Ulkomaat

Lähes puolet Slovakian väestöstä kävi koronatesteissä lauantaina, tavoitteena kaikkien testaaminen

Kyseessä on maailman laajin koko aikuisväestön testaus, ja se aiotaan toistaa viikon kuluttua. Testien avulla maa toivoo välttävänsä tiukat ja laajat koronarajoitukset. Testi on vapaaehtoinen, mutta ilman sitä on jäätävä karanteeniin.

Melkein puolet Slovakian väestöstä kävi lauantaina koronavirustestissä.

Kyseessä oli ensimmäinen päivä koko aikuisväestöä koskevasta testauksesta, jolla maa toivoo välttävänsä tiukat ja laajat rajoitustoimet sekä pitävänsä terveydenhuoltonsa toimintakykyisenä.

Yhtä laajaa koko väestöä koskevaa testausta ei ole toteutettu maailmassa aiemmin. Siksi testauksen onnistumista ja vaikutuksia seurataan mielenkiinnolla eri maissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Testi on vapaaehtoinen, mutta siitä kieltäytyvien on jäätävä karanteeniin. Tämä koskee myös menemistä työpaikalle.

Pääministeri Igor Matovicpahoitteli järjestelystä aiheutuvaa painetta, mutta kutsui sitä välttämättömäksi.

– Vapauteen on liityttävä vastuu heikoimpia kohtaan, hän sanoi viitaten muun muassa vanhuksiin ja muihin koronaviruksen riskiryhmiin.

Prosentilla positiivinen testitulos

Puolustusministeri Jaroslav Nadin mukaan lauantaina testattavana kävi 2,58 miljoonaa ihmistä. Positiivisen, karanteeniin johtaneen näytteen antoi heistä yksi prosentti eli vajaat 26 000 henkeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maassa on 5,5 miljoonaa asukasta eli kutakuinkin saman verran kuin Suomessa.

Testejä oli toteuttamassa yli 40 000 hengen joukko, joka koostui terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi muun muassa sotilaista ja poliiseista. Testauspaikkoja oli 5 000.

Testaukset jatkuvat tänään.

Toinen testikierros viikon kuluttua

Slovakia asetti keväällä hyvin nopeat ja tiukat rajoitukset, minkä ansiosta koronatartuntojen määrä pysyi alhaisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime viikkoina tartunnat ovat alkaneet kuitenkin runsastua nopeasti. Tämän pelätään johtavan naapurimaan kohtaloon: Tsekissä on kahden viikon toiseksi korkein koronakuolleisuus Euroopassa.

Slovakian hallitus kaavailee yhtä testausta ensi viikonloppuun. Tuolloin on tarkoitus päästä kiinni ensimmäisellä "kierroksella" toteamatta jääneisiin sekä tulevan viikon aikana tapahtuviin tartuntoihin.

Koko aikuisväestöä koskevien testien näytteitä otetaan viikonlopun aikana 5 000 paikassa. Tässä testataan slovakialaisia Bratislavassa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä