Paikallisuutiset

Kuhmon koronapositiiviset ilmeisesti muualla sairastuneita kuhmolaisia – kokoontumisrajoitukset lievenevät 50 henkilöön

Kainuulaisten muualla maassa todettuja koronatartuntoja on ollut THL:n tilastoissa. Kainuun soten tiedotteen mukaan näin on käynyt ainakin Sotkamossa yhden tuloksen osalta.

Myös Kuhmossa tämän viikon aikana raportoiduissa tartunnoissa lienee kysymys samasta, koska Kainuun sotessa ei ole tilastoitu positiivisia testituloksia.

Kuhmon positiiviset tulokset eivät voi olla kuitenkaan Vartiuksen pikatestien tuloksia. Koska henkilöt eivät saavu maahan, rajalla testatut positiiviset tulokset eivät myöskään rekisteröidy soten tartuntatilastoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vartiuksen rajanylityspaikalla on tehty päivittäin noin 30 maahantulotestiä. Pakolliset terveystarkastukset ovat voimassa Vartiuksen raja-asemalla 31. toukokuuta saakka.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat rajoitettu enintään 50 henkilöön. Edellytyksenä on, että tilaisuuksissa voidaan varmistaa tartuntatautilain turvallisuusvelvoitteet. Määräys on voimassa 10. – 31. toukokuuta.

Kainuussa ei ole todettu koronavirustartuntoja 25. huhtikuuta jälkeen, ja viruksen ilmaantuvuus on 2,8 (per 100 000 asukasta / 14 vrk).

– Tauti ei ole vielä kadonnut, joten tartuntariski on lähikontakteissa kuin aiemminkin. Virus ei laske osallistujamääriä tai päättele mikä tilaisuus on kyseessä. Yksityiset tapaamiset, joissa ollaan tiiviissä kanssakäymisessä, ovat edelleen suurin riski tartunnoille, muistuttaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaisosallistujamäärä voi olla myös suurempi. Se edellyttää sitä, että yleisö voidaan sijoittaa enintään 50 hengen erillisiin katsomolohkoihin tai vastaaviin alueisiin.

Tällöin on myös huolehdittava, että kulku aluelohkoihin, turvavälit, käsien puhdistaminen sekä siivous ovat tartuntatautilain edellyttämällä tavalla järjestetty.

Kainuun alueen kokoontumisrajoituksista teki päätöksen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Kainuussa 60 – 65-vuotiaista oli torstaihin mennessä rokotettu puolet ja 65 – 69-vuotiaista kaksi kolmasosaa. Vapaita aikoja on hyvin saatavilla, eikä merkittäviä puhelujonoja tällä hetkellä ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rokotukset etenevät nyt hyvin ja tilanne Suomessa helpottaa varmasti, mutta tavalla tai toisella pandemia vaikuttaa arkeemme vielä pitkään. On vaikea nähdä tilannetta, jossa uusia tartuntoja maailmalta ei leviäisi – minkälaisia torjuntatoimia tämä edellyttää, se nähdään myöhemmin, Olli-Pekka Koukkari arvioi.

Koronarokotuksiin voivat varata ajan 1961 ja sitä aiemmin syntyneet.

Rokotusvuorossa ovat myös 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat.

Edellämainituissa ryhmissä rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Ajanavarausa tehdään Omasotesta asianmukaisen ryhmän palvelusta. Rokotetoimitusten varmistuttua rokotukset laajenevat seuraavaksi 50 – 60-vuotiaisiin.

Ajanvarausnumeroon 044 709 3788 Kainuun sote pyytää soittamaan vain, mikäli nettiajanvaraus ei ole mahdollinen.

Fakta

Voimassa olevat suositukset ja ohjeet

Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille

Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta

Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään

Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan (ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)

Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.

Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä