Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun hyvinvointialueen työnantakuvan etsikkoaika on nyt

Hyvinvointialueisiin liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä ja julkinen keskustelu on osin hyvinkin kriittistä. Somessa ja mediassa voi nähdä päivittäin yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevien vaativan uudistuksen peruuttamista.

Jopa tuhannet soten ja pelastustoimen ammattilaiset tekevät valtakunnallisesti hyvinvointialueiden valmistelutyötä päätoimisesti tai nykyisen työnsä ohella. Julkinen keskustelu heijastuu vääjäämättä heidän asenteisiinsa. Lisäksi loput vuoden 2023 alussa alueille siirtyvät miettivät, mitä silloin on edessä.

Luottamusta, toivoa ja näkemyksellisyyttä sisältävää viestintää ei voi tässä tilanteessa ylikorostaa. Sitä tarvitaan valmistelua johtavilta henkilöiltä kaikilla alueilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt luodaan pohjaa sille, että kaikki julkisen soten ja pelastustoimen ammattilaiset haluavat siirtyä hyvinvointialueille, eivätkä hakeutua yksityiselle sektorille tai toisille toimialoille. Nyt on uudistuksen työnantajakuvan rakentamisen etsikkoaika.

Erityisen tärkeää on tunnistaa viestinnän merkitys, kun aluevaltuustot valitsevat hyvinvointialueiden johtoryhmän jäsenet. Valittavien johtajien tulee olla halukkaita viestimään ja käymään monipuolista dialogia.

Johdon suhde viestintään heijastuu voimakkaasti koko työyhteisöön. Jos proaktiivisuus, kasvollisuus ja läpinäkyvyys tuntuvat pakkopullalta, on tiedossa isoja ongelmia.

Uskallan väittää, ettei hyvinvointialueen johtamistyössä voi onnistua ilman monipuolista viestintää. Se voi estää jonkin ennakkosuosikin valinnan, mutta antaa toisaalta mahdollisuuksia niille johtamisen ammattilaisille, joille viestintä on luonteva työkalu osallistavaan ja kannustavaan johtamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heitä kannattaisi sitouttaa ja antaa heille uudistavan johtamisen näytön paikkoja.

Jukka Saksi

KTT, viestintä- ja arvovalmentaja

Vantaa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä