Mielipiteet

Kirjoittaja toteaa, etttä Kainuussa vahvuutena ja vetovoimatekijänä ovat turvallisuus, tilaa hengittää, lumoava luonto. Kuva: Vera Krok

Lukijan mielipide: Kainuu on osa eurooppalaista työnhaun aluetta

Minulta kysytään usein, miten voidaan edistää eurooppalaisten liikkuvuutta ja työntekijöiden jäämistä Kainuuseen?

Kansainvälisen rekrytoinnin EURES-asiantuntijana tiedän, että Kainuun alue kiinnostaa eurooppalaisia. Meillä on täällä omat vahvuutemme ja vetovoimatekijämme, niistä hyvinä esimerkkeinä turvallisuus, tilaa hengittää, lumoava luonto ja perheille hyvä paikka asua. Emme edusta miljoonakaupunkeja ja niiden negatiivisia lieveilmiöitä.

Eurooppalaisten näkökulmasta katsottuna Kainuuseenkin muuttaminen on tehty helpoksi, koska työntekijöiden vapaa liikkuvuus on EU:n keskeisiä periaatteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EU-kansalaisella on oikeus olla työnhakijana toisessa EU-maassa, työskennellä siellä ilman työlupaa, asua siellä työnhakijana tai työntekijänä, jäädä maahan työsuhteen päättymisen jälkeenkin sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti maan omien kansalaisten kanssa työnsaannin, työolojen ja muiden sosiaali- ja veroetuuksien suhteen.

Kainuun veto- ja pitovoiman edistämiseksi meidän tulee varmistaa, että tänne on helppoa löytää ja meiltä löytyy kaikin puolin toimivat asuinympäristöt. Lisäksi tarvitaan erilaisia palveluita ja toimintoja, jotka edesauttavat integroitumista kainuulaiseen arkeen, suomen kielen oppimista myöten.

Esimerkiksi uuden työntekijän kohdalla TyöpaikkaSuomi täsmäkoulutusta voi hyödyntää tässä apuna. EURES palvelu tukee rekrytointitilanteita myös taloudellisesti.

On hienoa, että tätä kaikkea on edistetty myös Kainuussa jo 30 vuoden ajan EURES palvelun kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EURES (European Employment Services) on yhdessä Euroopan komission kanssa tuottama työllisyyspalvelu Euroopan talousalueen ja Sveitsin asukkaille. EU ja ETA-alueella kuka tahansa sopimusmaan kansalainen on oikeutettu hakemaan töitä toisesta sopimusmaasta ja kuka tahansa työnantaja saa hakea työntekijöitä toisista EURES-maista.

Eurooppalaista työvoimaa on mahdollista houkutella ja rekrytoida Kainuuseen esimerkiksi osallistumalla kansainvälisille rekrytointimessuille. Tänäkin keväänä Suomen EURES verkosto järjestää Finland Works virtuaalisen rekrytointitapahtuman 20.3.2024.

Lisäksi Kainuun alue osallistuu jo toista kertaa Emigration Expo maastamuuttotapahtumaan 6.-7.4.2024, joka järjestetään vuosittain Hollannissa. Kyseessä on Euroopan suurin rekrytointitapahtuma.

Konstit ovat siis monet, kun puhutaan kansainvälisten osaajien saamisesta Kainuuseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä vuonna koko Eurooppa juhlistaa EURES palvelun 30-vuotista taivalta, ja matka jatkuu.

Teemu Ahtonen

Kainuun alueen EURES-asiantuntija

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä