Mielipiteet

Lukijan mielipide: Marja-alan toimintaedellytykset turvattava

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat pelastaneet marjasatojemme jo reilut kaksikymmentä vuotta. Muutaman yrityksen ja ministeriön virkamiehen törkeän toiminnan vuoksi on kohtuutonta rangaista koko alaa.

Tutkinnassa olevilta yrityksiltä olisi estettävä poimijoiden kutsuminen Thaimaasta tutkinnan ajaksi. Tämä loisi uskottavuutta päättäjiin ja poimijoihin Thaimaassa.

Toiminnan jatkuminen on elintärkeää marja-alan yrityksille ja pohjoisen Thaimaan köyhille viljelijöille. He haluavat entiseen tapaan parantaa elintasoaan vapaina marjanpoimijoina juuri Suomessa mieluummin kuin Ruotsissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ukrainasta on tullut viime vuosien aikaan Skandinavian ohella tärkeä mustikan tuottaja. Nyt sodan riepoma maa ei kykene viemään mustikoita globaaleille markkinoille. Siksi Euroopassa tulee suuri pula mustikoista.

Tämä johtaisi kanadalaisen puolivillin mustikan markkinoiden valtaan Euroopassa.

"Vaatimus hinnan yhdenmukaisuudesta täytyy riittää, jotta toiminta pysyy yrityksen hallinnassa."

Työ- ja elinkeinoministeriön vaatimus, että yrityksen kutsumien poimijoiden olisi mahdollisuus myydä marjansa myös muualle, on käsittämätön. Vaatimus hinnan yhdenmukaisuudesta täytyy riittää, jotta toiminta pysyy yrityksen hallinnassa.

Yrityksen on kutsuttava, koulutettava, järjestettävä asuminen, ruokailu ja vuokrattava autot. On järjestettävä poiminta-astiat, poimurit tai haravat, kuljetuslaatikot ja kuljetus pakastamolle, pakkaustarvikkeet, varastointi, puhdistus ja pakkaaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marja on herkästi pilaantuva tuoretuote, laadusta on pidettävä huolta.

Rahoituksen saanti vaatii suunnitelman. Lainojen vakuutena ovat yleensä marjat. Pankit vaativat budjetointia. Myyntitarjouksia on tehtävä jo satoaikana, ja vastauksia tilauksiin odotetaan usein viikkoja.

Budjetointi on mahdotonta, jos yrityksen poimijoiden marjat ovat vapailla markkinoilla. Poimijoiden tuloksen seuranta käy mahdottomaksi.

"Hyökkäyksen taustalla olivat samat tahot, jotka yhä ajavat alalle sopimatonta työsuhdetta."

Vuonna 2013 puolukan ja mustikan sato oli Kainuussa ja koko Pohjolassa niin huono, että tuolloisen yritykseni Ber-Ex Oy:n oli siirrettävä kaikki 368 thaipoimijaamme etelämmäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heidän joukossaan oli tuolloin kapinallista porukkaa, jotka hyökkäsivät Saarijärven Lehtolan koululle silloisen vasemmistonuorten johtajan johdolla. Alkoi valtavaa huomiota saanut mediamylläkkä, joka kesti kuusi vuotta ja lopetti Ber-Ex Oy:n liiketoiminnan.

Toimintaa ymmärtämättömät hyökkääjät esittivät keksimiään syytteitä. Kaikki ministeriön vaatimat asiat olivat yrityksellämme kunnossa.

Tarvittiin sairausvakuutus ja kuoleman varalle vaadittiin 30 000 euron vakuutus, josta sairaalakulut maksettiin. Se oli ehto viisumianomuksen käsittelyyn ottamiselle.

Jo silloin oli korvattava poimijalle erotus, jos kulujen päälle ei jäänyt vaadittua 20 euroa jokaista päivää kohti. Myöhemmin summa nousi 30 euroon. Ministeriön vaatimusten lisäksi oli poimijahinnan oltava yhtä korkea kuin yleisen hintatason. Tätä valvoi Bangkokin suurlähetystö.

Koko prosessi käsiteltiin Kajaanin raastuvanoikeudessa ja Rovaniemen hovioikeudessa. Korkein hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa.

Saarijärven hyökkäyksen taustalla olivat samat tahot, jotka yhä ajavat alalle sopimatonta työsuhdetta. Näiden tapahtumien jälkeen marjojen poimijahinnat ovat pysyneet samalla tasolla.

Nyt tutkinnassa olevien yritysten perimät palvelumaksut ovat kaksinkertaistuneet. Siksi heikommin menestyneet poimijat eivät ole yltäneet ansioille, ja vaihtuvuus tulijoiden joukossa ollut suurta jo vuosien ajan. Ensikertalaisten joukon kasvaessa riskit yhä useamman poimijan tappioille kasvavat.

Kirjoittaja on sotkamolainen eläkkeellä oleva yrittäjä.