Ruoka

Kylmää juomaa joka janoon: marjaboolia tai omenakuohuvaa juhliin, jäistä teetä tai kahvia kaverille terassilla – ja lopuksi yksi taattu kesähitti

Ananas ja kookos tuovat palan tropiikkia kaikkien ulottuville klassikkodrinkki Piña Coladan alkoholittomassa versiossa. Jos et ole vielä maistanut, laita viimeistään euroviisuviikonloppuna kauppalistalle ananasmehu ja kookosmaito!. Kuva: Nanna Rintala

Mikäs sen mukavampaa kuin kutsua ystävä kotiparvekkeelle tai mökkiterassille nauttimaan viileästä ja raikkaasta juomasta. Trendinä tänäkin kesänä jatkavat erilaiset alkoholittomat vaihtoehdot mocktaileista jääkahveihin.

Kesän lämpö tekee janoiseksi. Nestetasapainosta on toki huolehdittava vuoden ympäri, mutta erityisen tärkeää se on kesähelteessä.

Pieni vaivannäkö nostaa kesäjuoman kaupasta ostettavan virvoitusjuoman yläpuolelle.

Kesä on myös juhlien sesonkia. Kannattaa muistaa, että kaikenikäiset juhlavieraat kaipaavat viileitä ja virkistäviä juomavaihtoehtoja kahvitarjoilun tai alkoholin rinnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhlissa kilistellään nykyään useimmiten alkumaljat. Juhlien luonteesta ja budjetista riippuen voidaan valita kuohuvaa alkoholia aina samppanjaan asti, mutta moni päätyy valitsemaan myös pelkästään alkoholittoman juoman.

Alkoholittomaan maljaan löytyy erinomaisia vaihtoehtoja kaupan hyllyiltä, kuten perinteistä, mustaherukanlehdistä valmistettavaa Louhisaaren juomaa mukaileva Lehtikuohu tai koivunmahlapohjainen Nature Paavolan Mahlakuohu raparperista ja mesiangervosta. Perinteistä Pommaciakaan ei sovi unohtaa, varsinkaan sen juhlaversiota.

Maistuva, raikas, kauniisti kupliva, helposti valmistettava ja varteenotettava vaihtoehto on kotitekoinen omenakuohu. Resepti on niin helppo, ettei sitä melkeinpä olekaan. Jos joskus olet maistanut saksankielisissä maissa Apfelsaft gespritziä tai Apfel Schorlea, tiedät mistä puhutaan.

Omenakuohuva on ihanan juhlava, kaikille sopiva alkoholiton vaihtoehto juhlien alkumaljaksi. Se on itseasiassa vaatimaton omenamehun ja kivennäisveden yhdistelmä, joka ei silti yhtään häpeile muiden vaihtoehtojen rinnalla. . Kuva: Nanna Rintala

Vuosien takaiset suosikit palaavat pinnalle aina säännöllisen väliajoin. Nyt on aika huuhtoa pölyistä vanha boolimalja ja tuoda se koristamaan juhlapöytää. Tämä aukeaman teeman mukaisesti boolistakin on tarjolla alkoholiton versio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalainen marjabooli on yksinkertainen ja kaunis sekä marjojen ja mehujen mukaan loputtomasti varioitavissa. Juoman voi hyvin tarjoilla myös isoista lasikannuista tai nyt niin suosituista hanallisista säiliöistä.

Boolimalja on kuitenkin tulossa taas! Siinä ei mene hana tukkoon.

Kesän virkistävimpiä janojuomia ovat takuulla jääkahvit ja -teet. Päivän kofeiiniannos jäisenä juomana on takuulla mielekkäämpää nautittavaa kesäkuumalla kuin kroppaa päästä varpaisiin lämmittävä kupillinen kuumaa teetä.

Kannattaa huolehtia, että pakkasessa on aina riittävästi jäitä, sillä juomien luonteeseen kuuluu tarjota ne jäillä täytetystä lasista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jääkahvin ystävä keittääkin joku aamu ison pannullisen kahvia ja pakastaa ylimääräisen jääpalapussissa tai rasiassa, jolloin jääkahvin valmistus on todella helppoa: täytä lasi kahvijääpaloilla ja annostele päälle haluamaasi maitoa. Tämä maistuu varsinkin miedon, lattetyylisen kahvin juojalle. Ja ainahan pinnalle voi tujauttaa vielä yhden espresson.

Omenakuohu

½ annosta omenamehua

½ annosta vissyä

Sekoita omenamehu ja vissy kaatokannussa ja annostele kannulla kuohuviinilaseihin. Omenakuohu on myös mainio all around -janojuoma, jota voi siis annostella suuremmassakin lasissa.

Marjabooli

Marjaboolin voit valmistaa sekä itsekeitetyistä että kaupan mehutiivisteistä.

Kannattaa pitäytyä selkeästi kuitenkin muutamassa eri mehussa (esim. raparperi, mansikka, mustaherukka, puolukka ja vadelma ovat hyviä vaihtoehtoja). Kaupasta ostettu sekamehu maistuu nimittäin elegantin tarjottavan sijaan juuri siltä miltä kuulostaakin.

2/3 annosta (esim. punaherukka-omena)mehutiivistettä lantrattuna vissyllä

vissy (mehusta riippuen tarvittava määrä lantraukseen)

1/3 annosta kirkasta omenamehua

mansikoita ja pensasmustikoita

muutama syötävä kukka

iso jää pakastettuna boolimaljan pohjaan tai isoja jäitä

Boolimaljan voi edellisiltana laittaa pakastimeen ja jäädyttää pohjalle valmiiksi kerroksen vettä tai mehua. Voit myös käyttää irtojäitä.

Boolin tarjoaminen onnistuu myös kannuista tai hanallisista säiliöistä, mutta vanha kunnon boolimalja on ehdottomasti palaamassa kuvioihin.. Kuva: Nanna Rintala

Sekoita mehutiiviste ja vissy sekä omenamehu boolimaljassa. Laita mukaan viipaloitua mansikkaa ja pensasmustikkaa sekä muutama syötävä kukka. Lisää myös jäät, mikäli et ole jäädyttänyt boolimaljan pohjaa.

Jääkahvia kolmella tapaa

Nutellakahvi

jäitä

2 dl maitoa

1 rkl Nutellaa tai maun mukaan

2 dl valmista kahvia

Täytä lasi jäillä. Kaada pohjalle maito.

Sekoita Nutella kuumaan kahviin, kunnes se liukenee. Tarkista maku ja lisää Nutellaa tarvittaessa.

Kaada Nutellakahvi maidon ja jäiden pinnalle.

Mikä on sinun valintasi näistä helpoista jääkahviversioista: makean suklainen nutellakahvi (vas.), herkullisen ylellinen jäätelökahvi vai kookoskahvi?. Kuva: Nanna Rintala

Jäätelökahvi

2–3 pientä palloa vaniljajäätelöä

valmista kahvia

suklaakastiketta

Laita jäätelöpallot lasiin. Kaada lasi varovasti täyteen kahvia. Valuta pinnalle suklaakastiketta.

Kookoskahvi

jäitä

2 dl kookosmaitoa

2 dl valmista kahvia

1 rkl ruokosokeria

(kookoshiutaleita)

Täytä lasi jäillä. Lisää kookosmaito.

Sekoita sokeri (tai muu haluamasi makeutusaine) kahviin. Kaada lasi täyteen kahvia.

Koristele halutessasi kookoshiutaleilla.

Vihreä jäätee mintulla ja mansikalla

3–4 annosta

1 l vettä

2 teepussia mintunmakuista vihreää teetä

hunajaa maun mukaan

4 mansikkaa

4 mintunvartta

jäitä

Kaada kannuun teepussien päälle vesi, jonka olet kuumentanut 65–80 asteeseen. Anna hautua 10 minuuttia ja poista teepussit. Makeuta hunajalla.

Itsehaudutetun jääteen tekeminen kannattaa. Se on edullista ja helppoa ja pääset säätelemään sokerin määrää. Teevaihtoehdoissa on tarjolla jo itsessään niin paljon erilaisia makuja, ettei kyllästymisen vaaraa ole.. Kuva: Nanna Rintala

Viipaloi mansikat ja laita ne kannuun mintunlehtien kanssa. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Tarjoile jäiden kera.

Piña Coladaa kaikille

Trooppinen klassikkodrinkki on Käärijän ansiosta tämän kevään hittijuoma. Baarimestarit täydentävät ananasmehu- ja kookoskermavarastojaan ja varautuvat Piña Colada -kesään, kävipä euroviisuissa miten tahansa.

Tätä lukiessanne ensimmäinen euroviisujen semifinaali on käyty ja tähyämme kohti viikonlopun finaalia. Kirkkaanvihreässä persoonallisessa asussa erottuva edustajamme Käärijä on lavalla kumoamassa Piña Coladaa, ainakin laulunsa sanoissa.

Kävi miten kävi, Käärijän Cha Cha Cha on joka tapauksessa villinnyt suomalaiset hoilaamaan kappaletta karaokessa ja maistamaan rommipohjaista drinkkiä.

Piña Colada on alkoholittomana mocktailina myös mitä mainioin koko perheen juoma, melkein kuin trooppinen pirtelö. Ananaksen ja kookoksen liitto on herkullinen.

Kaunis lasi, värikkäät pillit, ananaksen siivu koristamaan lasinreunaa. Ja jos olet jostain joskus hankkinut drinkinkoristeeksi pieniä paperisia päivänvarjoja, nyt on aika ottaa ne käyttöön.

Alkoholiton Piña Colada

1 pieni tlk ananasmurskaa tai -paloja tai jääpaloja

2 dl ananasmehua

2 dl kookosmaitoa

1 rkl ruokosokeria

koristeeksi ananasviipale

Avaa ananastölkki, kaada sisältö pakasterasiaan ja pakasta. Jos et ole muistanut varautua, voit käyttää tuoreita tai tölkkiananaspaloja sekä jäitä.

Laita pakastettu ananas, ananasmehu, sokeri ja kookosmaito blenderissä hyvin sekaisin.

Kaada lasiin, koristele ananasviipaleella ja nauti!

Muistilista

Kylmät juhlajuomat

Varaa viileitä, alkoholittomia juomia vähintään 3–4 dl vierasta kohti.

Helteisenä päivänä menekki voi olla isompikin.

Vesi on hyvä olla yhtenä vaihtoehtona, ja sitä voit tuunata vaikka sitrusviipaleilla, kurkulla ja tuoreilla marjoilla. Tuore minttu ja basilika antavat myös makua ja näköä.

Tarkista varastot itsetehtyjen marjamehujen varalta tai tee jokin versio maustetusta kesäsimasta. Netistä löytyy ohjeita muun muassa ananas-, mango-, raparperi- ja vadelmasiman tekoon.

Jos pihasta löytyy raparperia, kannattaa siitä keitellä pakkaseen hempeän värinen juhlajuoma kesän juhliin.

Huolehdi, että kaikki tarjottavat juomat tai niiden osat ovat jäähdytettyjä valmiiksi.

Pienet jääpalat sulavat isoja nopeammin ja vetistävät sulaessaan juoman. Valmista erilaisissa astioissa isoja jääpaloja ja koristele ne marjoin tai syötävin kukkasin.

Kun keität jääpaloihin tarkoitetun veden ennen jäädyttämistä, saat kirkkaita jääpaloja.

Jääpaloiksi käyvät myös pakastetut marjat ja hedelmänpalat.

Boolia tehdessäsi muista yksinkertainen sääntö: pohjamakuun kannattaa lisätä hiukan hapokkuutta ja jotain kuplivaa. Hiilihapolliset juomat lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta juoma säilyy eläväisen pirskahtelevana mahdollisimman pitkään.

Rakenna booli 1–2 maun pohjalle. Yksinkertainen on tässäkin parasta.

Näyttävyyttä tuot kauniilla tarjoiluastialla, marjoilla tai hedelmillä ja syötävillä kukilla koristelemalla.

Boolimaljan ympärille voi rakentaa pöydälle myös kauniin kukkakranssin.

Vuosien takaiset suosikit palaavat pinnalle aina säännöllisen väliajoin.

Nyt on aika huuhtoa pölyistä vanha boolimalja ja tuoda se koristamaan juhlapöytää.

Kävi miten kävi, Käärijän Cha Cha Cha on joka tapauksessa villinnyt suomalaiset hoilaamaan kappaletta karaokessa ja maistamaan rommipohjaista drinkkiä.

Itsehaudutetun jääteen tekeminen kannattaa. Se on edullista ja helppoa ja pääset säätelemään sokerin määrää. Teevaihtoehdoissa on tarjolla jo itsessään niin paljon erilaisia makuja, ettei kyllästymisen vaaraa ole.. Kuva: Nanna Rintala
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä