Mielipiteet

Kirjoittajan mukaan rajanveto sen suhteen, millainen asunnon käyttö on sallittua ja mikä puolestaan kiellettyä, on tarpeen tehdä selkeästi. Kuvituskuva. Kuva: Jussi Pohjavirta / Arkisto

Lukijan mielipide: Asuntojen lyhytaikaisen vuokrauksen sääntely on tarpeellista, mutta haastavaa

Asuntojen lyhytaikainen vuokraustoiminta herättää keskustelua.

Asuntojen vuokrausta ja majoitusliiketoimintaa koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan tällä hallituskaudella.

Hallitusohjelman mukaisesti tarkoituksena on varmistaa lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset, mutta mahdollistaa samalla nykyistä parempi puuttuminen havaittuihin ongelmiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoite on tärkeä ja selkeytystä todellakin tarvitaan. Samanaikaisesti on todettava, että tehtävä ei ole helppo.

On välttämätöntä, että asumisrauha taloyhtiöissä pystytään turvaamaan.

Parhaillaan on jo käynnistynyt useampikin aiheeseen liittyvä lakihanke.

Toiveet ovat korkealla sen suhteen, että asunto-osakeyhtiöissä jo pitkään päänvaivaa aiheuttaneet epäselvät lakipykälät vihdoinkin saataisiin kuntoon.

On välttämätöntä, että asumisrauha taloyhtiöissä pystytään turvaamaan silloinkin, kun asuntoa tai useampaakin asuntoa käytetään lyhytkestoiseen vuokraukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toistuviin häiriöihin on pystyttävä puuttumaan, vaikka häiritsijät olisivat jo poistuneet paikkakunnalta tai jopa maasta.

Lyhytkestoista vuokrausta kuitenkin myös tarvitaan. Väliaikainen majoitus on tarpeen, kun ollaan paossa vaikkapa putkiremonttia.

On tilanteita, joissa perinteinen majoituskapasiteetti ei riitä esimerkiksi paikkakunnalla järjestettävän kesätapahtuman aikana.

Omistajalla on oikeus käyttää asuntoaan itse. Vaihtoehtoisesti hän saa vuokrata asuntoaan pitkäkestoisella sopimuksella ja satunnaisesti myös lyhytkestoisilla vuokrasopimuksilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samanaikaisesti on selvää, että ammattimainen majoitustoiminta asunnossa on kaavan ja rakennusluvan vastaisena kiellettyä.

Rajanveto sen suhteen, millainen asunnon käyttö on sallittua ja mikä puolestaan kiellettyä, on tarpeen tehdä selkeästi.

Rajanvedon selkeys on asunto-osakeyhtiöiden lisäksi tarpeellinen myös rakennusvalvonnalle, jotta viranomainen pystyy arvioimaan, käytetäänkö asuntoa käyttötarkoituksen mukaisesti vai sen vastaisesti.

Kirjoittaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä