Kristina sai kaihileikkauksessa “uudet silmät”

Kristina Honkanen ihmettelee kaihileikkauksen jälkeen, miten kirkkaasti ihminen voi nähdä. Muutos aktiivisen eläkeläisen elämänlaadussa oli niin valtava, että hän sanoo saaneensa uudet silmät.

“Ensimmäistä kertaa huomasin näön heikentyneen kesällä golfkentällä. Räpyttelin ja räpyttelin silmiä, muttei se auttanut.” Kristina Honkanen kertoo. Kaihia hän ei osannut epäillä, sillä hän ei pitänyt itseään niin vanhana.

“Silmälääkäri sanoi heti, ettei tätä laseilla korjata. Silmistäni oli löytynyt kaihi, mutta niin alkava, ettei julkiselle puolelle olisi päässyt edes jonoon.”

Pian huono näkö häiritsi pallopelien lisäksi myös talous- ja tiedotustehtäviä, joita Kristina hoitaa useille järjestöille. Hän ei nähnyt tehdä töitä tietokoneella.

“Minulle sanottiin, ettei leikkauksella ollut kiirettä, mutta minulla oli kiire. Halusin nähdä seuraavana kesänä”, hän kuvailee.

Ystävättären suosituksesta Kristina hakeutui silmälääkäri Aleksi Sarkolan vastaanotolle, ja kaihi leikattiin viikkoa myöhemmin Lahden Silmäaseman silmäsairaalassa.

“Leikkaus oli ohi humauksessa. Se nopeus ja helppous, millä silmään vaihdettiin pieni osa, siitä jäi todella hyvä mieli.”

Arki muuttui täysin

Kaihileikkauksen jälkeen näkö oli jo parin päivän kuluttua häkellyttävän kirkas.

“Kuljin kotona ikkunasta toiseen ja taivastelin värejä, ääriviivoja ja kaiken kirkkautta. Naapurin televisio oli hauska juttu… monta kertaa piti käydä katsomassa ja toteamassa että kyllä, siellä se katsoo sitä samaa ohjelmaa”, Kristina muistelee.

Puhelimen asetukset piti vaihtaa, sillä ennen leikkausta Kristina oli laittanut näytön kirkkauden ja kirjasinkoon maksimiin. Autoillessa liikennemerkit ja opasteet terävöityivät valtavasti. Myös golfin, padelin ja tenniksen peluu muuttui tyystin.

“Kaihileikkaus oli paras itseeni tekemäni investointi ikinä. Ja minulla oli kuitenkin vasta alkava kaihi!”, hän päivittelee.

Lukeminen sujuu ilman silmälaseja

Kristina käyttää päivittäin digilaitteita kaikkeen ajanvarauksista maksamiseen ja parkkeeraukseen sekä askartelee mielellään lapsenlastensa kanssa. Tarkkuutta vaativa tekeminen sujuu nyt ilman silmälaseja. Hän on kertonut tytöille saaneensa silmälääkäriltä uudet silmät. “Sanoin, että mummilla on nyt uudemmat silmät kuin teillä, vaikka olette vasta ala-asteikäisiä.

“Hyvänen aika, miten elämä on vaivatonta, kun näkee hyvin”, Kristina kiteyttää.

Lue lisää kaihileikkauksesta>>

SILMÄASEMA

Silmäasema on Suomen suurin näönhuollon ja silmäterveyden toimija.

Näemme kokonaiskuvan niin asiakkaamme kohtaamisesta ja hoidosta, kuin suomalaisten silmäterveydestä.

Silmäaseman yli tuhat näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista hoitaa lähes miljoonaa asiakasta vuosittain.

Silmäasemalla on lähes 150 optikkoliikettä ja silmälääkärikeskusta, 18 yksityistä silmäsairaalaa ja 7 julkisia silmäterveyspalveluita tarjoavaa yksikköä ympäri maan.

Silmäaseman liikevaihto vuonna 2022 oli 203 miljoona euroa, ja henkilöstömäärä noin 1000.

www.silmaasema.fi