Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun hyvinvointialue tarvitsee luottamusta viestivän keulakuvan

Tulevalle Kainuun hyvinvointialueelle rakentuu monimutkaisia johtamisongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan koko alueen yhteinen tahtotila ja osaaminen.

Iso kysymys on, luoko muutokseen liittyvä viestintä pelkoa ja epävarmuutta, vai ratkaisukeskeisyyttä ja luottamusta?

Jos viestintä koetaan puutteelliseksi tai epäjohdonmukaiseksi, syntyy tyhjiö, joka täyttyy huhuilla. Ne rakentavat harvoin luottamusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On kaikkien hyvinvointialueen omistajatahojen intressi, että muutokseen sitoudutaan, siihen uskotaan ja sen eteen halutaan tehdä töitä. Epäluottamus ajaa hoitajat, lääkärit ja muut avaintahot muille alueille tai pahimmillaan muille toimialoille. Sitä kautta rakentuu vaikutusketju, jota tuskin kukaan alueella asuva tai yrittävä haluaa nähdä.

Uskon, että johtaminen on sote-muutoksen avaintekijä ja viestintä johtamisen tärkein työkalu. Hyvinvointialue tarvitseekin luottamusta rakentavaksi keulakuvaksi henkilön, joka kykenee yhdistämään tahtotilan ja luomaan dialogisen ilmapiirin, joka tulkitaan tasapuoliseksi.

Mahdollisesta vastakkainasettelusta tulisi päästä siihen, että historian suurimman henkilöstömuutoksen vaikutukset ovat alueelle positiiviset. Tehtävä ei ole helppo, joten kannustan päättäjiä tekemään siihen liittyen vastuullisia valintoja.

Jo tässä vaiheessa rohkaisen sijoittamaan arvot muutosjohtamisen ja viestinnän ytimeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen arvoja tullaan lähivuosina haastamaan ja niitä tarvitaan vaikeiden päätösten selkänojaksi.

Jukka Saksi

KTT, viestintäyrittäjä

Vantaa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä