Kotimaa

Kuopion miekkaiskun tekijä sai elinkautisen murhasta ja 20 murhan yrityksestä – Nyt 26-vuotias Joel Marin passitetaan Kuopion vankilaan

Joel Marin hyökkäsi Savon ammattiopiston tiloihin kauppakeskus Hermannissa lokakuun 1. päivä viime vuonna ja ryhtyi lyömään viattomia opiskelutovereitaan ja opettajaansa yli metrisellä sapelimiekalla. Yksi opiskelija kuoli ja useita loukkaantui.

Kuopiossa viime vuoden lokakuussa raa'an kouluhyökkäyksen tehnyt Joel Otto Aukusti Marin on tuomittu elinkautiseen vankeuteen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Vuonna 1994 syntynyt Marin tuomittiin muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Hän on myöntänyt rikokset.

Marin määrätään pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitetaan vankilaan rangaistusta suorittamaan, jos hän tyytyy ratkaisuun tai muutoin siellä säilytettäväksi, kunnes rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai asiasta toisin määrätään. Passituspaikkana on Kuopion vankila.

Mies hyökkäsi Savon ammattiopiston tiloihin kauppakeskus Hermannissa lokakuun 1. päivä viime vuonna ja ryhtyi lyömään opiskelutovereitaan ja opettajaansa yli metrisellä sapelimiekalla. Iskussa kuoli nuori naisopiskelija, vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Yhdeksän henkilöä loukkaantui, osa vakavasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kouluhyökkäys oli kosto, johon ryhtymiseen vaikuttivat miehen mielenterveysongelmat. Keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjassa hän kuvailee, että motiivina tekoon oli kosto koko maailmaa kohtaan tappamalla muita ihmisiä. Hänen tarkoituksenaan oli lopulta tappaa itsensä poliisin kautta.

– Tuntui epäreilulta, että minulla on asiat huonommin kuin muilla, mies kertoi järjettömän tekonsa syyksi poliisin kuulusteluissa.

Kouluiskua käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa useita päiviä syyskuun alussa. Syyttäjä vaati miehelle elinkautista. Oikeuskäsittelyn alkaminen venyi, koska syyttäjä haki viime talvena puoli vuotta lisää aikaa syyteharkinnalle muun muassa mielentilatutkimuksen vuoksi.

Mies suunnitteli tekoa muutamia vuosia

Murhaaja kertoi kuulusteluissa suunnitelleensa tekoa pitkään. Ensimmäiset ajatukset koulusurman toteuttamisesta hän sai jo vuonna 2017.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mies valmisteli käsittämätöntä tekoaan huolellisesti hankkimalla tarvikkeita. Suunnitelman julmuudesta kertoo sekin, että hän aikoi toteuttaa sivullisten ihmisten vahingoittamisen alun perin moottorisahalla. Miekka valikoitui aseeksi, koska moottorisaha oli miehen mielestä liian kömpelö tappamiseen. Poliisi löysi miehen asunnosta uuden moottorisahan.

Mies oli hakeutunut opiskelemaan nimenomaan koulusurman takia. Hän sanoi valinneensa luokkatoverit kohteikseen, vaikka kertoi heidän suhtautuneen häneen hyvin.

Lain mukaan terveystiedot ovat viranomaiselle salassa pidettäviä tietoja, joten miehen mielenterveyttä koskevat kohdat on peitetty esitutkintapöytäkirjassa. Julkisiksi jääneistä kuulustelijan kysymyksistä ja miehen vastauksista voi kuitenkin päätellä, että tämä oli ennen tekoon ryhtymistä joutunut koulukiusatuksi ja kärsinyt pitkään vakavista mielenterveysongelmista.

Mies alkoi silpoa miekalla omassa luokassaan

Mies haki miekan tekopäivän aamuna postista. Hän oli valmistanut polttopulloja tarkoituksenaan sytyttää koulun tiloissa tulipaloja ja heittää polttopulloja ihmisiä päin. Hänellä oli mukanaan koulussa myös ilmapistooli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyökkääjän tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä ketään erityisesti valikoimatta. Hän aloitti teot oman opiskeluryhmänsä luokkahuoneessa ja sytytti luokassa tulipalon. Sitten hän jatkoi oppilaitoksessa kiertelyä.

Miehen tarkoituksena oli tappaa häntä kiinni ottamassa ollut poliisi. Hän ei pysähtynyt poliisin käskytyksestä vaan lähti hyökkäämään poliiseja kohti miekka kädessään. Yhtä poliisia hän ehti lyödä miekalla käteen. Poliisit ampuivat hyökkääjää, ja laukaukset osuivat reiteen. Poliisit käyttivät etälamautinta, ennen kuin hyökkääjä saatiin taltutettua ja otettua kiinni.

Ilman poliisin nopeaa toimintaa uhreja olisi todennäköisesti enemmän, sillä miehen mukaan ainoastaan poliisin luodit saivat hänet lopettamaan ihmisten summittaisen vahingoittamisen.

Kuopion kouluiskua käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa useita päiviä syyskuun alussa. Syyttäjä vaati iskun tekijälle elinkautista muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Nyt hänet tuomittiin elinkautiseen muun muassa niistä rikoksista.
Syytetty tiistaina aamupäivällä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa.
Kuopion koulusurma järkytti suomalaisia laajasti viime vuonna lokakuun alussa. Kauppakeskuksen edustalle oli tuotu väkivallanteon jälkeen kynttilöitä ja kukkia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä