Mielipiteet

Lukijan mielipide: Älä riko hoitajaasi, voit itsekin tarvita apua

Mitä jos tietäisit, että töihin mennessäsi on vastassa huutamista, raivoamista ja nimittelyä? Tai että sinua lyötäisiin, potkittaisiin ja raavittaisiin?

Miltä tuntuisi mennä töihin, jos tietäisit, että työpäivän aikana sinua voidaan uhata teräaseella, tai saat kuulla, kuinka helppo sinut on tappaa tai perhettäsi vahingoittaa?

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla asiakkaiden, potilaiden ja omaisten taholta hoitajiin kohdistettu fyysinen ja henkinen väkivalta on meille hoitajille arkipäivää. Laajan kyselymme mukaan 69 prosenttia hoitajista on kokenut työssään fyysisen väkivallan uhkaa tai tekoja. Henkistä väkivaltaa oli kokenut 71 prosenttia vastanneista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitajien kokema väkivalta on niin tavallista ja yleistä, että hoitajat ovat lähes turtuneet siihen.

Mikä saa ihmiset kohtelemaan hoitajia näin? Heitä, jotka ovat koulutettu auttamaan meitä suurimmalla hädän hetkellä? Hoitajapula rapauttaa jo muutenkin sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuksen palveluita. Väkivalta tai sen uhka voi olla viimeinen niitti alan vaihtoon.

Olemme aloittaneet laajan Nyrkkisääntö-kampanjan kitkeäksemme sote- ja varhaiskasvatusalalla esiintyvää väkivaltaa. Haluamme, että hoitajat ovat yhdenvertaisia lain edessä lääkärien ja poliisien kanssa ja ajamme tähän tähtäävää lakimuutosta.

Lääkäri tai poliisi on lainsäätäjän näkökulmasta arvokkaampi kuin esimerkiksi samassa tilanteessa väkivaltaa kohtaava hoitaja. Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta saa aina vankeutta, sillä rikoslaki säätää siitä ankarammin kuin perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Sen sijaan perusmuotoisesta pahoinpitelystä tuomitaan yleensä sakkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitajia pahoinpidellään yleensä lyömällä tai potkimalla, joten tekijä selviää sakoilla. Ihmiset ovat hyvin tietoisia, että poliisiin ei kannata kohdistaa väkivaltaa, sillä siitä joutuu vankilaan.

Me Tehyssä haemme samaa suojaa hoitajille. Ei ole lainkaan kohtuuton pyyntö hakea työyhteisön kaikille jäsenille samaa suojaa. Lääkäreillä tämä lainsuoja on. Meillä hoitajilla ei.

Väkivallalle tai sen uhalle on asetettava nollatoleranssi – kaikissa tilanteissa. Niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin varhaiskasvatuksessa kuin muussakin työelämässä.

Älä riko hoitajaasi - jonain päivänä voit itsekin olla avun tarpeessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Millariikka Rytkönen

Tehyn puheenjohtaja

Poliisiin ei kannata kohdistaa väkivaltaa, sillä siitä joutuu vankilaan.

Lääkäreillä tämä lainsuoja on. Meillä hoitajilla ei.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä