Kollageenia on kaikkialla kehossa: Saatko sitä tarpeeksi?

Kollageeni on tärkeä proteiini, jota löytyy ihmisen kehosta enemmän kuin mitään muuta proteiinia. Se muodostaa ihon, nivelten, luiden, hampaiden ja monien muiden kudosten rakenteen.

Kollageenin riittävä saanti on välttämätöntä terveelle ja kimmoisalle iholle sekä lujille luille ja nivelille. Elimistö tuottaa kollageenia itse, mutta sen tuotanto heikkenee iän myötä, jolloin se on tärkeä saada ravinnosta.

Oikea ruokavalio, joka sisältää kollageenin tuotantoa tehostavia ruokatuotteita, voi auttaa ylläpitämään ihoa, niveliä ja luita terveinä ja vahvoina. Monipuolisen ruokavalion oheen saa myös ravintolisiä, joissa kollageeni on helposti imeytyvässä muodossa.

Kehon kollageenin väheneminen näkyy ulospäin

Kollageeni on eräänlainen "liima", joka pitää ihon ja tukikudokset yhdessä, antaen niille kimmoisuutta ja lujuutta. Keskeisenä osana ihon, nivelten, luiden, hampaiden ja monien muiden elintärkeiden kudosten rakennetta kollageenin väheneminen ei jää huomaamatta.

Kollageenin tuotanto kehossa alkaa heikenty yleensä 25. ikävuoden jälkeen, mikä voi johtaa ryppyihin, löysään ihoon ja heikentyneisiin niveliin. Oikeanlainen ravitsemus voi tukea kehon kollageenin tuotantoa ja ehkäistä näitä oireita.

Kollageenia tukevat ravintoaineet

Kollageenin tuotanto kehossa ei ole mahdollista ilman tiettyjä ravintoaineita, ja niitä lisätäänkin usein kollageenivalmisteisiin tehostamaan sen vaikutuksia. Kollageenia tukevat muun muassa seuraavat ravintoaineet:

C-vitamiini: Tämä vitamiini on avainasemassa kollageenin synteesissä. Sitä löytyy esimerkiksi appelsiineista, mansikoista ja kiiveistä.

Sinkki: Kollageenin tuotantoon osallistuva sinkki auttaa ylläpitämään ihon terveyttä. Sinkkiä on lihassa, siemenissä ja pähkinöissä.

MSM: Orgaanisena rikkinä tunnettu MSM on olennainen kollageenin muodostumiselle. Rikkiä löytyy valkosipulista, sipulista ja parsakaalista.

Aminohapot: Proliini ja lysiini ovat kollageenin kannalta välttämättömiä aminohappoja. Niitä saa esimerkiksi lihasta, kalasta ja maitotuotteista.

Myös jotkut ruoat, kuten luuliemi, sisältävät luonnollista kollageenia, mikä voi auttaa täydentämään kehon omaa tuotantoa. Luuliemijauhe on helppo valmistaa juomaksi, ja sen voi saada myös herkullisen makuisena.

Kollageeni ei ole vain ihon kauneuden salaisuus, vaan se on välttämätöntä koko kehon terveydelle. Se on mahdollista saada ravinnosta kehon oman tuotannon heikennyttyä, mutta helpoin tapa varmistaa kollageenin riittävä saanti joka päivä on kollageenivalmisteet.

Oiva Apteekki on kotimainen luontaistuotekauppa netissä, joka myy vain huolellisesti valikoitujen valmistajien tuotteita puhtautta ja paikallisuutta painottaen. Tilauksesi käsitellään 1-3 arkipäivässä, ja toimitetaan luotettavasti joko noutopisteeseen tai kotiin asti. Oivalta saat niin ravintolisät, vitamiinit kuin kollageenivalmisteet laatutakuulla!