Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kasvua ja investointeja, ei maakuntaveroja ja Turun tunnin junia

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso väläytteli Maaseudun Tulevaisuudessa 9.2.2024 huolestuttavia mielikuvia.

Ministeri kertoili maakuntaverosta ja siitä, kuinka hän suhtautuu positiivisesti siihen. Toki hallitusohjelmassa tästä ei ole mainintaa, mutta ministerin suusta tultuna se on otettava vakavasti.

Tämä sopii yhteen Orpon hallituksen linjan kanssa. Muitakin veronkorotuksia on ministereiden suulla annettu ilmoille. Ainakin arvonlisäverot ovat olleet tapetilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veronkorotusten ohella hallituksen ministereiden suusta lentelevät erilaiset miljardien leikkauslistat.

Maakuntavero kurittaisi varsinkin meillä Kainuussa kovalla kädellä.

Ministeri Juuso on kertoillut myös ajatuksiaan terveydenhuollon suuntaan. Hän on maalaillut kuvia sairaalaverkoston tehostamisesta, lähipalveluiden karsimisesta ja mahdollisista hyvinvointialueiden yhdistämisistä.

Tuntuukin käsittämättömältä, että yhtä aikaa hän haluaa maakuntaveron, joka olisi hyvin eriarvostava ja keskittää maakuntien Suomen sosiaali- ja terveyspalveluita.

Maakuntavero tarkoittaisi aivan uutta verotuksen tasoa, joka kiristäisi tavallisen ihmisen verotusta entisestään. Maakuntavero kurittaisi varsinkin meillä Kainuussa kovalla kädellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väestömme on vanhenevaa ja palveluiden tarve on kasvussa, joten maakuntavero tulisi olemaan hyvin kireä.

Tuntuu, että hallitus on luovuttanut ja pitää jotenkin turhana koko Suomen mukana pitämistä.

Hämmästelen myös Juuson lausuntoja sen suhteen, että on todennut ihmisten keskittyvän entistä enemmän etelään ja samaan aikaan Itä-Suomi ja Lappi tyhjenevät.

Kyllähän maakunnat tyhjenevät, jos hallituksen toimet ja sanat ovat tätä tasoa Itä- ja Pohjois-Suomelle.

Tuntuu, että hallitus on luovuttanut ja pitää jotenkin turhana koko Suomen mukana pitämistä. Ainoastaan halutaan huolehtia Helsingin elinvoimasta ja asukkaiden hyvinvoinnista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi rakennusalalle olisi hyvä suunnata oma kasvupaketti.

Leikkauksia, veronkorotuksia ja keskittämistä. Suomi ei niillä nouse, vaikka säästöjä on löydettävä. Tarvitaan kasvua ja investointeja ympäri Suomen.

Esimerkiksi rakennusalalle olisi hyvä suunnata oma kasvupaketti, jonka voisi käyttää tiestöön, homerakennuksiin, taloyhtiöiden remonttiavustuksiin ja laajakaistayhteyksien rakentamiseen. Tätä olemme keskustasta esittäneet.

Samoin olisi korkea aika saada itäisen Suomen kasvuun ja kilpailukykyyn rahoitusta ja pohjoisen ohjelman aloittamiseen varat.

Hallituksen pitäisi suunnata katseensa mieluummin investointeihin ja kasvuun kuin maakuntaveron ja Turun tunnin junan satojen miljoonien hukkainvestointiin.

Rakennetaan mieluummin koko Suomea.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Kuhmosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä