Paikallisuutiset

Korona leviää Kainuussa yksityistilaisuuksissa ja ravintoloissa – vältä kohtaamisia, jos vain pystyt

Koronavirus leviää tällä hetkellä Kainuussa vauhdilla. Kainuun sote on jäljittänyt uudenvuoden viettoon liittyviä tartuntoja, joille on altistuttu muun muassa perhepiirissä yksityistilaisuuksissa ja ravintoloissa.

Loppiaisena Kainuussa todettiin 46 koronatartuntaa. Keskiviikkona tartuntoja kirjattiin 66. Ilmaantuvuus Kainuussa on nyt 295.

Kainuun prikaati on tiedottanut viidestätoista sairastuneesta varusmiehestä Kajaanissa. Altistuneita ja muista erilleen asetettuja varusmiehiä on yli 200. Koronaa on muissakin varuskunnissa, sillä esimerkiksi Karjalan prikaatissa tartuntoja on nyt 81.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten mukaan tartunnanjäljitys työskentelee nyt erittäin kovassa paineessa yrittäen tavoittaa sairastuneita ja altistuneita mahdollisimman nopeasti. Työpanosta on suunnattu positiivisten kontaktointiin, mutta esimerkiksi vähemmän kiireellisten karanteenitodistusten toimittamisessa viive kasvaa.

– Kehotamme kaikkia asukkaita tekemään oman osansa tilanteen helpottamiseksi. Erityisesti tulee rajoittaa lähikontakteja ja noudattaa muita varotoimia – osa tartunnoista voidaan välttää ilman tarpeettomia riskejä. Ellei ole todella välttämätöntä, nyt ei ole tapaamisten aika, korostaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun soten tiedotteessa.

Sotella ei ole tällä hetkellä tuoretta listausta tartuntojen jakaantumisesta kunnittain, mutta viime viikon 185 tartunnasta 84 oli Kajaanissa, 15 Kuhmossa, yksi Hyrynsalmella ja 85 kotimaisilla ja ulkomaalaisilla matkailijoilla.

Tartunnanjäljitys työskentelee nyt erittäin kovassa paineessa yrittäen tavoittaa sairastuneita ja altistuneita mahdollisimman nopeasti.

Jos on saanut posiitiivisen testituloksen, tartunnanjäljitystä voi myös auttaa listaamalla itse kontakteja ja yhteystietoja valmiiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se nopeuttaa merkittävästi altistuneiden tavoittamista.

Kainuussa on käytössä myös koronapassi, jota tarvitaan muun muassa Osuuskauppa Maakunnan ravintoloissa. Korona on vaikuttanut myös liikkeiden aukioloihin. Sotkamon Keskusliike kertoo Facebookissa, että liike on suljettuna perjantaina ja lauantaina koronatapauksen takia.

Tilanteen pahentumiseen varaudutaan

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon valmiutta nostetaan, mikäli tartuntojen kasvu aiheuttaa lisääntyvää hoidon tarvetta. Kainuun keskussairaalassa toimet tarkoittavat varautumista hengitysoireista kärsivien hoitopaikkojen lisäämiseen ja henkilöstön siirtoihin.

Tällä hetkellä sairaala toimii normaalisti, mutta muutoksia kiireettömiin toimiin tehdään tarvittaessa, jotta akuuttia hoitoa tarvitsevien resurssit voidaan turvata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rokotusten antama suoja on nyt ratkaiseva. Sairastuneiden määrän kasvu tarkoittaa kuitenkin riskiä sekä hoitohenkilöstön poissaolojen että vakavampien potilastapausten lisääntymiseen. Tämän vuoksi varaudumme tilanteen pahentumiseen.

THL:n mukaan Suomessa on sairaalahoidossa yli 500 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 55. Sairaalahoidossa olevien määrä nousi keskiviikosta noin 40:llä ja tehohoidossa olevien kahdeksalla.

Uusi testiasema avoinna Kajaanin Rajakadulla

KAKS:n testauskapasiteettia on nostettu, jotta lisääntyneeseen diagnostiikan tarpeeseen voidaan vastata. Kajaaniin on avautunut myös uusi pikatestiasema koronaviruksen testaamisen tehostamiseksi.

Rajakatu 3:ssa sijaitseva testiasema on avoinna päivittäin klo 10 – 18. Testiajat varataan ensisijaisesti Omasotesta tai takaisinsoittopalvelusta 040 165 0020.

KAKS:n drive in -testaus Kajaanissa on avoinna päivittäin. Muissa kunnissa koronatestaus terveysasemilla palvelee arkipäivisin.

Uutinen päivittyy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä