Kolumnit

Kolumni: Peukutuksella fiktiosta faktaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime viikon uutistapahtumat Yhdysvalloissa ovat herättäneet keskustelun, voisiko tämä tapahtua meillä.

Kun väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet kongressirakennukseen, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi, että tapahtunut on aivan poikkeuksellista missä tahansa demokratiassa.

Olisiko tämän tapainen mellakointi täysin mahdotonta Suomessa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivottavaa se nyt ei missään tapauksessa ole, mutta tuskin mahdotontakaan. Jälkikäteen on todettu, että mellakointi Washingtonissa oli sosiaalisen median kautta varsin tehokkaasti organisoitua ja siten ennalta tiedossa. Yllätys ehkä oli, miten pitkälle mellakoijat lopulta menivät.

Yhdysvalloissa kansa on varsin kahtia jakautunut, mutta ei tällainen vahva vastakkainasettelu ole vierasta Suomessakaan. Ääriliikkeet ovat viime vuosina voimistuneet ja kannanotot koventuneet. Keskustelu on osin arveluttavan vihamielistä.´

On syytä pohtia vakavasti, kuinka paljon tämän eriytymiskehityksen annetaan jatkua. Mitä enemmän on ihmisiä, jotka kokevat olevansa syrjässä kaikesta, ovat pettyneitä omaan asemaansa ja erityisesti kokevat poliittisen vallankäytön olevan ylimieleisen eliitin näpeissä, sen syvemmäksi juopa kasvaa.

Sosiaalinen media on omiaan voimistamaan tätä juopaa. Jatkuvasti saa ihmetellä, miten ihan tavallisen järkevän oloiset ihmiset jakavat jos minkälaisia uskomuksia ja salaliittoteorioita somessa. Miten perustelematon ja järjetön väite tahansa alkaa ilmeisesti tuntua todelta, kun sille saa hetkessä kivoja peukutuksia ja myötäkarvaisia kommentteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinpä voi sitten jakaa somessa vaikka monimutkaiselta näyttävää kaavakuvaa todisteena siitä, että koronarokotteeseen on upotettu 5g-siru. Olkoonkin, että kuva on oikeasti kitarapedaalin piirilevyn kaavakuva.

Vanhanaikaisesti vastuullinen ja faktoja tarkistava media voidaan sitten leimata valtamediaksi, joka piilottelee totuutta. Enää ei puhuta valeuutisista vaan vaihtoehtomediasta.

Asetan toivoni nuorisoon, jonka on somen myötä pakko oppia erittäin vahva lähdekritiikki suurin piirtein samalla, kun oppivat lukemaan.

Sosiaalisen median yritykset tuskin alkavat vastuutaan kantaa sen vahvemmin kuin tähänkään asti. Nyt Twitter ja muut teknologiajätit sentään havahtuivat ja sulkivat Donald Trumpin henkilö­kohtaisen käyttäjätilin. Mutta vasta nyt. Neljä vuotta Trump sai rauhassa levittää osin vaarallistakin agendaansa ihan rauhassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä