Mielipiteet

Lukijan mielipide: Maisemanhoitoa tontin päätehakkuulla

Kainuussa arvokkainta ovat metsät ja puut. Niiden arvo ymmärretään kuitenkin lähinnä vain rahassa mitattavina tulolähteinä. Metsistä ollaan valmiita kaatamaan vuosittain miljoonia kuutiometrejä puuta ja keittämään se kiinalaisten vessapaperin raaka-aineeksi. Metsiä aukkohakataan ja kynnetään kulkukelvottomiksi ja rujoiksi ryteiköiksi. Hakkuita kutsutaan häveliäästi uudistushakkuiksi.

Päätehakkuutauti on levinnyt myös taajamiin, ja jälki on rumaa. Monilta tonteilta kaadetaan lähes kaikki puut, useasti vain sillä perusteella, että niistä tulee pihalle roskaa, lehtiä ja neulasia. Tai sen vuoksi, että puut ovat jonkun mielestä rumia. Ilmeisesti tällä perusteella kaatokuoleman kokivat mielestäni rosoisen kauniit ja terveet lehtikuuset Kajaanin keskustassa.

Asemakaava-alueella puunkaatoon pitää olla kunnan lupa. Se on kuitenkin pelkkä muodollisuus. Lupia nimitetään maisematyöluviksi, vaikka ei puiden kaataminen taajamassakaan ympäristöä kaunista vaan rumentaa sitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysyin Hyrynsalmen kunnasta, mihin maisemanhoitosuunnitelmaan itseäni kiinnostava "maisematyö" perustui ja mitä puita lupa koski. Patistelun jälkeen sain vastauksen, jonka mukaan lupaa ei ollut haettu eikä myönnetty. Mutta loput tontin järeämmistä puista kuitenkin kaadettiin, siis ilman kunnan lupaa.

Keskustelin asiasta kunnan asianomaisten virkamiesten kanssa. Virkamiehiä ei lainkaan kiinnostanut puiden luvaton kaato, vaikka lupaviranomaisena kunnalla luulisi olevan edes jonkinlainen valvontavastuu.

Motiivini puuttua asiaan oli paitsi henkilökohtainen myös ajatus kunnan asuinympäristön vetovoimaisuudesta. Paluumuuttajana olen kuitenkin kokenut niin Kajaanissa kuin Hyrynsalmellakin, että kritiikkiä on turha esittää. Paluumuuttajaa ei kuunnella, eikä edes toivoteta tervetulleeksi.

Ismo Heikkinen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyrynsalmi

Kirjoittaja harmittelee muun muassa lehtikuusten kaatamista Kajaanin keskustasta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä