Mielipiteet

Lukijan mielipide: Eikö ministerille kuulu Fortumin omistajaohjaus?

Helmikuussa 2008 suomalainen energiayhtiö Fortum teki ratkaisevan askeleen, kun se lähti rynnimään Venäjän markkinoille.

Kaasuvoimalaitoksia hankittiin omistukseen kaukaa Uralin takaa Siperiasta.

Varmaankin Fortumin johto oli kuunnellut liikaa musiikkikappaletta Uralin pihlajat, kun sinne lähdettiin oikein ison rahan voimin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Investointi on julkisten tietojen mukaan noin 5 miljardia euroa. Nämä rahat oli ensin kerätty kasaan suomalaisilta sähkön kuluttajilta ylikorkeilla sähkön hinnoilla.

Yhtiötä, siis Fortumia, johti silloin toimitusjohtajana Mikael Lilius , hallituksen puheenjohtaja oli Peter Fagernäs ja hallituksessa muun muassa. Esko Aho.

Nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan käy tämä Fortumin lähtö Siperian aroille vieläkin arveluttavammaksi kuin silloin 2008. Luulisi olevan selvääkin selvempää, että pakotelinjan mukaisesti Fortum tulisi mitä pikimmiten pois Uralin takaa ja keskittyisi liiketoimiinsa alkuperäisessä kotimaassaan Suomessa.

Suomen valtio omistaa noin 51 prosenttia Fortumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Omistajaohjausministeri on Tytti Tuppurainen (sd.).

Uskoisi ennen kaikkea tässä tilanteessa Suomen hallitusta ja vastaavaa ministeriä kiinnostavan asetelma, jossa valtioenemmistöinen energiayhtiö touhuaa sotaa käyvässä ja hyökkäävässä maassa.

Mutta ei. Julkisuudessa ministeri Tytti Tuppurainen pakenee Fortumin hallituksen selän taakse eikä ota minkäänlaista kantaa asiaan. Vieläpä sellaisen hallituksen selän taakse, jonka hallituksen jäsenet pääosin ovat muita kuin Suomen kansalaisia.

Mitä me teemme tällaisilla ministereillä, jotka tiukan tullen pystyvät vain pyörittelemään silmiään televisiossa ja sanomaan, että koska kysymyksessä on pörssiyhtiö, niin jätän päätöksien teon Fortumin hallitukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla voisi Tytti Tuppurainen ilmoittaa, että koska en voi ottaa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä kantaa minulle kuuluviin asioihin, pyydän eroa valtioneuvoston jäsenyydestä heti.

Pentti Kettunen

ex-kansanedustaja (ps.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä