Ulkomaat

Lukashenko väitti sulkeneensa Valko-Venäjän Puolan ja Liettuan vastaiset rajat ja varoitti sodanuhasta – viranomaisten mukaan rajalla ei näy mitään tavallisesta poikkeavaa

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aleksandr Lukashenko yrittää luoda mielenosoitusten keskellä uhkakuvaa länsimaista. Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius kuvaa väitteitä Valko-Venäjän armeijan tuomisesta rajaseuduille "häiriintyneen ihmisen reaktioksi".

Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aleksandr Lukashenkon väitteet Puolan ja Liettuan rajojen sulkemisesta, armeijan asettamiseen valmiustilaan lähelle rajoja ja sodan uhasta hämmästyttävät naapurimaissa.

– Meidän on pakko vetää sotilaamme kaduilta, asettaa puolet armeijasta korkean valmiuden tilaan ja sulkea rajamme länteen, etenkin Liettuaan ja Puolaan, Lukashenko sanoi myöhään torstaina.

Lukashenko lisäsi, että rajavartiointia vahvistetaan Ukrainan rajalla, jossa on jumissa yli tuhat hasidijuutalaista pyhiinvaeltajaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantaina puolalaiset rajavartijat sanoivat, että Valko-Venäjän rajalla ei näy mitään tavallisesta poikkeavaa.

Samoin kertoivat liettualaiset rajavartijat.

– Emme havaitse mitään häiriöitä, täällä ei ole jonoja, eikä mitään merkkejä rajan sulkemisesta näy, uutistoimisto Reutersille nimettömästi puhuneet puolalaisrajavartijat sanoivat.

"Häiriintyneen ihmisen reaktio"

Puolan apulaisulkoministeri Pawel Jablonski arvioi Lukashenkon puheita propagandakampanjaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pidämme tätä psykologisena pelinä, millä yritetään luoda kuvaa ulkoisesta uhasta, Jablonski sanoi.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius sanoi perjantaina Liettuan yleisradioyhtiö LRT:lle, ettei Valko-Venäjän rajaviranomaisiin saada yhteyttä. Vastaavia ilmoituksia on tullut hänen mukaansa Valko-Venäjältä ennenkin, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Mikäli Valko-Venäjä estäisi ihmisten liikkumisen rajan yli, Liettua ei myöskään päästäisi valkovenäläistä rahtia maahansa, Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis sanoi LRT:lle.

Skverneliksen mukaan sulku vaikuttaisi hieman joihinkin liettualaisiin talouden sektoreihin, mutta olisi "isku valmiiksi heikolle Valko-Venäjän taloudelle".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väitteitä Valko-Venäjän armeijan tuomisesta rajaseuduille ulkoministeri Linkevičius sanoi "häiriintyneen ihmisen reaktioksi".

Ukraina: Valko-Venäjä huijaa juutalaisia rajalle

Valko-Venäjän rajakysymyksiä monimutkaistavat hasidijuutalaiset pyhiinvaeltajat, jotka ovat jumissa maan Ukrainan-vastaisella rajalla.

Sadat pyhiinvaeltajat ovat viettäneet useita päiviä Ukrainan ja Valko-Venäjän välisellä rajavyöhykkeellä – "ei-kenenkään-maalla". Yhteensä rajaseudulla on yli tuhat hasidia.

Ukraina ilmoitti jo elokuussa, että se sulkee rajansa nopeasti leviävän koronan vuoksi, joten pyhiinvaeltajat päättivät pyrkiä Ukrainassa sijaitsevalla pyhiinvaelluspaikalle, hasidiliikkeen perustajan haudalle Valko-Venäjän kautta.

Valko-Venäjän rajaviranomaiset päästivät satoja hasideja läpi, mutta ukrainalaiset rajavartijat eivät päästäneet heitä maahan.

Ukrainan presidentin kanslia sanoo Valko-Venäjän viranomaisten rohkaisevan valheellisilla väittämillä pyhiinvaeltajia pyrkimään Ukrainaan.

Lukashenkon edustajat taas syyttävät Ukrainaa rajojen sulkemisesta ja ihmisten jättämisestä heitteille.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut hasidijuutalainen kuvaili pyhiinvaeltajien tilannetta "humanitaariseksi katastrofiksi", jossa taivasalle jääneillä ihmisillä ei ole riittävästi ruokaa eikä vettä.

Nykyisen Ukrainan alueella 1700-luvulla syntynyt hasidismi on ortodoksijuutalaisuutta lähellä oleva mystillinen juutalaisuuden herätysliike, jonka jäsenistä enemmistö asuu nykyään Israelissa. Valtaosa Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla olevista pyhiinvaeltajista on israelilaisia.

Lukashenko puhuu sodanuhasta

Lukashenkon tuoreet kommentit näyttäytyvät jatkumona sille, että hän on jatkuvasti pyrkinyt esittämään Valko-Venäjän valtaisat protestit EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden masinoimiksi.

Lisäksi hän on sanonut Naton kokoavan joukkoja Valko-Venäjän rajoille, minkä Nato on kiistänyt.

Lukashenkon torstaina esittämien sotakommenttien valossa hänen puheensa näyttävät entistä selkeämmin propagandalta.

Hän sanoi, ettei halua sotaa ja pelotteli sen uhalla.

– Haluan vedota Liettuan, Puolan ja Ukrainan kansalaisiin – pysäyttäkää hullut poliitikkonne, älkääkä antako sodan käynnistyä.

EU:n pakotteet valmistumassa

Puheet sodanuhasta ja rajojen sulkemisesta osuivat samaan päivään, kun EU-parlamentti vaati julkilausumassaan pakotteiden asettamista Valko-Venäjälle.

Europarlamentti myös toisti EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin kannan, jonka mukaan EU lakkaa tunnustamasta Lukashenkoa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi.

Maanantaina EU:n ulkoministerit päättävät pakotteiden asettamisesta Valko-Venäjälle.

Liettua ja Puola pitävät Aleksandr Lukashenkon (kuvassa) väitteitä yritykseksi syyttää länsimaita Valko-Venäjän jättiprotesteista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä