Kotimaa

Koronarokotus tarjolla ensivaiheessa terveydenhuollon henkilöstölle ja riskiryhmille – myöhemmin koko väestölle

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tutkimustuloksia rohkaiseviksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tänään rokotejärjestyksestä eli siitä, ketkä saavat koronarokotteen Suomessa ensimmäisinä. Arvioiden mukaan koronarokotetta saadaan Suomeen jo ensi vuoden alussa.

Rokotejärjestyksestä esityksen antoi rokotearviotyöryhmä Krar. Ryhmä käsitteli asiaa eilen tiistaina.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensiryhmien järjestys vielä auki

Työryhmä suosittelee, että rokotetta tarjotaan ensimmäiseksi kolmelle ryhmälle.

Ensimmäinen on koronapotilaita hoitava terveydenhuollon ja hoivakotien henkilöstö

Toinen ovat ikääntyneet kansalaiset.

Kolmanteen kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska rokotteet toimitetaan Suomeen useassa erässä, arvioitavaksi jää myös näiden ryhmien sisäinen rokotusjärjestys. Arvio voidaan tehdä vasta, kun saatavilla on tarkempia tietoja rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri kohderyhmissä.

Yhdelläkään ei vielä myyntilupaa

Kun rokoteannoksia saadaan maahan myöhemmin riittävästi, niitä tarjotaan koko väestölle. Siltä osin aikataulu ja järjestys tarkentuvat aikanaan.

– Rokotetutkimuksista on viime viikkoina saatu rohkaisevia uutisia. Tällä hetkellä tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken eikä yhdelläkään rokotteella ole toistaiseksi myyntilupaa, toteaa tiedotteessa ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

– Rokotusjärjestystä arvioidaan tarkemmin, kun meillä on lisää tietoa rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri ikäryhmillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EU:lla sopimus viiden valmistajan kanssa

Suomi on mukana EU:n yhteisessä koronarokotehankinnassa. Tämä tarkoittaa, että Suomi saa väkilukuunsa suhteutetun määrän halutessaan kaikista EU:n alueelle hankituista rokotteista.

Suomen väkilukuun suhteutettu määrä on 1,23 prosenttia hankinnoista.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiistaina Twitterissä, että EU:lla on nyt sopimus viiden koronarokotevalmistajan kanssa. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa varausta 1,2 miljardiin rokoteannokseen.

Rokotteiden hankkiminen eurooppalaisille edellyttää kuitenkin lääkeviranomaisen antamaa myyntilupaa. Luvista päättää Euroopan komission Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioituaan, onko rokote riittävän turvallinen.

Länsimaisille markkinoille pyrkivien koronarokotteiden kehittelyissä pisimmällä ovat yhdysvaltalaisen Modernan RNA-rokote, monikansallisen lääkeyritys Pfizerin ja BioNTechin RNA-rokote ja brittiläisten AstraZenecan ja Oxfordin yliopistojen yhteistyössä kehittämä adenoviruspohjainen rokote.

EU tekee yhteistyötä kaikkien näiden rokotevalmistajien kanssa.

Sopimus rokotteiden ostamisesta EU:lla on valmiita AstraZenecan kanssa. Neuvottelut Modernan ja Plfizerin kanssa ovat loppusuoralla.

Jos kyseisten kolmen valmistajan rokotteet läpäisevät turvallisuusvaatimukset ja hankinnat toteutuvat, Suomen osuus jo pelkästään näistä olisi reilusti yli väestömäärän.

Lisää turvallisuustietoja odotetaan

Bioteknologiaan erikoistunut Moderna kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersille, että yhtiön testaama rokote antoi 94,5-prosenttisen suojan koronatartuntaa vastaan. Se perustaa tulokset myöhäisen vaiheen kliinisiin tutkimuksiin.

Näin ollen Modernasta tuli viikon sisällä jo toinen yhdysvaltalainen yritys, joka kertoi lupaavia tuloksia koronavirusepidemian taltuttamiseksi.

Viikko sitten kerrottiin, että yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin rokote antaa alustavien tutkimusten mukaan 90 prosentin suojan koronavirustartuntaa vastaan.

Reutersin mukaan näistä molemmista rokotteista odotetaan nyt lisää turvallisuustietoja. Yhdysvalloilla voi siis pian olla hallussaan kaksi rokotetta, jotka hyväksytään hätäkäyttöön jo joulukuussa. Rokoteannoksia voi olla käytettävissä vuoden loppuun mennessä jopa 60 miljoonaa kappaletta.

USA:n hallituksella voi olla ensi vuonna jo yli miljardi rokoteannosta näiltä kahdelta rokotevalmistajalta. Se tarkoittaa, että sillä on huomattavasti enemmän rokotteita kuin maassa on asukkaita, sillä Yhdysvalloissa asuu noin 330 miljoonaa ihmistä.

Moderna odottaa saavansa tarpeeksi tietoa turvallisuudesta USA:n lupaa varten jo lähiviikkoina, jolloin hätäkäyttövaltuutus voitaisiin toimittaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi haluaa varmistaa toimivan rokotteen saamisen heti, kun se on mahdollista.

Influenssarokotteita on jaettu jo viikkojen ajan, mutta kehitteillä olevat koronarokotteet odottavat yhä lopullista hyväksyntää. Arvioiden mukaan koronarokotteita voi olla saatavilla Yhdysvalloissa jo joulukuussa.
Myös Tampereen yliopistossa kehitetään koronarokotetta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä