Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kiihdyttääkö EU:n liian kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ilmastonmuutosta?

EU:n tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä vähentää merkittävästi metalliraaka-aineiden tuontia muun muassa Kiinasta, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta ja Australiasta.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi EU kiristää omia materiaalien kierrätystavoitteitaan, jotta kaikki kerran luonnosta otetut raaka-aineet pysyisivät kierrossa eivätkä päätyisi jätteisiin.

Samalla on syntymässä sisämarkkina, koska myös kierrätysraaka-aineiden vientiä EU:n ulkopuolelle ollaan rajoittamassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä kunnianhimoinen politiikka toimii periaatteessa, jos haluaa laittaa vain oman ilmastotalouden kuntoon, mutta eikö materiaalitehokkuutta ja ilmastovaikutuksia tulisi arvioida juuri globaalista näkökulmasta?

Maailma sähköistyy, mikä kiihdyttää useiden erityisesti harvinaisten metallien kysyntää.

Samalla koko maailmantalouden on pakko kasvaa, kun ihmismäärä jatkaa kasvuaan.

Kun Eurooppa hankaloittaa ulkopuolisten maiden pääsyä eurooppalaisiin kierrätysraaka-aineisiin, tulee se mitä todennäköisimmin kiihdyttämään fossiilisten raaka-aineiden ja neitseellisten malmien käyttöä Euroopan ulkopuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko meillä siis todellinen riski, että Euroopasta vähennetyt ilmastopäästöt siirtyvät kolmansiin maihin, joissa lainsäädäntö ja valvonta ovat vielä Eurooppaa jäljessä?“

Terästehtaiden ydinviesti on, että eurooppalaisen terästeollisuuden tuotteet rasittavat ympäristöä vain kolmasosalla aasialaisiin verrokkeihin nähden.

Onko meillä siis todellinen riski, että Euroopasta vähennetyt ilmastopäästöt siirtyvät kolmansiin maihin, joissa lainsäädäntö ja valvonta ovat vielä Eurooppaa jäljessä?

Pitäisin erikoisena, mikäli Euroopan unionin käytössä olevilla resursseilla tämä asia ei olisi hyvinkin tarkkaan tiedossa.

Haluan hyvällä omallatunnolla esittää väitteen, että nämä aggressiiviset toimet liittyvät enemmän poliittiseen talouden uudistamiseen, mikä on saanut peitenimekseen ”vihreä siirtymä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Minusta meidän suomalaisten pitäisi nyt palauttaa oma ympäristöitsetuntomme.

Jokaisen yrittäjän, joka pystyy toimimaan kannattavasti huolimatta energia- ja työvoimakustannusten sekä verotuksen tasosta, tulisi olla ylpeä tekemästään arvokkaasta työstä kiertotalouden kehittämiseksi.

Valtakuntaamme muodostettavan uuden hallituksen tulee kohdistaa arvokkaat rahat oikeisiin asioihin ja mahdollistaa yritysten toimintaedellytykset Suomessa.

Me yrittäjät olemme valmiita tekemään oman osamme myös ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Näin saavutamme yhdessä myös talouden tervehtymisen tavoitteet.

Kirjoittaja on Kajaanin Romu Oy:n operatiivinen johtaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä