Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kun perussuomalaiset pienituloiset hylkäsivät

Perussuomalaisten Kainuun piirin puheenjohtaja Tea Heikkinen kirjoitti (KS 26.3.24), että olisin loukkaantunut ja harmissaan perussuomalaisten toilailuista hallitustaipaleella.

Kunnon populistin tapaan Heikkinen haluaa vääntää ja vähätellä käsittelemäni kriisit ja yhteiskunnalliset ongelmat pelkästään tunnepuheeksi. Tuskin kyse on luetun ymmärtämisen puutteesta. Se, että tulkitsee havainnot satojen tuhansien ihmisten toimeentulon heikentämisestä, jossa käytetään nöyryyttämisen symboleita vallanpitäjän toimesta pöyristymiseksi tai tunteiden tuiverruksena, kertoo kylmästä asenteesta. Vain hyväosainen ja kansasta vieraantunut eliitti ajattelee tuolla logiikalla.

Tutkijoidenkin mukaan hallituksen talouspolitiikka on enemmän haitallista kuin hyödyllistä.

Tutkijoidenkin mukaan hallituksen talouspolitiikka on enemmän haitallista kuin hyödyllistä. Heikkinenkin esittää sosiaaliturvan ja työlainsäädännön heikennykset välttämättöminä ja ainoina vaihtoehtoina julkisen talouden tasapainottamiseksi, vaikka samaan aikaan valtion velanotto vain paisuu. Juuri ovat tulleet voimaan asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riskinä on, että liian tiukalle viety talouskuripolitiikka näkyy nuorten ja lapsiperheiden pahoinvointina, josta viime aikoinakin on ollut useita surullisia uutisia. Toivottavasti hallituspuolueet muistavat kantaa vastuunsa politiikkansa seurauksista.

Perussuomalaisilta näyttää puuttuvan totaalisesti ymmärrys siitä, millaista pienituloisen arki Suomessa on. Hallitus perustelee leikkauksiaan työllisyydellä, mutta todellisuudessa leikkaukset osuvat moniin työssä käyviin.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausten on tarkoitus astua voimaan syksyllä, kuten aikuiskoulutustuen lakkautuskin. Tulevassa kehysriihessä leikkauksia on tulossa vielä valtavasti lisää. Esimerkiksi Purrankin vilauttamat eläkeleikkaukset ja arvonlisäveron korotus kiristäisivät pienituloisten elämää entisestään.

Porvarihallituksen työelämää kurjistava politiikka ei vakuuta ja tuskin johtaa työllisyyden kasvuun. Työttömien työnhakijoiden määrä on noussut ja avoimien työpaikkojen määrä vähentynyt viimeisen vuoden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen työmarkkinapolitiikka on hyvin vahvasti ideologista. Työelämätutkijoidenkin arvioimana se ei perustu tutkimustietoon tai minkäänlaiseen asiantuntemukseen. Hallituksen sanelupolitiikalla työelämän huonontumisen riskit kasvavat moninkertaisiksi ja jättää syvät haavat suomalaiseen yhteiskuntaan kasvaneen köyhyyden, tuloerojen ja luokkayhteiskunnan syvenevien juoksuhautojen myötä.

Ennen sentään ajateltiin, että kyllä kansa tietää. Nyt pelin henki on, että kyllä kansa sietää.

Heikkisen mielestä kansalaisyhteiskunnalla ja järjestöillä ei ole oikeutusta kritisoida tai vaikuttaa hallituksen politiikkaan. Nyt kannattaisi kerrata yhteiskuntaopin perusteita eikä mitätöidä kansalaisjärjestöjä poliittisina toimijoina. Demokratiaan nimenomaan kuuluu se, että kansalaisyhteiskunnan toimijat saavat pyrkiä hallituksen painostamiseen ja politiikan muuttamiseen. Emmehän elä diktatuurissa.

Ennen sentään ajateltiin, että kyllä kansa tietää. Nyt pelin henki on, että kyllä kansa sietää.

Kainuulaisellekin demokratialle ja turvallisuudelle on suuri riski, jos oikeistokonservatiivinen eliitti erkaantuu kansasta ja äärioikeistolainen älämölö rantautuu Kainuuseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken ylimielisinen naureskelun keskellä on hyvä muistaa, että ihmisyytemme perustuu arvokkuuteen, jota ei saa riistää. Ja en suinkaan ole leimaamassa perussuomalaisia, kuten Heikkinen väittää. He tekevät sen ihan itse leikkuulautoineen, saksineen ja natsisympatioineen.

Ne eivät mielestäni kuulu millään muotoa länsimaisessa sivistysvaltiossa elävien ja ihmisarvoa kunnioittavien ihmisten toimintaan.

Jari Lindh

puheenjohtaja

Kainuun Vasemmisto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä