Mielipiteet

Lukijan mielipide: Maastapoistumisveron ei pidä karkottaa ulkomaisia osaajia

Hallitus valmistelee parhaillaan uutta yksityishenkilöiden maastapoistumisveroa, jonka myötä Suomi saisi oikeuden verottaa ulkomaille muuttaneita henkilöitä siitä omaisuuden arvonnoususta, joka on kertynyt Suomessa asumisen ajalta.

Uuden veron yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. On mahdollista, että veron piiriin voisivat joutua myös ulkomailta Suomeen työskentelemään tulleet asiantuntijat.

Ulkomailta tulevat erityisasiantuntijat ja muut avainhenkilöt voivat päästä avainhenkilölain nojalla neljäksi vuodeksi progressiivista ansiotuloverotusta edullisemman verokohtelun piiriin. Tämän jälkeen verotus muuttuu progressiiviseksi, jolloin kasvava verokustannus voi kannustaa avainhenkilöitä lähtemään pois Suomesta neljän työskentelyvuoden jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos jatkossa samat henkilöt joutuvat lisäksi maastapoistumisveron kohteeksi, kannustimet poismuuttoon kasvavat entisestään.

Suomen kannattaisi pitää kiinni niistä hyväpalkkaisista asiantuntijoista, jotka ovat Suomeen päättäneet muuttaa. Totuus on, että näistä asiantuntijoista käydään erittäin kovaa kilpailua maailmalla eikä Suomi valitettavasti ole kaikkein houkuttelevin kohdemaa.

Yritykset Suomessa kärsivät valtavasta osaajapulasta, joka haittaa jo nyt merkittävästi liiketoiminnan kehittymistä ja kasvua. Jos yritysten toiminta sakkaa osaajapulan takia, se näkyy varmasti myös Suomen talouskasvun hiipumisena.

Maastapoistumisvero johtaisi usein kaksinkertaiseen verotukseen, kun Suomen lisäksi toinenkin valtio verottaisi samaa luovutusvoittoa. Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen ja tulkinnanvaraisten verosopimusoikeudellisten kysymysten selvittely kahdessa eri maassa jäisi yksityishenkilöiden tehtäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kukaan ei halua joutua tällaiseen veroansaan. Uusi vero tulisikin säätää soveltamisalaltaan niin kapeaksi, ettei se vaikeuta työperäistä maahanmuuttoa ja vähennä Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten osaajien silmissä.

Yksi hyvä vaihtoehto on myös jättää uusi vero kokonaan säätämättä.

Suomi ei tarvitse lisää veroja vaan lisää veronmaksajia.

Emmiliina Kujanpää

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

johtava veroasiantuntija

Keskuskauppakamari

Mikko Valtonen

johtava asiantuntija, osaaminen, työelämä ja maahanmuutto

Keskuskauppakamari

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä