Ihmiset
Laajasti suomalaiseen musiikkielämään vaikuttanut pedagogi Gudrun Viergutz on poissa
Gudrun Viergutz (e. Kämäräinen) 1936‒2023
FT, yliopiston lehtori, musiikinopettaja Gudrun Anngret Käte Viergutz (e. Kämäräinen) nukkui elokuun 15. päivä rauhaisaan ikiuneen 87 vuoden iässä kotonaan Jyväskylässä. Hän oli syntynyt Saksan Schönbergissä 4. elokuuta 1936. Yhteiselämä Juhani Kämäräisen kanssa alkoi Kajaanissa 1961.
Gudrun valmistui musiikinopettajaksi Hampurin musiikkikorkeakoulusta, auskultoi Helsingissä ja kutsuttiin lehtoriksi Kajaanin tyttölyseoon. Opetuksessaan hän käytti Kodaly- ja Orff-pedagogiikkaa ja perusti Linnan lukion kuoron, Kaukametsän Kamarikuoron sekä Jyväskylässä yliopiston lapsikuoron. Lisäksi hän johti lukuisia muita kuoroja.
Gudrun osallistui kansainvälisiin kuoro- ja musiikkikasvatuskonferensseihin ja toimi kotimaisissa kuoroyhdistyksissä ja musiikinopettajien järjestöissä saaden ansioistaan Sulasolin kultaisen kunniamerkin ja KMO:n Pro Musica -ansiomerkin.
Uutta etsivänä ja luovana Gudrun tutustui säveltäjiin (Sipilä, Rechberger, Ferchen, Kostiainen ja Saastamoinen) ja sai kuoroille uutta ohjelmistoa. Ohjelmisto karttui matkatuliaisena kuorovierailu-, kuorofestivaali- ja musiikkikasvatusjärjestöjen matkoilta. Laulujen käännökset teki usein Hilkka Norkamo.
Musiikki Fazerille Gudrun teki musiikin oppikirjoja ja kuoro-ohjelmistoa. Lukion laulukirja Laulu eilen ja tänään syntyi käytännön tarpeesta, kun Kajaaniin perustettiin musiikkilukio. Kurssimuotoisen lukion tarpeisiin tuli Lukion laulut Musica 1-3 sekä yläasteelle Musiikki ja me, oppilaan ja opettajan kirja. Hänen kokoamansa kansainvälinen kuoro-ohjelmisto lapsi- ja nuorisokuoroille Nuori kuoro -sarjan 4. osa ilmestyi 1979.
Jyväskylän opettajankoulutuslaitoksen musiikin didaktiikan lehtoriksi Gudrun tuli 1990-luvulla. Hän teki tiiviisti yhteistyötä musiikin laitoksen musiikkikasvatuksen kanssa.
Työuransa jälkeen hän omistautui tutkimaan Suomessa käytettyjä vanhoja laulukirjoja, kirjoitti artikkeleita, osallistui tutkimusprojekteihin ja verkottui mm. musiikkitieteen, historian ja kirjahistorian tutkijoiden kanssa.
Hän väitteli musiikkitieteeseen Jyväskylän yliopistossa 2005 aiheenaan Latinakoulujen musiikinopetuksen historia itäisen Itämeren rannikkokaupungeissa 1500- ja 1600-luvuilla. Hän kuului Suomen musiikkitieteelliseen ja Suomen kirjahistorialliseen seuraan.
Kajaanissa yhteistyö oli vilkasta evankelisluterilaisen ja ortodoksiseurakunnan sekä kaupunginteatterin kanssa. Jyväskylässä hän toimi aktiivisesti suomalais-saksalaisessa yhdistyksessä ja erityisesti Kuokkalan kirkko ja sen musiikkitoiminta oli hänelle tärkeää.
Lähes 60 vuotta sitten Gudrun liittyi kansainväliseen Soroptimisti-järjestöön naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi ja vahvistamiseksi. Jyvässeudun klubin jäseneksi hän siirtyi 1990 Kajaanista. Hän oli sisäistänyt esimerkillisesti soroptimistisisaruuden ja luontaisen kansainvälisenä loi ja ylläpiti ystävyysklubitoimintaa saksalaisen Schwerinin klubin kanssa.
Gudrun Viergutz oli tahtonainen, itseltään ja muilta paljon vaativa, toiset huomioiva ja sosiaalisen omantunnon omaava kulttuurin ja taiteen ystävä. Häntä jäävät kaipaamaan poika perheineen ja laaja ystävien, kollegoiden ja kuorolaisten joukko.
Maaria Manner
oppilas, kuorolainen ja ystävä
Hannele Saari
kollega ja ystävä