Mielipiteet

Lukijan mielipide: Balttien "kollektiivinen turvallisuus"!

Tarja Halonen kommentoi 30.3. Ahvenanmaalla balttien liittymistä Natoon tavalla, joka pöyristytti baltteja ja loukkasi myös suomalaisia. Halosen mukaan baltit kuten itäinen Eurooppa kuuluivat "kollektiivisen turvallisuuden " - Varsovan liiton piiriin.

Tuollaisen mölähdyksen saatetaan tulkita edustavan laajemminkin suomalaisten näkemystä. Halonen joutui seuraavana päivänä pyytelemään lausuntojaan anteeksi. Ihmetystä herättää, eikö hän ole vieläkään ymmärtänyt balttien asemaa Neuvostoliiton ikeessä.

Myös Ukrainan kansa tietää, mitä merkitsi tuo Halosen mainitsema kollektiivinen turvallisuus. Julma miehitys siihen kuuluvine vainoineen, kuljetuksineen itään ja Stalinin aikaan miljoonien tappaminen nälkään. Ukrainalaiset ovat nyt valmiita suuriin uhrauksiin, ettei mennyt toistuisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Halonen vaati myös, etteivät Venäjälle asetetut pakotteet olisi pitkäaikaisia. Sanallakaan hän ei maininnut, että pakotteet johtuvat yksinomaan Venäjän hyökkäyksestä, ja vain Putinin tai hänen jälkeisellä hallinnolla on ratkaisevin merkitys pakotteiden kestoon.

Ukrainan sodan tapahtumat ovat avanneet suomalaisten silmät. Vaikka meillä olisi miten vahvat maavoimat tahansa, emme yksin mahtaisi mitään kauempaa tulevaa tuhovoimaa vastaan. Natolla sen sijaan on pitempi miekka, jolla voi katkaista paholaisen käden.

Venäläisten kurittomien joukkioiden teot valloittamillaan alueilla ovat hirvittäviä. Stalin antoi 1945 Berliinin valtaajille kolmen päivän ajaksi oikeuden ryöstää ja raiskata siviiliväestöä. Uutisten mukaan nykyisilläkin näyttää olevan sama nautintaoikeus Ukrainassa.

Nostan hattua Pentti Kettuselle, jolla oli valmiutta tarkistaa näkemystään naapurimaan hallinnosta. Välttääksemme idästä uhkaavan kollektiivisen turvallisuuden, on sittenkin pienempi riski hakea lisäturvaa Natosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä kertaa ei saa jäädä jauhkaamaan ruotsalaisten kanssa.

Matti Korhonen

Saijanlahti

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä