Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kantaako Stubbin spontaanius presidenttinä?

Suomen presidenttiyttä hoitanut Sauli Niinistö on 20 vuotta vanhempi Alexander Stubbiin verrattuna, ja suuri ero on näiden henkilöiden luonteenpiirteissäkin.

Hyvän esiintymiskyvyn omaava Stubb on lähes peilikuva Niinistön pohtivaan harkiten päätöksiä tekevään ominaisuuteen nähden.

Ilkka Kanervan tyriessä tekstareillaan ulkoministerin virkansa, silloinen valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtajana toiminut Jyrki Katainen ulkoisti Kanervan ottaen tilalle Stubbin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myöhemmin pääministerinä ja valtiovarainministerinäkin toimineen Stubbin urapolku ei ollut suotuisa, jolloin hänelle näytettiin ovea myös kokoomuksen puoluetoimistolta.

Kahdeksan vuotta syrjässä olleelle Stubbille avautui tie kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi, kun puolueella ei ollut ketään paikallista valovoimaista ehdokasta asettaa tehtävään.

Vaikka Stubb on maailmaa kiertänyt kielitaitoinen kosmopoliitti, niin näkyvä omahyväisyys ja "riehakkuus" tuo presidentin tehtävään tuntuvat haasteet. Virkaa hoitaessa ei enää voi kehuskella, ettei vastaa jos Putin soittaa!

Haavisto-ilmiö nousi jo kolmannen kerran esiin ja sysäten samalla Sdp:n ehdokkaan kanveesiin. Kuinkahan olisi käynyt, jos kulttiasemaan kohonnut Sanna Marin olisi lähtenyt SDP:n ehdokkaaksi? Olisiko tuolloin toisen äänestyskierroksen taistelijapari muodostunut eri henkilöistä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytännössä Stubbin avustajiksi palkattava hovi pääsee seulomaan hänen ulostulojaan mediakelpoiseen muotoon.

Ja todennäköisesti kilpakumppani Pekka Haavisto saa kutsun presidentin poliittisiin avustustehtäviin ulkomaiden suuntaan, jolloin mahdollistuu jakaantuneen äänestyskansan palautuminen yhtenäistymisen tielle.

Toisaalta sanoihan Tarja Halonenkin aikanaan presidentin pestiin päästessään, että "ehkä Herra antaa kyvyn, kun antoi virankin".

Aulis Korhonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä