Mielipiteet

Lukijan mielipide: Enemmän yhteistyötä, vähemmän kohuotsikoita

Seuratessani median uutisointia täällä pohjoisessa nousee huolenaiheeksi poliittisen keskustelun kehitys. Mediassa esiin nostetaan yhä kärjistetymmät viestit klikkiuutisoinnin tapaan. Samalla varsinainen asiakeskustelu jää vähemmäksi, vaikka monipuolinen vuoropuhelu on toimivan päätöksenteon ydin.

Sillä, että poliittisen viestin täytyy melkein kohahduttaa tullakseen julkistetuksi, on paljon haittapuolia. Yksi suurimmista on Suomessakin vahvistuva kahtiajako, trumpilaisittain heitetään ilmaan ajatuksia joissa ei ole järjen hiventäkään saatikka perusteluja asiaan ja ollaan kuin tässä olisi totuus asioista.

Tällä saadaan kyllä huomiota ja herätetään tunteita mutta samalla kuitenkin keskustelu saattaa kutistua yhden asian ympärillä käytäväksi ja moni hyvä kehitysidea jää läpikäymättä. Selkeästi vastapuolella toimivan ajatuksia on vaikea ottaa vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi esimerkki mahdollisimman suurta huomiota tavoittelevasta politiikasta ovat yksittäisiin ministereihin kohdistetut piikit, jotka ovat pahimmillaan kärjistyneet erovaatimukseen. Puhe käännetään tällä keinolla yhteen henkilöön sen sijaan, että puhuttaisiin tehdyistä päätöksistä. Yhdessäkään hallituksen päätöksessä tai jonkun puolueen linjauksessa ei ole koskaan kyse yhden ihmisen näytelmästä. Lopputulos on syntynyt aina yhdessä neuvottelemalla.

Kuntavaaleja päin mentäessä on ollut huomattavissa, että henkilöön menevä kommentointi on leviämässä paikallispolitiikkaankin. Tällä voi olla todella tuhoava vaikutus. Pahimmillaan kuntapolitiikkaan eivät pian uskalla lähteä kuin kovanahkaisimmat tai kovaäänisimmät persoonat, mikä vaikuttaa tietenkin päätöksentekoon.

Mielestäni politiikka vaatii puolueilta ja niiden toimijoilta sen verran vastuuntuntoa, että maltilliselle ja vuorovaikutteiselle keskustelulle jätetään tilaa.

Sosialidemokraatit kaipaavat enemmän yhteistyötä ja vähemmän klikkiotsikoita. Suomessa on totuttu toimimaan yhdessä, jopa eri puolueiden kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei rikota perinnettä, jolla hyvinvointiyhteiskuntamme on rakennettu eli keskitytään olennaisiin asioihin hyvinvoinnin edistämiseen yhteiskunnassa ja jakamattoman ihmisarvon kunnioittamiseen, jossa jokaisella on mahdollisuus rakentaa tulevaisuutensa haluamallaan tavalla .

Markku Oikarinen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä