussuomalaisia yli 620 000 suomalaista, Valkonen muistuttaa.

Kaakkois-Suomen Virsunen sanoo niin ikään, että hallituksen tulee nyt toimia hallitusohjelman mukaan ja jatkaa työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi.

Pohjanmaan Luhtala muistuttaa silti, että hallituksen tulee noudattaa tiettyjä periaatteita, jotta se voi jatkaa työtään tehokkaasti.

– Ensinnäkin avoimuuden periaatetta tulee noudattaa kaikessa toiminnassa. Kaikkien puolueiden tulisi keskustella avoimesti ja rehellisesti toistensa kanssa. Tämä lisää luottamusta hallituksen toimintaan ja helpottaa yhteistyötä. Toiseksi, hallituksen tulee jatkuvasti keskittyä hallitusohjelman tärkeisiin linjauksiin ja tuoda esille niiden edistämistä, Luhtala painottaa.

Fakta

Näitä kysyimme

1. Mitä mieltä olet piirihallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa nyt hallitusyhteistyön edellytyksistä, kun perussuomalaisten poliitikkojen vanhoista kirjoituksista on noussut kohuja?

2. Onko hyvä hallitusohjelma Suomelle nyt tähdellisempi kuin työ rasismin kitkemiseksi? Perustelut.

3. Mitä hallituksen tulee näkemyksesi mukaan tehdä, jotta se voi jatkaa työtään?

Piirihallituksen puheenjohtajilla oli aikaa vastata kyselyyn tiistaiaamusta torstaiaamuun.

Kysymykset ja vastaukset toimitettiin sähköpostilla.

Kyselyyn eivät vastanneet Pirkanmaan, Satakunnan, Helsingin, Uudenmaan, Savo-Karjalan, eikä Pohjois-Pohjanmaan piirihallitusten puheenjohtajat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä