Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hallitus, näpit irti eläkkeistä!

Eläkkeistä leikkaaminen on nostanut julkisessa keskustelussa päätään, mitä on edelleen kiihdyttänyt valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ulostulot asiassa.

Eläkkeet ovat työntekijöiden palkan osaa, jota he ovat maksaneet työssä ollessaan.

Ja, vaikka sen olisi maksanut työantaja, on palkansaajan palkanosaa, jolla turvataan tulevien vanhuuden päivien toimeentulo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavallisen duunarin eläkkeet eivät todellakaan ole ylisuuria, puhumattakaan takuu- ja kansaneläkkeistä.

Eläkkeet ovat turvaa työajan jälkeiseen elämään ja sen on jokainen omalla työllään ansainnut, sanotaanpa asiasta mitä tahansa.

Eläkkeiden verotus on korkeampaa kuin saman suuruisen palkkatulon. Se johtuu eläketulon vähennysten pienuudesta sekä siitä, että eläketulosta peritään korkeampaa sairausvakuutusmaksua.

Tämäkin on asia, mikä tahtoo unohtua jokapäiväisessä elämässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Menneinä vuosina indeksikorotukset ovat jääneet pieniksi johtuen indeksin pienuudesta. Se taas johtuu siitä, etteivät hinnat ole nousseet merkittävästi.

Nyt parina viime vuonna indeksikorotus on ollut suurempi kuin kymmeniin vuosiin, ja eläkkeiden jälkeenjääneisyyttä on voitu parantaa.

Nyt Petteri Orpon (kok.) ja Purran hallitus on leikkaamassa eläkkeitä, joiden indeksikorotus ensi vuodelle on arviolta vain 1,8 prosenttia.

Käsittämätöntä, kun ottaa huomioon kaikkien kustannusten nousun palveluissa, energiassa ja lääkkeissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leikkausten vaikutus julkiseen talouteen olisi pelkkä nolla euroa.

Mitä vaikutuksia eläkkeiden leikkauksilla olisi yhteiskunnallisesti?

Kuntien ja valtion verotulot alenevat. Moni pienituloinen eläkeläinen voisi joutua turvautumaan toimeentulotukeen, mikä vaikuttaisi Kelan kustannusten kasvuun.

Eläkeläisten ostovoima alenisi, se vaikuttaisi palveluiden ostoihin ja vähittäiskaupan tuloihin alentavasti sekä olisi negatiivinen vaikutus valintoihin ruokakaupassa, puhumattakaan ravintolapalveluista.

Tulee myös huomioida, mitkä negatiiviset vaikutukset ovat asumistuen ja muiden sosiaaliturvan leikkauksilla pienituloisten eläkeläisten elämään.

Leikkausten vaikutus julkiseen talouteen olisi pelkkä nolla euroa.

Kirjoittaja on SDP:n entinen kansanedustaja, Kajaanin kaupunginvaltuutettu ja Kainuun hyvinvointialuevaltuutettu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä