Mielipiteet

Lukijan mielipide: Energiamurros on meneillään

Kansanedustaja Mikko Polvinen (ps.) osaa aikamoisen taitavasti sysätä monet ongelmat viherhumpan tai ilmastohypetyksen syyksi (KS 12.1.). Se toki onkin perussuomalaisten ydinosaamista.

Nyt alkutalven korkeiden pakkasten aikanakin katse ja syytökset kääntyvät edellisiin päätöksentekijöihin, vaikka hallituksella, johon myös perussuomalaiset kuuluvat, on täysi valta ja mahdollisuudet tukea kansalaisia näissä olosuhteissa.

Hallitus on kyllä ehtinyt saada aikaan tukun budjettilakeja, joilla kurjistetaan pienituloisten suomalaisten elämää entisestään. Mutta mahdollisiin nyt nähtyihin kustannuskriiseihin varautumiseen hallituksella ei ole ollut kiinnostusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se, että Polvinen nostaa esiin kivihiilikiellon säätämisen yhteydessä Huoltovarmuuskeskuksen näkemysten ohittamisen, kannattaisi vähän vilkaista peiliin. Perussuomalaiset olivat mukana siinä hallituksessa, joka kivihiilikiellon aikoinaan päätti.

Sitten kun katsotaan suomalaisen energiajärjestelmän koko kuvaa, huomataan, että näistä muutamista hintaheilahteluista huolimatta Suomen sähköntuotannon omavaraisuus on lisääntynyt sekä päästöt vähentyneet.

Kiitos kuuluu tuulivoimalle sekä viime vuonna aloittaneelle Olkiluoto 3 -reaktorille. Riippuvuus tuontienergiasta vähenee entisestään ja energiatuotannon kokonaispäästöt tippuvat, kun henkilöliikenne sähköistyy ja lämmöntuotannossakin siirrytään hukka- ja ympäristölämpöjen hyödyntämisen suuntaan.

Tämä energiantuotantorakenteen muutos kiihdyttää väistämättä myös energianvarastointotapojen kehitystä. Lämpövarastoja on Suomessa jo muutamassa paikassa ja yksi keskeinen syy vetyhypeen on nimenomaan sen rooli energiavarastona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä suuntaa ei kannata jarruttaa, vaan tukea. Tämä suunta lisää meidän energiaomavaraisuutta sekä vähentää päästöjä.

Samalla toki on syytä varmistaa, että kuluttajien ja yritysten tilanne ei päädy kohtuuttomaksi. Vihreät ovat tähän liittyen esittäneet esimerkiksi energiarahaa.

Lisäksi sähkömarkkinoita on tarpeen kehittää vakauden ja hintapiikkien näkökulmasta, mutta harkitsemattomia siirtoja ei tule tehdä.

Toivoisin joka tapauksessa kuulevani konkreettisia ratkaisuehdotuksia muutoksen jarruttamisen ja edeltäjien syyttelyn sijasta myös hallituspuolueiden edustajilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silja Keränen

Diplomi-insinööri

Vihreiden varapuheenjohtaja

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä